1977-1978 Türkiye Kupası Finali Adana Demirspor-Trabzonspor

Ali Talaş'ın özel haberi

1970’li yılların sonu Adana Demirspor’un eski görkemli günlerini aradığı zamanlardı.. Başarılarla dolu geçmişi ile beraber efsanelerini de bir bir geride bırakan Adana Demirspor o yıllarda 1. Küme (lig) de tutunma mücadelesi veriyordu. Hikayesini ele alacağımız kulvar ise bu kez Türkiye Kupası. 

Son dönemlerde gelir-gider dengesizliği ve asıl hedef olmaması nedeni ile takımların çokta gönüllü olmayarak genelde yedek kadroları ile mücadele ettiği Türkiye Kupası futbol dünyamızda geri planda kalıyor. Her kupa döneminde bazı teknik direktörlerin, futbolcuların ve spor adamlarının açıklamaları Türkiye Kupasının önemi tartışmalarını tekrar gündeme getiriyor.

Örneklendirecek olursak; 2017 yılında dönemin Beşiktaş Başkanı Fikret Orman’ın kupada karşılaştığı bir Fenerbahçe maçı sonrası ‘çokta önemli değil süt kupası sonuçta’ açıklaması aslında son zamanlarda kupaya verilen değeri özetler niteliğinde idi. Şahsım adına hem Avrupa kupalarına gitmek için hem de Bölgesel Amatör Lig dahil onlarca futbol kulübü ve yüzlerce futbolcunun vitrine çıktığı bu organizasyon, modern futbolda ‘büyük’ kulüplere daha az para kazandırsa da Anadolu kulüpleri için hiçte ötelenecek bir turnuva değildir. Ne olursa olsun tarihi 1962 yılına dayanan ve ülke futbolunun gelişmesine katkı sağlayan bu kupa adı gibi Türkiye’nin Kupasıdır!

Adana Demirspor 1977-1978 sezonuna hem ligi hem de kupayı en iyi konumda bitirmek için sezona giriş yaptı. Büyük umutlarla girilen sezonda lig istendiği gibi geçmedi. Şehrin diğer kulübü Adanaspor ile beraber ligin dibinde küme düşmeme mücadelesi veriliyordu. Ancak kupada işler tam ters yönde ilerleyecekti..

Türkiye Kupası o sene çift maç eleminasyon sistemi üzerinden oynanacak ve Adana Demirspor turnuvaya üçüncü turdan katılacaktı. İlk iki tur daha alt liglerde ki takımların mücadelesine sahne olacaktı. Şimdilerde ki sisteme benzer bir sistem. Final hariç.

İlk kura çekimi 4 Aralık 1977 günü Ankara’da Türkiye Futbol Federasyonu binasında çekildi. İlk turda kolay kura diyebileceğimiz Tekirdağspor rakibimiz oldu. Ligde Trabzonspor deplasmanına çıkan takım 4 gollü mağlubiyetle ayrılarak Trabzon’dan direkt Tekirdağ’ın yolunu tuttu. Uzun bir yolculuk geçiren Adana Demirspor üçüncü turun ilk maçında yedek ağırlıklı çıktığı Tekirdağspor’u 89. Dakika da Sinan Ada’nın attığı tek golle 1-0 mağlup etmeyi başardı ve ikinci maç için avantaj sağladı. Ayrıca karşılaşmanın içinde futbol sahalarında ender görülen bir olay yaşandı. 3. Dakika da orta hakem Güngör Tuncer ile Tekirdağsporlu Hayri’nin çarpışması sonucu hakemin kolu kırılıp hastaneye kaldırıldı ve müsabakanın geri kalanını yan hakem Erol Korkmazoğlu yönetti. Maçın ardından hemen Adana’ya dönen takımımız hafta sonu oynayacağı Fenerbahçe maçı hazırlıklarına başladı. 21 Aralıkta Adana’da oynanan rövanş karşılaşmasında yine yedek ağırlıklı kadro ile çıkan takımımız ilk yarıda bulduğu gollerle maçtan 2-1 galip ayrılarak tur atladı.

