Posta Gazetesi yazarı Oral Çalışlar, Adana Demirspor'un Süper Lig'e çıkması sonrasında geçmişten bugüne "Adanalılık ruhu ile Adana Demirspor'u" yazdı.
İşte o yazı:
1950’li yıllar... Mustafa dayım, Adana’da banka müdürü. Fenerbahçe, Galatasaray, Beşiktaş Adana Demirspor’la maça geliyorlar. Dayım Fenerbahçeli. Ben de Fenerbahçeli oldum. Demirspor, bölgenin en güçlü takımı. Efsane isimler var: Kartal Yaşar, Füze Selami… Şöhretleri tüm futbol camiasında yaygın. Sonra Fatih Terim’lerin kuşağı geliyor. Ben Tarsus İdman Yurdu’nda oynarken kaptanımız Bahri, Adana Demirspor’a transfer oldu. O zaman bu büyük olaydı. Bahri’nin kahvesinde Demirspor öyküleri dinlerdik.
Demirspor kulüp olarak, taraftar profili olarak tam anlamıyla ‘Adanalı’dır… Çılgın, sempatik, agresif… “Adanalıyık ağam” diyen kültür... Türkiye’de pankart yasağı yemiş tek takım... ‘İzmir’in dağları’ marşını statlarda ilk söyleyen takım… Sosyal meselelerle fazlasıyla ilgili bir taraftar kitlesinden söz ediyoruz... Kaybedince kendini tutamayıp ağlayan, meydan okuyan kendine özgü bir taraftar. Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, bu başarıyı bir kent olarak elde ettiklerini anlattı.
“Üç dönemdir play-off’a kalıyor, sonra kaybediyorduk. Bu kez işi playoff’a bırakmadan hallettik. En büyük pay taraftarın ve futbolcuların. Başkan Murat Sancak, doğru transferler yaparak iddiamızı ortaya koydu. Hemşehrimiz, deneyimli futbol insanı Samet Aybaba’nın geçen yıl teknik direktörlüğe gelişi de takımı motive etti, disipline etti…” Belediye Başkanı, Süper Lig’de oynamanın kente çok katkısı olacağını düşünüyor: “Adana bir spor kenti olmasının yanında bir kültür kenti.
Adanalı hemşehrilerimiz Yaşar Kemal, Yılmaz Güney, Orhan Kemal, daha birçok kültür insanı bu şehrin mayasına maya kattılar. Futbol maçı için gelenler, bu kültürel dokuyu, tarihsel mekanları da görecekler. Şehrimize yeni bir zenginlik katılacak.” 28 Aralık 1940’ta demiryolu işçileri tarafından kurulan Demirspor, 26 yıllık aradan sonra yeniden Süper Lig’de. O bölgenin bir insanı olarak, bu başarının, o isyankâr, lafını sakınmaz, duygusal Adanalıyı nasıl derinden etkilediğini tahmin edebiliyorum.
Başkan Karalar’a, şampiyonluk kutlamaları sırasında maske ve mesafeye uyulmadığı yönündeki eleştirileri hatırlattım: “İnanın haksızlık ediliyor. Topu topu 250 kişilik bir grup gösteriyi yapanlar. Sanki 5 bin kişi sokaklara dökülmüş gibi gösterildi. Çok da uzun sürmedi, uyarılar üzerine dağıldılar.” Adanalıları kutluyorum. Tabii aynı başarıyı gösteren Giresunluları da. Evet hayat devam ediyor. Bu zor günlerde kazanılan başarılar şehirlerimize doping etkisi yapıyor.
Nice başarılara…
Real Madrid’in unutulmayan forvet oyuncularından Arjantinli Alfredo di Stefano şöyle demiş: “Gol atmak sevişmeye benziyor: Herkes bunun nasıl yapıldığını biliyor ama benim yapış şeklim herkesten farklı.”