Adana Aydınlar Ocağı, 5 Ocak Adana'nın kurtuluşu ve Adanalı olmamasına rağmen kendisini Adanalı olarak tarif eden, yazdığı "Bayrak" şiiri ile tanınan Arif Nihat Asya hakkında sempozyum düzenliyor.
Dr. Süleyman Hatipoğlu, Cezmi Yurtsever ve Songül Cansız Kundakçı'nın konuşmacı olarak katılacağı sempozyumda ayrıca Sehlikoğlu Aile Arşivi ve Cemal Selekoğlu fotoğraf galerisi de Adanalı tarihseverlerin izlenimine sunulacak.
Öte yandan sempozyuma katılanlara Pozantı Belediye Başkanı Mustafa Çay tarafından kitap armağan edilecek
Adana'dan Portreler Galerisi kitabının yazarı Taner Talaş, Arif Nihat Asya'nın hayatını şu ifadelerle kaleme aldı:
Arif Nihat ASYA
1904-1975
Yazar & Şair
1904 yılında İstanbul Çatalca’da İnceğiz köyünde doğdu. Babası Tokatlı Zîver Efendi, Annesi Tırnovalı Fatma Hanımdır. Arif Nihat Asya henüz 1 aylıkken babası öldü. İlköğrenimine İnceğiz köyünde başladı, daha sonra İstanbul’a geldi. Önce Haseki Mahalle Mektebi’ne daha sonra Gülşen’i Maarif Rüştiyesi’ne devam etti. Yatılı olarak girdiği Bolu Sultanisi kapatılınca, Kastamonu Sultanisi’ne aktarıldı. İstanbul Üniversitesi Yüksek Öğretmen Okulu Edebiyat Bölümü’nden 1928 yılında mezun oldu. Okurken bir yandan da İstanbul Postanesi ve Anadolu Ajansında çalıştı.
Önce Adana’da kolej ve öğretmen okullarında edebiyat öğretmenliği ve yöneticilik yaptı. 1948 yılında Edirne’ye tayin oldu. Değişik tarihlerde de Malatya ve Tarsus’ta; 1959’da Kıbrıs liselerinde edebiyat öğretmenliği yaptı. 1962 yılında Ankara Gazi Lisesi öğretmenliğinden sonra emekliye ayrıldı.
İlk evliliğini Hatice Semiha Hanımla, ikinci evliliğini Servet Akdoğan ile yaptı. İki eşinden ikişer çocuk sahibi oldu.
Millî Mücadele Dönemi’nde Ankara’da bulundu. Bu dönem onun şiire başladığı, Türklük ve vatan aşkı ile şiirler kaleme aldığı tarihlerdir.
Edebiyatımızda “Bayrak” şairi olarak tanınan Arif Nihat Asya, “Bayrak” şiirini Adana’nın kurtuluş günü olan 5 Ocak’ın heyecanı ile Adana’da yazdı. Şiirlerinde hece, aruz ve serbest vezinleri kullanan Arif Nihat Asya, nazmın her tür ve şekliyle eserler vermiştir. Fikrin ağır bastığı şiirlerinde milliyetçilik konusu büyük bir yer tutar. Şiirinde daima bir yenileşme çabası içinde olan şair, etkilerden uzak kalarak kendine özgü bol renkli şiir dünyasını oluşturdu.
Demokrat Parti’den 1950 yılında Seyhan (Adana) Milletvekili, 1954 yılında Eskişehir Milletvekili olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde bulundu. Milletvekilliğinden sonra tekrar öğretmenliğe döndü. Ankara Gazi Lisesi edebiyat öğretmeni iken 1962’de emekliye ayrıldı ve Ankara’ya yerleşti. Babıali’de Yeni İstanbul ve Sabah gazetelerinde yazılar yazdı. Özellikle rubailere büyük önem verdi. Rubailerden oluşan 5 ayrı kitap yayımladı.
Daha sonra hece vezniyle ve serbest vezinli şiirler de yazdı. Ulusçu şiirleriyle dikkat çekti. Yurdun güzelliklerini, doğasını anlatan, kimi zaman yerici ama Türklüğü yücelten şiirleriyle bilinir. Arif Nihat Asya 5 Ocak 1975’te Ankara’da 71 yaşında vefat etti.