Bir sonraki turun kura çekimleri yaklaşık bir ay sonra, liglerin ara döneminde 17 Ocak 1978 günü Ankara’da çekildi. Kura çekiminde kulübü temsilen Kulüp Müdürü Sabit Oktan yer aldı. Kuralar çekildi ve rakip Eskişehirspor oldu. Çemberin git gide daraldığı bu turda  ‘dişimize göre’ bir rakip çektik diyebiliriz. Kuraların belli olmasının ardından teknik direktör Yüksel Doğanay ‘İstanbul’un üç büyüklerinden biri ile karşılaşmak isterdik Eskişehir güçlü bir ekip ve iyi bir kadroya sahip. Tur çantada keklik değil. Türkiye Kupasına önem vereceğiz ve çalışmalara sıkı bir şekilde devam edip turu geçeceğiz’ açıklamalarında bulundu. İlk maç 16 Şubat’ta Adana’da oynandı. Adanalılar alışık olmadığı kupa heyecanı ile o gün stadı doldurdu ancak maç istedikleri gibi olmadı. İyi hazırlanan ve tam bir deplasman takımı gibi oynayan Eskişehirspor oynadığı defans oyunu ile Adana Demirspor hücumlarını durdurmayı başardı ve maç 0-0 lık eşitlikle bitti. Ligde üst üste kötü sonuçlar alan Adana Demirspor kupada da kendi sahasında galibiyet çıkaramayınca neredeyse tüm spor kamuoyu bu işin burada bittiğini ve ikinci maçta Eskişehirspor’un favori olduğunu söylüyordu. Böyle bir ortamda takım 2 Mart tarihinde Eskişehir’e ulaştı ve bir gün sonra maça çıktı. Demirspor ikinci maçta Eskişehir’de en iyi yaptığı şeyi yaptı. Herkesi ters köşe yaparak normal süresi 0-0 biten maçta penaltı atışları sonucunda sahadan 5-3 galip ayrılarak tur atladı. Çeyrek finaldeyiz!

Çeyrek final eşleşmeleri için Adanalılar Ankara’dan gelecek haberi bekliyorlardı. Kuralar çekildi, rakip bu sefer Ankaragücü. Tamda istediğimiz gibi.. Diğer çeyrek final eşleşmeleri; Galatasaray-Kayserispor, Fenerbahçe-Bursaspor ve Zonguldakspor-Trabzonspor oldu.

Çeyrek final ilk maçı 16 Mart 1978 tarihinde Ankara 19 Mayıs Stadı’nda oynandı. Maçın başlama düdüğü ile birlikte Ankaragücü’nün dağınık oyunu ve Adana Demirspor’un oyun disiplininden kopmayışı maçın kaderini belirledi. 18. Dakika da Hüseyin’in asisti ile Ankaragücü filelerini havalandıran Fevzi maçın tek golünü atarak skoru belirledi ve Demirspor Adana’ya avantajlı döndü. Çeyrek finalin ikinci maçı 30 Mart’ta Adana da oynandı. Bir gün önce yağan yağmur nedeni ile adeta çamur gölüne dönen Adana Şehir Stadı yeni bir tarihi zafere ev sahipliği yaptı. Maça Adana Demirspor hızlı başladı ve art arda Ankaragücü kalesini uzaktan şutlarla yokladı. 12. Dakika da Rasim’in direkten dönen topunu takip eden Sinan maçın tek golünü attı ve skoru tayin etti. Adana Demirspor yarı finalde!

Yarı finalde rakibimiz, çeyrek finalde Galatasaray’ı eleyen Kayserispor oldu. Diğer yarı final eşleşmesi ise Fenerbahçe’yi eleyen Bursaspor ve Trabzonspor oldu. Rakipler dişli olsa da mazisinde sayısız başarı bulunan Demirspor ve Adana şehri daha önce bu seviyelere gelinmemiş Türkiye Kupası macerasını en iyi yerde bitirmek istiyordu. Ligde ki gidişatı bir kenara bırakıp kupaya yoğunlaşan takım, nisan ayının 13’ü Perşembe günü yarı final ilk maçına kendi evinde kendi seyircisi önünde çıktı. Maçın ilk dakikasından itibaren hızlı ve istekli oynayan taraf Adana Demirspor’du. İlk yarı sayısız gol pozisyonu harcayan ve devreye 0-0 beraberlikle giren Adana Demirspor, ikinci yarı stadı dolduran taraftarın da desteği ile Kayserispor kalesine daha çok yüklenmeye başladı. Teknik direktör Yüksel Doğanay’ın Hüseyin-Necmettin değişikliği ve Savaş’ı orta sahaya çekmesi maçın kilidini açtı. 74. Dakikada Raşit’in enfes pasını gole çeviren Necmettin, finalin kapısını aralayan ilk golü kaydetti. Bu gol ile beraber Kayserispor’un direncini kırmayı başaran Adana Demirspor 86. Dakika da Fevzi’nin ayağından gelen ikinci gol ile beraber maçı bitirdi ve final için büyük avantaj elde etti. Tur daha gelmemişti ama Demirsporlu taraftarlar gecenin geç saatine kadar Adana sokaklarında kutlamalar yaptı. Final için geriye kaldı son bir maç. Bu maçtan 2 hafta sonra Kayseri’de oynanan rövanş mücadelesinde dengeli bir oyun sergileyen Adana Demirspor 0-0’lık skor ile adını finale yazdırdı. Şen ola Şimşek!

