Adana Büyükşehir Belediyesi eski Başkanlarından Aytaç Durak, haklı olarak en çok övündüğü Çatalan Suyu içme suyu projesinin geliştirmeye karar verir.
YIL 2009
Dönemin Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak, hijyeninden emin olduğu Çatalan Barajı içme suyunu şişeleyip Arap ülkelerine satmaya karar verir. Başta Ürdün, Suriye, Irak, Kuveyt gibi Arap ülkelerine satışı hedeflenen şişe suyunun paketlenmesiyle alakalı tüm çalışmalar Durak’ın talimatıyla başlatılır.
O günlerde devletin hiçbir kurumu, bu çalışmada bir beyis görmez. Adana Büyükşehir Belediyesi’nin yüzde 99.7 hissesine sahip olduğu Beldetaş A.Ş. ortaklığında yaklaşık 1 Milyon Euro yatırımla günde yüz bin şişe 2 litrelik su dolumu gerçekleştirecek su dolumu tesisi kurulur. Basın mensupları çağrılıp gerekli tanıtımlar yapılır, iş adamları ile irtibat kurulur. Başkan Durak fabrikanın tanıtımını sade bir törenle tüm Adanalılara duyurur. Şişelenecek suyun markası da belirlenmiştir, ‘ÇATALAN SU’
Yıl 2010: Öküz ölür, ortaklık bozulur
Tüm bu çalışmalar devam ederken, AK Parti Durak’ı aday göstermez, Durak MHP’den aday olur. Kamuoyunca malum olan meclis tartışmaları, AK Parti’nin o günkü tutumu, Durak’ın 28 Mart 2010 tarihinde görevden alınmasına neden olur. Hem adli hem de idari büyük bir soruşturmalar zincirinin muhatabı olan Durak’a iktidarın bir sürprizi vardır.
Çatalan içme suyunun tesis kurularak şişelenip satılması DSİ kanunu gerekçe gösterilerek kanun dışı ilan edilir. İlk önce idari soruşturma ardından adli süreç başlar. Meğer kanunlara göre, kuyu suyu ve baraj suyunun paketlenip satılmasının yasak olduğu ortaya çıkar. Adana 3. Asliye ceza mahkemesinde Durak yargılanmaya başlar.
Durak’ı bir sürpriz daha bekliyordur
Birkaç muhtarın milli hassasiyetleri kabararak dönemin başkanı Durak’ın MHP mitinginde şişelenmesi dahi yasak olan suyu mitingde ücretsiz dağıttı beyanları üzerine yeni bir dava daha açılır. Suyun şişelenmesinin yasak olması bir yana, bir de ücretsiz dağıtmak… Sonuç, Adana 3. Asliye ceza mahkemesi uzun yargılamalar sonucunda Sayıştay raporuna binaen Durak’ın beraatına karar verir. Olan milletin parasıyla yapılan üretim tesisine olur, kapısına kilit vurulur.
ZİHNİ ALDIRMAZ DÖNEMİNDE ÇATALAN SU
Durak’tan sonra başkan vekili olarak göreve başlayan Zihni Aldırmaz, akıllı bir siyasetçidir. Durak’ın yediği siyasi dayağı görünce, tesisin önünden görev yaptığı 4 yıl boyunca hiç geçmez.
HÜSEYİN SÖZLÜ DÖNEMİ ÇATALAN SU
MHP’nin Adana Büyükşehir Belediye Başkanı olan Hüseyin Sözlü, göreve geldikten sonra ilgilendiği ilk konulardan bir tanesi de Çatalan Su paketleme tesisleridir. Kamuoyunda, yapılan tartışmalara kulak veren dönemin başkanı Sözlü, tesisi işlevselleştirmek ister. Ancak bir sorun vardır, devlet kurumları kaynak suyu hariç herhangi bir suyun paketlenmesi yasak demiştir. Adana’nın merkezinde de kaynak su bulunamaz. Zekâsını kullanan Sözlü, tesisi Pozantı’ya taşımaya karar verir. Konuyu kamuoyuna taşır, reklam kampanyaları başlar. Suyun ismine “Adını Sen Koy” projesiyle halkın karar vermesi kararlaştırılır.
Bu arada projeye uygun marka ismi bulan 3 vatandaşa Iphone marka cep telefonu hediye edilir.
POZANTI SU SÜRECİ BAŞLIYOR
Kaynak sularının bol olduğu Pozantı ilçesine tesisin kurulmasına karar verilir, Çatalan Su ismiyle yola çıkılan proje Pozantı Su ismini alır.
Pozantı su için, ihale süreci başlar, kısa sürede prosedür tamamlanır, müteahhit firma 29.11.2015 tarihinde bitirmek üzere 1 Milyon 170 Bin TL bedelle ihaleyi alır. Tesisi, dediği tarihte bitirir ve teslim eder. Adana Çatalan Barajı’nda bulunan su tesisinin tüm ekipmanları Pozantı’ya taşınır. Bu arada yüklenici firma işini bitirmesine rağmen parasını alamamıştır. Dönemin Sağlık ve Sosyal işler Daire Başkanı Dr. Fatih Karayandı, birçok defa kamuoyuna gelişmelerin olumlu olduğunu, deneme üretiminin başladığını duyurur. Başkan Sözlü, birçok kez tesisi gezip, fotoğraf verir. Bu arada 2016 yılının sonuna gelinmiştir.
POZANTI SU’DA SON DAKİKA KRİZİ
Gel zaman git zaman, Aziz Nesin’lik bir hikâyeye dönen, geçmişin Çatalan Su’yu, bugünün Pozantı Su’yu yeni bir krizle karşı karşıyadır. Tesisin yapıldığı su kaynağının olduğu köy isyan eder. Eski ismiyle Annaşa Köyü, yeni ismiyle Yeni Konacık Mahallesi’nin küçük bir sorunu ortaya çıkar. Tesis faaliyete geçerse Yenikonacık Mahallesi’nin susuz kalacağı öğrenilir. Pozantı ve büyükşehir meclis üyeleri birbirine girer, dostlar düşman olur.
YIL 2019
Burası Türkiye, burası Adana. İktidar partisine mensup iken caiz olan bir uygulama muhalefete geçince haram olan tesis, murdar edilir. Hadi Durak kabahat işledi, Pozantı’ya tesisi kuran Sözlü’nün yoğurdu üfleyerek yemesi gerekmez miydi?
ZEYDAN KARALAR DÖNEMİ
Biz bu meseleyi unutmuştuk, ta ki İstanbul’dan Türkiye gündemine düşen Hamidiye Suları tartışmasına kadar. CHP’li İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’na tavır koyacağım diye, Türkiye’nin en eski su markası Hamidiye Su’yun, devlet eliyle murdar edilme çabasını görünce, aklımıza Çatalan/Pozantı Su 'yu geldi.
Üzülme Ekrem Başkan! Hamidiye Su’ya bir şey olursa, aldığımız bilgilere göre bizim makinalar paslanmış, makinaları bize gönder, Pozantı’da bekliyoruz.
Bu arada tahminimize göre, Başkan Karalar da konuyu unutmuştu. Dünya gözüyle paketlenmiş Adana suyu görmek istiyoruz. Lütfen gereğini yapın.