Sarıçam çöplüğü hakkında Danıştay'dan kritik karar
Avukat Yusuf Özer’in mücadelesi sonuç verdi
Avukat Yusuf Özer'in Adana'da Sarıçam çöplüğü hukuk mücadelesinde Danıştay'ın verdiği karar Sarıçam'da umutları yeniden filizlendirdi.
İYİ Parti Sarıçam Belediye Başkan Adayı Av. Yusuf Özer, Sarıçam çöplüğünün mevcut yerinde faaliyet göstermesinin yasal olmadığını, çöplüğün etrafında yerleşim biriminin olmaması gerektiğini ve bu konuyla alakalı onay verenlerle ilgili savcılığa suç duyurusunda bulunmuştu. Ancak savcılık, İçişleri Bakanlığı'nın soruşturma iznine bağlı olduğu için İçişleri Bakanlığı soruşturma izni vermediği yönünde geri bildirimde bulunmuştu.
Bunun üzerine Av. Yusuf Özer, İçişleri Bakanlığı'nın soruşturma izni vermemesinin yasalara aykırı olduğu yönünde Danıştay'a başvuruda bulundu.
DANIŞTAY KARAR VERDİ
Danıştay 1. Dairesi, ön inceleme raporu hazırlayarak Sarıçam çöplüğünün araştırılmasını talep etti.
Danıştay 1. Dairesi kararında soruşturularak eylemler şöyle;
1- İmar İskan Bakanlığınca 17.3.1980 tarihinde kentsel gelişme alanı olarak belirlenen ve Adana Büyükşehir Belediye Meclisinin 2.4.1996 tarih ve 228 sayılı kararı ile onaylanan 1/5000 ölçekli nazım imar planında gelişme konut bölgesi olarak ilan edilen alanda, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının 16.9.2013 tarih ve 14398 sayılı oluru ile onaylanan 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planında çöp tesisi bulunmadığı halde, Adana Büyükşehir Belediye Meclisinin 12.12.2007 tarih ve 253 sayılı kararı ile bu alanı çöp atık tesisi olarak belirleyen 1/5000 ölçekli plan değişikliğini kabul etmek ve bu planı Belediye Meclisinin 16.6.2017 tarih ve 243 sayılı kararıyla onaylamak.
2- Adana Büyükşehir Belediyesince tesise verilen ruhsata ve mevzuata göre çöp tesisinin en az 1 km yakınına kadar konut ve işyeri yapılmaması gerekirken, bu tesisinin 150 metre yakınına kadar konut, işyeri, yurt ve Üniversite inşasına izin veren plan değişiklikleri yaparak söz konusu alanın mevzuata aykırı olarak yapılaşmaya açılmasına sebep olmak.
3- Söz konusu çöp tesisinde gereği gibi denetim yapmayarak, denetim ve gözetim görevini ihmal ederek ilgili firma yetkililerinin mevzuatın öngördüğü şekilde tedbirleri almadan faaliyet göstermesine, kağıt üzerinde yükümlülüklerini yerine getiriyormuş gibi göstererek canlıların sağlığını tehlikeye atmasına, çevreyi kirletmesine, tesis alanından sağlığı olumsuz etkileyen kötü kokular yayılmasına, vahşi depolama yapılmasına, çöp sularının yeraltı sularına karışmasına, bu durumları engellemek için gerekli önlemlerin alınmamasına sebep olmak.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.