Finalde rakibimiz, yarı finalde Bursaspor’u eleyen Trabzonspor oldu. Kaderin cilvesi geçen sene ilk turda Adana Demirspor’u kupanın dışına iten yine Trabzonspor’du. Trabzonspor 70’li yıllarda Türk futboluna damgasını vurmuş, üst üste gelen Türkiye şampiyonlukları ve efsanelerle dolu kadrosu ile dönemin en güçlü ekibi idi.

Final maçı yine tüm turlarda olduğu gibi iki maç üzerinden oynanacaktı. İlk maç 11 Mayıs Perşembe akşamı Trabzon’da.. Adana Demirspor büyük umutlarla gittiği Trabzon’da daha maçın ilk dakikasında Ali Kemal Denizci’nin golüne engel olamayarak geriye düştü. Yediği bu erken gole reaksiyon göstermeye çalışsa da kendi sahasında oynayan Trabzonspor hızlı hücumları ile ilk yarı bitmeden Mehmet Ekşi ile bir gol daha buldu. Kimse ilk yarıda Demirspor’dan bu kadar kötü bir futbol beklemiyordu. Ama olmuştu. (Finallerde ki şanssızlığımız burada başlamış olabilir).

İkinci yarı da ilk yarıdakine benzer bir oyun sergilendi. Karşılıklı ataklarla süren maçın bu skorla tamamlanması beklenirken Trabzonspor 90. dakika da penaltı kazandı. Topun başına geçen Cemil (Dozer) bu penaltıyı gole çevirerek durumu 3-0’a getirdi ve kupanın bir ucunu yakalamış oldu. İkinci maça Adana Demirspor’un sadece umudu kalmıştı. Tüm takım ve Adana ‘Ya Olursa?’ diye hazırlanmıştı bu maça. Ancak olmadı.. 25 Mayıs gecesi Adana Şehir Stadyumunda oynanan maç 0-0 tamamlandı ve kupa Trabzonspor’un oldu.

Genel bir analiz yaptığımızda finale kadar iyi kuralar çektiğimizi inkar etmeyeceğim. Trabzonspor’un o dönem ki kadrosunu ve yaptıklarını da es geçemeyeceğim. Finalde kaybetmiş olsakta 1977-1978 Türkiye Kupası yolculuğu Adana Demirspor tarihinde güzel bir anı bırakmış oldu. İnşallah bir gün kupayı alışımızı yazmak dileği ile...

Final Maçı Kadroları

Adana Demirspor: Eser Özaltındere, Ahmet Yaşar, Yavuz Bentürk, Savaş Erol, Necmettin Dağdeviren, Eren Talu, Raşit Karasu, Orhan Ozan, Fevzi Kezan, Ömer Gülen, Hüseyin Çelik,

Teknik Direktör: Yüksel Doğanay

Trabzonspor: Şenol Güneş, Turgay Semercioğlu, Necati Özçağlayan, Kadir Özcan, Cemil Usta, Serdar Bali, Mehmet Ekşi, Yaşar Alemdaroğlu, Orhan Akyüz, Cengiz Akçay, Ahmet Ceyhan

Teknik Direktör: Ahmet Suat Özyazıcı

GÜNDEM Haberleri

VAR kayıtları yayınlandı! Adana Demirspor-Fenerbahçe maçında ne konuşuldu?
Bolu'daki ateş Adana'ya düştü
Ferdi Tayfur Anma Gecesi ertelendi
Yangın faciası nedeniyle 1 günlük milli yas ilan edildi
Adana'da ekmeğe gelen zam uygulamaya girdi