2. el otomobil satışında yeni dönem!

2. el otomobil satışında yeni dönem!

Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan 2. el motorlu kara taşıtları ticaretine ilişkin yönetmelik Resmi Gazete'de yayınlandı. Yeni yönetmeliğe göre kullanılmış otomobil alım satımı yapan kişiler 31 Ağustos tarihine kadar yetki belgesi almak zorunda. Ayrıca yönetmeliğe göre yetki belgesi olmayan kişiler bir yıl içinde en fazla 3 defa 2. el araç alım satımı yapabilecek!

Corona virüsü salgınıyla birlikte sıfır km otomobil üretiminde yaşanan duraklamalar, 2. el otomobil piyasasını doğrudan etkiledi. Bu etkiyle birlikte kullanılmış otomobil fiyatlarında son 3 ay içerisinde yüzde 20-30 civarında artışlar yaşandı.

Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan 2. el motorlu kara taşıtlarının ticareti hakkında yeni bir yönetmelik yayınlandı. Yönetmelikte kullanılmış otomobil alım satımı yapan bireysel ve ticari kişiler, kiralama şirketlerinin ellerindeki araçların kiralama süreleri gibi detaylar yer alıyor.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan 2. el otomobil ticareti yapan kişilerin 31 Ağustos 2020 tarihine kadar işletmelerine yetki belgelerini alması gerektiğini söyledi. Pekcan bu sayede haksız rekabetin ortadan kaldırılacağını ve yapay olan fiyat artışının önüne geçileceğini de belirtti.

YETKİ BELGESİ OLMAYANLARA SATIŞ ENGELİ!

Bunla birlikte bireysel olarak araç alım satımı yapan kişileri de sınırlandıran yönetmeliğe göre elinde yetki belgesi bulunmayan kişiler bir senede sadece 3 defa araç alım satımı yapabilecek.

KİRALAMA ŞİRKETLERİ ARAÇLARINI EN AZ 1 YIL SONRA SATACAK!

Ayrıca yönetmelikte “Motorlu kara taşıtı kiralama faaliyetinde bulunan işletmeler tarafından en az bir yıl süreyle kiralanan taşıtların bu işletmelerce satışı” maddesi de yer alıyor. Bu adımla birlikte kiralama şirketleri kullandıkları araçları kendi içinde satacak.

Yönetmelikte satışa sunulan aracın ilanıyla alakalı da belirleyici detaylar yer alıyor. Özellikle yetkisiz kişiler tarafından yapılan 2. el otomobil ticaretiyle birlikte ortaya çıkan mağduriyeti gidermek için atılan bu adıma göre satışa konu olan aracın tüm detayları ilanda belirtilmek zorunda!

EKSPERTİZ FİRMALARINI DA İLGİLENDİRİYOR!

Resmi Gazete’de bugün yayınlanan kullanılmış otomobil ticaretine ilişkin yönetmelikte ekspertiz firmalarıyla alakalı maddeler de yer alıyor.

Ekspertiz işletmesi, ekspertiz raporundaki bilgilerin taşıtın gerçek durumunu yansıtmamasından sorumludur. Taşıtın gerçek durumuna aykırı ekspertiz raporu düzenleyen ve Bakanlıkça yapılan uyarıya rağmen aynı takvim yılı içinde bu aykırılığı tekrarlayan ekspertiz işletmesinin hizmet yeterlilik belgesi Bakanlıkça yapılan bildirim tarihinden itibaren on gün içinde TSE tarafından iptal edilir. Hizmet yeterlilik belgesi iptal edilen işletmeye ve işletme sahibinin diğer işletmeleri ile temsilcisi olduğu işletmelere, iptal tarihinden itibaren bir yıl süreyle aynı konuda hizmet yeterlilik belgesi verilemez. Aldatıcı ve yanıltıcı ekspertiz raporları ile ilgili olarak tüketicilerin 7/11/2013 tarihli ve 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun ayıplı hizmete ilişkin hakları saklıdır.”

İkinci el araç satışındaki ödemelere de yenilik getirildi! Yönetmeliğin 17. maddesinde, “İkinci el motorlu kara taşıtı alım satımında ödemenin nakit yapılması halinde taşıtın satış bedeli, Bakanlıkça yetkilendirilen kuruluş tarafından taşıt mülkiyeti ile satış bedelinin eş anlı el değiştirmesini sağlayacak şekilde oluşturulan elektronik sistem üzerinden ödenir. Elektronik sistemin kullanılmasına ilişkin masraflar satıcıya aktarılan taşıt satış bedelinden mahsup edilir.” şeklinde belirtildi.

Sözcü Gazetesi otomotiv editörü Emre Özpeynirci, 2. el otomobil satışlarını ilgilendiren yönetmeliğin araç fiyatları ve otomobil satışlarının üzerindeki etkisi hakkında, “Çok fazla bir şey değiştirmez. Ticaretin hala %75'i yılda 3 satışın altında dönüyor. Burada amaç esnaf harici satışı minimize etmek, satıştan vergi almak ve tüketiciyi garanti kapsamımda güvenceye almak. Yetki belgesi zorunluluğu 1 Eylül’de başlayacak, tüm belgeler yönetmeliğe göre manuel olarak kontrol edilecek. Ayrıca ekspertiz veren firmayı TSE, satışı yapan işletmeyi ise Ticaret Bakanlığı, Bilgi sisteminden kontrol edecek.” dedi

MESLEKİ YETERLİLİK BELGESİ NASIL ALINIYOR?

Yetki belgesi almak için Esnaf ve sanatkârlar odasına, ticaret ve sanayi odasına veya ticaret ve sanayi odalarının ayrı kurulduğu yerlerde ticaret odasına kayıtlı olunması, gelir veya kurumlar vergisi mükellefi olunması, gerçek kişi tacirler ile esnaf ve sanatkârların kendilerinin, ticaret şirketleri ile diğer tüzel kişi tacirlerin temsile yetkili kişilerinden en az birinin, şubelerde ise şube müdürünün; on sekiz yaşını doldurmuş olması, en az lise mezunu olması, iflas etmemiş veya iflas etmiş olsa bile itibarını yeniden kazanmış olması, konkordato ilan etmemiş olması gibi şartlar aranıyor. 

EKONOMİ Haberleri

Adana’da 31 bin gıda denetimine 22 milyon 135 bin lira ceza
Haluk Levent: 'Coin reklamı yapmamış olsam da, bu süreçte kendimi sorumlu hissediyorum'
Adana'da mahallede 400 metrekareyle başlayan seracılık 30 dönüme ulaştı
Adana’dan 3 milyar 45 milyon dolarlık ihracat
Adana'da ıspanak hasadına başlandı