"442 bin kişiye engelli olmadığı hâlde sahte raporla 11.6 milyar TL ödendi"

CHP'li Bulut: 2020 yılında engellilere ödenen para: 9 milyar 474 bin TL

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut,  Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın 442 bin kişiye engelli olmadığı hâlde sahte raporla 11.6 milyar TL ödediğini, 2020 yılında 535 bin kişiye evde bakım için ödenen paranın ise 9 milyar 474 bin TL olduğunu söyledi. Bulut, “Yasal mevzuata uygun hâlde verilen tutardan daha fazlası sahte engelli raporu olanlara ödendi” dedi.

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Aile ve Sosyal Hizmet Bakanlığı’nın görüşmelerinde engellilerin sorunlarını gündeme getirdi. Ülkemizde engellilerin sürekli bir engele takıldığını, Anayasa’yla, yasalarla engelli haklarının koruma altına alınmasına rağmen, engellilere bir ayrımcılık yapıldığını bildirdi.

“GÖRMEDİĞİN HALE SANA İŞ VERİYORUZ” 

Engellilerin resmi olarak sayısının bilinmediğini kaydeden Bulut, “Ekim 2004'te ülkedeki engelli sayısı 8 milyon 431 bin diye açıklandı. 2006'da Özürlü Raporları Yönetmeliği değiştirildi ve engelli sayısı bir anda 6 milyon 758 bin kişi azaldı. 2008'de Başbakanlık Raporu'nda engelli sayısı 1 milyon 673 bin olarak açıklandı. Bir gün engelli, ertesi gün engelli değil.  Bu insanlara yapılan en büyük zulümdür.  Bu ülkede 8,5 milyona yakın engelli var, aileleriyle birlikte, 30 milyonu buluyor. Engellilerin erişim sorunu var, eğitim sorunu var, istihdam sorunu var, eşit ilkeyle yaşamak gibi bir sorunları var” dedi. Engellilere yapılan desteklerin bir lütuf gibi sunulduğunu kaydeden Bulut, Dönemin Sağlık Bakanının, engelli bir vatandaşa yönelik "Görmediğin hâlde size iş veriyoruz" sözlerini hatırlattı.

DEVLET İSTİHDAM KOTASINA UYMUYOR

Konuya bir lütuf olarak bakılmamasını "Anayasa, kanunlar emrediyor." noktasından bakılması gerektiğini belirten Bulut, şöyle devam etti:  

İstihdam açısından bakıldığında nüfusun yüzde 50'si çalışıyor ancak engellilerde bu oran yüzde 22, yani yüzde 78 engelli çalışamıyor. Özellikle, kadın istihdamında dörtte 1'e kadar düşmüş durumda. Ancak İş Kanunu'nda şöyle bir durum var: Kamu sektöründe yüzde 4, özelde yüzde 3 oranında çalıştırma zorunluluğu var ama devletin kendisi buna uymuyor. Devlet kadrolarında 10 bine yakın boşluk var.  Özellikle engellilerin tek sığınacağı Bakanlık olarak, 10 bine yakın engelli kamu personeli kadrosu talebiniz var mı?

ENGELLİ MAAŞLARI YETERSİZ

Engelli maaşlarının yetersiz olduğunu kaydeden Bulut, “Yüzde 40 ila 69 engeli olanların aylığının 660 lira, asgari ücretin dörtte 1'i.  Yüzde 70'in üzerinde olanların aylığı 991 lira, bu da asgari ücretin üçte 1'i. Evde bakıma muhtaç engelliler 1.800 liraya kadar bir destek alıyor, o da asgari ücretin yarısı. Bunu da insani bir boyuta getirmek lazım, özellikle bu ekonomik kriz döneminde” ifadelerini kullandı.

SAHTE ENGELLİ RAPORU ALANLARA MİLYARLARCA TL ÖDEME

Son üç yıldır Sayıştay raporlarında sağlık kurulu raporu olmayanlara, Engelli Kayıt Sistemi üzerinden maaş bağlandığının tespit edildiğini söyleyen Bulut, 442 bin kişinin engelli olmadığı hâlde sahte raporla maaş aldığını, ödenen tutarın 11.6 milyar olduğunu belirtti.  2020 yılında evde bakım için 535 bin kişiye 9 milyar 474 bin TL ödendiğini ifade eden Bulut, “Yani yasal mevzuata uygun hâlde verilen tutardan daha fazlası sahte raporu olanlara verilmiş. Engellileri, daha doğrusu ihtiyacı olan kesimleri siyasetin dışında tutmak gerekiyor, bunu bir seçim malzemesi olarak kullanmamak gerekiyor” dedi.

SİYASET Haberleri

AK Parti Sözcüsü Çelik: “Yan hakem kırmızı kart gösteremez”
Mustafa Sarıgeçili: ''Şimdi Dinlenme ve İkinci Döneme Hazırlanma Zamanı''
Erdoğan’dan muhalefete ‘Kırmızı kartlardan puzzle yapın’ tepkisi
Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Bunlar kırmızı karttan kurtulamadı”
Cumhurbaşkanı Erdoğan Adana ve Mersin’e geliyor