Yapımına Adana Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Hüseyin Sözlü tarafından başlanan Devlet Bahçeli Köprüsü'nün temel atılmasının üzerinden bugün tam 5 yıl geçti. Köprüde son durumu kucuksaat.com araştırdı.
Adana Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Hüseyin Sözlü döneminde, 30 Mart 2016'da MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin açılışını yaptığı, kendi adını taşıyan köprüde artan maliyetler nedeniyle çalışmalar durdurulmuştu.
Ekim 2017'de yaptığı basın açıklamasında Devlet Bahçeli Köprüsü'nün maliyetinin 250 milyon lirayı bulacağını ifade eden Sözlü, "Eğer birinci ihalede, iptal edilen ihalede bitmiş olsaydı o dönemin birim fiyatlarıyla belki 170 milyon liraya bitirebilirdik. O dönemdeki müteahhidimiz yürüttüğü işlerden dolayı hesabı tutturamadı ve Adana’nın bir yılına mal oldu." ifadelerini kullanmıştı.
"BİTİRMEYEN NAMERTTİR" DEMİŞTİ
2016'da yapımına başlanan köprünün hizmete gireceği tarih 2018 yılının Ekim ayı olarak açıklanmıştı. Dönemin başkanı Sözlü, köprü için "Bu köprü için 240 milyon liralık meclisten borçlanma yetkisi aldık ama maalesef İçişleri Bakanlığı onay vermedi henüz. Ama krediyi almasak da bu köprüyü bitireceğiz. Bitirmeyen namerttir. Oynamasını bilmeyen gelin, 'Yerim dar' dermiş. Ama biz böyle mazeretlerin ardına sığınmayacağız." demişti.
KÖPRÜYÜ BİTİRMEK İÇİN 730 MİLYON TL GEREKİYOR
31 Mart 2019 yerel seçimlerinde, seçimi kazanan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Adana Büyükşehir Belediye Meclisi 2019 yılı Temmuz ayı 4. oturumunda köprüyle ilgili olarak "120 Milyon TL borçlanma verdik. Niye verdik? Devlet Bahçeli Köprüsü'nün öngörülen bedeli 120 Milyon TL'ydi. Sonra bir daha gündeme geldi. Dediler ki bu köprü 240 Milyon TL'ye bitecek. Bir kez daha borçlanma verdik. Yaklaşık 220 Milyon TL ihalenin 200 Milyon TL'si bitmiş. Dedim ki bu köprünün bitmesi için ne lazım arkadaşlar, çalışın. 5 Mühendisin raporunda diyor ki: Bugünün fiyatlarıyla bu köprüyü bitirmek için 730 Milyon TL'ye ihtiyaç var." ifadelerine meclis üyelerinden yüksek sesle tepki geldiği görülmüştü.
7 Mayıs 2020 tarihinde köprü üzerinde ulusal basın mensuplarının sorularını yanıtlayan başkan Karalar, Devlet Bahçeli Köprüsü'nün tamamlanması gerektiğini belirterek Ulaştırma Bakanlığı'ndan destek beklediklerini duyurmuştu.
Karalar'ın açıklaması sonrasında, finansal yetersizlik yüzünden yapımını ara verilen Devlet Bahçeli köprüsü için kaynak aktarımına Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan onay geldi. 28 Ağustos 2020 tarihinde Cumhurbaşkanlığı onayına göre, köprünün tamamlanabilmesi için 700 milyon TL’lik bir kaynak aktarılacağı duyuruldu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın onayı sonrasında Ulaştırma Bakanlığı'na devredilen Devlet Bahçeli Köprüsü, 530 Milyon TL'lik bedelle ile MET-GÜN adlı yüklenici firmaya ihale edildi.
4 Eylül 2020 tarihinde Ankara-Niğde Otoyolu Açılış Töreni'nde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "İnşasına Devlet Bahçeli Köprüsü adıyla başlanan köprünün adını, Sayın Bahçeli'nin talebi üzerine 15 Temmuz Şehitler Köprüsü olarak değiştirdik." dedi.
15 TEMMUZ ŞEHİTLER KÖPRÜSÜ'NDE SON DURUM
30 Mart 2016'da dönemin başkanı Hüseyin Sözlü tarafından Devlet Bahçeli Köprüsü ismiyle başlatılan, 2 yılda bitirileceği taahhüt edilen, 2019 yılına gelindiğinde Zeydan Karalar'ın "destek" talebiyle Ulaştırma Bakanlığı'na 530 Milyon TL bütçe ayrılarak devredilen, köprüye adı verilen Devlet Bahçeli'nin Cumhurbaşkanı Erdoğan'a ricasıyla adı 15 Temmuz Şehitler Köprüsü olarak ismi değiştirilen köprünün temelinin atılmasının 30 Mart 2021 itibariyle 6. yılına girildiği günlerde köprüdeki finansal ve inşa boyutunda süreci kucuksaat.com araştırdı.
Bakanlığa yakın kaynaklardan edinilen bilgilere göre köprünün tamamlanabilmesi için Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından uygun görülen 530 Milyon TL'den ilk bütçenin 100 Milyon TL olarak aktarılmasının planlandığı ancak şuanda tam anlamıyla ödeme yapılmadığı için çalışmaların arzu edilen seviyede olmadığı öğrenildi.
Ulaştırma Bakanlığı nezdinde yüklenici firmanın çalışmalara ne zaman hız vereceği merak ediliyor.