1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. SASA patronundan ilginç yakıştırma: "Bizim millet nasıl biliyor musunuz?..."
SASA patronundan ilginç yakıştırma: "Bizim millet nasıl biliyor musunuz?..."

SASA patronundan ilginç yakıştırma: "Bizim millet nasıl biliyor musunuz?..."

Patronlar Dünyası'ndan Necla Dalan'a röportaj veren SASA Holding'in sahibi İbrahim Erdemoğlu'dan dikkat çeken yorumlar...

A+A-

Erdemoğlu Holding; bünyesinde Sasa Polyester, Merinos, Dinarsu gibi markaları olan Türkiye’nin dev gruplarından… Grup bünyesinde 16 bin kişi istihdam ediliyor… Sağlık, tekstil, otomotiv ve ambalaj sanayi için hammadde üreten Sasa’nın hali hazırda devam eden PTA, elyaf ve cips yatırımlarının toplamı 2.5 milyar doları buluyor. Yumurtalık’ta ise 10 milyon metrekarenin üzerinde alanda tutarı 20 milyar doları bulacak ve 12 yılda tamamlanacak bir yatırım projesi var. Bu projenin hayata geçirilmesi için bölgenin özel endüstri bölgesi ilan edilmesi bekleniyor.

Erdemoğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Erdemoğlu, baba mesleği olan halı ticaretine üniversite yıllarında başladı. Üniversite eğitimini Karadeniz Teknik Üniversitesi Fizik Bölümü’nde tamamladı. Hem çalışıp hem okuyan İbrahim Erdemoğlu, babası Mehmet Erdemoğlu’nun ilke ve değerleri doğrultusunda iş hayatına yön verdi. Mehmet Erdemoğlu, ahilik kültüründen geliyordu ve yalan söylememeyi, dürüstlükten şaşmamayı, ödemelerini zamanında yapmayı, çalışanlarının ücretini alın teri kurumadan ödemeyi, kazandığını paylaşmayı, hoşgörüyü benimsiyordu.

ÖNEMLİ SATIN ALMALARLA BÜYÜDÜ

İbrahim Erdemoğlu, 1998 yılında, bugün parça halı sektöründe dünya lideri olan Merinos Halı’yı kurdu. 2005 yılında köklü bir duvardan duvara halı markası olan Dinarsu’yu Akkök Grup’tan devraldı. 2015 yılında Sasa Polyester’in hisselerinin %51’ini Sabancı Holding’den satın aldı.

Erdemoğlu, iş dünyasının sözünü sakınmayan sayılı isimlerinden. Bir örnek vermek isterim. Bu yıl mart ayında Nasıl Bir Ekonomi Gazetesi’nin Genel Koordinatörü, duayen gazeteci Vahap Munyar’a verdiği röportajda yaşanan ekonomik krizin gelir dağılımını çok bozduğunu ve servet vergisine ihtiyaç olduğunu söyledi.

SERVET VERGİSİ ALINMASINI ÖNERMİŞTİ

“Varlığı 6 milyon liranın üzerinde olan herkesten yüzde 1 Servet Vergisi alınsın. Servet Vergisi kapsamına dahil olanların varlıklarının 6 milyon liralık kısmı da muafiyet kapsamına girsin. 6 milyon liranın üzerindeki varlıklardan alınacak Servet Vergisi, 24 ay veya 36 ay taksitle tahsil edilsin. Toplanacak kaynak 150 milyar doları bulur. Toplanacak 150 milyar dolar bütçe dışında, şeffaf, denetime tabi ayrı bir fonda tutulsun. 50 milyar doları 6 Şubat depremi kapsamından 11 ilimize harcansın. 100 milyar dolar da başta İstanbul olmak üzere Marmara Bölgesi’nin kentsel dönüşümü için kullanılsın” dedi.

MEHMET ŞİMŞEK GRUBUN DANIŞMANIYDI

İbrahim Erdemoğlu ile dün TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi toplantısında karşılaştık ve hem mevcut yatırımlarını hem de yeni projeleri hakkında sohbet ettik. Erdemoğlu neredeyse sorduğum her soruya bir Anadolu sözüyle yanıt verdi.

Önce bakanlıktan ayrıldıktan ve tekrar Hazine ve Maliye Bakanı olana kadar grubun danışmanlığını yapan Mehmet Şimşek’in katıldığı TÜSİAD Yüksek İstişare Kurulu toplantısının basına kapalı bölümünün nasıl geçtiğini sordum. Erdemoğlu, ilk Anadolu atasözünü kullandı ve “Bizim millet nasıl biliyor musunuz? Verin yiyim, örtün yatim, saklayın ki beni kurt yemesin” sözleriyle epey anlamlı yanıt verdi. 

İTHALATI BİTİRECEK 20 MİLYAR DOLARLIK YATIRIM İÇİN İZİN BEKLENİYOR

Toplantıyla ilgili başka değerlendirme yapmak istemeyen Erdemoğlu’na yeni yatırımlarını sordum.  Şu bilgileri verdi:

“Yumurtalık’ta planladığımız yeni projemiz petrokimya üzerine. Bu alanda Türkiye’nin 2022 yılındaki ithalatı 18 milyar dolardı. Bizim yatırımımız bunun tamamını kapsayacak. Yatırım bedeli 20 milyar doları bulacak ve 12 yılda tamamlanacak. Önümüzdeki yıl başlamayı hedefliyoruz. Gerekli izinlerin çıkmasını bekliyoruz.”

“TEKLİFLER VAR, ZAMANI GELİNCE DEĞERLENDİRECEĞİZ”

Erdemoğlu’na bu dev yatırım tek başına mı yapacaklarını, ortaklık teklifi alıp almadıklarını da sordum. “Talepler var. Yatırım yeriyle ilgili durum bittikten sonra değerlendireceğiz. Ülke menfaatlerimiz ön planda olmak kaydıyla yerli ve yabancı tüm teklifleri değerlendireceğiz” dedi.

Erdemoğlu, yeni alanlara girmeye sıcak bakıp bakmadıklarına ilişkin soruya da yine espirili bir yanıt verdi: “Biz önce ağzımızdaki cevizi kıralım. Prensibimiz bu. Ağzındaki cevizi kırmadan ikinci cevizi ağzına alırsan ağzını yara edersin.”

“TATLI TATLI YEDİK, ŞİMDİ BEDELİNİ ÖDÜYORUZ”

2024’ün ilk yarısını da değerlendiren Erdemoğlu, “Bizim açımızdan iyi geçti, bir sıkıntı yok. Şartlar ve zaman size uymaz. Siz şartlara ve zamana göre en iyi helvayı yapmaya çalışacaksınız. Bunu kabul ederseniz sorun yok. Herkes diyor ki şartlar bana uysun” diye konuştu.

Erdemoğlu, yılın ikinci yarısının ise biraz daha sıkıntılı geçeceğini vurgulayarak, “Yine Anadolu’da bir söz vardır. Tatlı tatlı yemenin acı acı çıkarması olur. İki üç senedir tatlı tatlı yedik, çok rahat yaşadık. Şimdi onun bedelini, hesabını ödüyoruz toplum olarak” dedi.

patronlardunyasi.com

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.