Prof. Dr. Mithat Özsan hayatını kaybetti! Mithat Özsan kimdir?
Çukurova Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Mithat Özsan, tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.
Çukurova Üniversitesi'nin Kurucu Rektörü Prof. Dr. Mithat Özsan, 99 yaşında hayatını kaybetti.
Prof. Özsan, son olarak Ocak ayında Çukurova Üniversitesi’nin kuruluş yıldönümü etkinliklerine katılmıştı. Adana’da adı bulvarda yaşatılan Prof. Dr. Mithat Özsan’ın kurucusu olduğu Çukurova Üniversitesi Anfisi'nde adı yaşatılıyor.
CENAZE PROGRAMI NETLEŞTİ
Dün gece vefat eden Çukurova Üniversitesi'nin kurucu Rektörü Prof. Dr. Mithat Özsan’ın adana’daki cenaze programı belli oldu.
Buna göre saat 15.30’da rektörlük binası önünde bir tören düzenlenecek. Ardından, ikindi namazına müteakip Yeni Stadyum karşısındaki ÇÜ Mezarlığında toprağa verilecek.
Prof.Dr Mithat Özsan kimdir?
1925 yılında Şebihkarahisar’da doğdu.
İlk, orta ve lise öğrenimini Şebinkarahisar, Antalya ve İstanbul'da tamamladı.
1948 yılında Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nden mezun oldu.
1949 yılında Rize Çay Fabrikası’nda iş hayatına başladı ve burada 5 yıl çalıştı.
1951'de Fabrika’nın muhasebe müdürünün kızı Ergin hanımla evlendi.
1954’te Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Meyve Yetiştirme ve Islahı Kürsüsü'nde lisansüstü öğrenime ve asistanlık yapmaya başladı.
1958’de Doktor, 1963’de Doçent, 1972’de Profesör oldu.
Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü’nde Subtropik Meyveler ve Narenciye üzerine doktora çalışması yaptı.
Antalya ve Mersin ağırlıklı, Tarım Bakanlığı’na bağlı araştırma enstitülerinde doktorasını tamamladı.
1959 yılında Ankara Üniversitesi ve Nebraska Üniversitesi kardeşlik anlaşması kapsamında, California Üniversitesi’ne gitti. Riverside’ta dünyanın ilk kurulan narenciye araştırma enstitüsünde çalışmalarına devam etti. Narenciye üzerine doçentlik tezini kaldığı 2 yıl süresinde burada hazırladı.
1967 yılında, hocası Prof. Dr. Sabahattin Özbek ile İskenderun’dan Ankara’ya yolculuk ederken Çukurova’da bir Ziraat Fakültesi kurulması konusunda öneride bulundu. Yolculuk süresince, Akdeniz Bölgesi’nin tüm özellikleri ve zirai tarım potansiyeli hakkında görüşlerini paylaştı.
Ankara’ya gittikten sonra Sabahattin Özbek, Adana’da Ankara Üniversitesi’ne bağlı bir Ziraat Fakültesi kurulması maddesini tek gündem maddesi olarak profesörler kuruluna getirdi.
Profesörler kurulunda, Ziraat Fakültesi’nin Adana’ da kurulması kararlaştırıldı ve 6 Mayıs 1967’de Ziraat Fakültesi kuruldu.
1967 yılından itibaren, Ankara Üniversitesi’ne bağlı kurulan Adana Ziraat Fakültesi’nin ve üniversitenin ilk kurucu ekibinin içinde yer aldı, görev yaptı.
1969 yılında, Ankara Üniversitesi ile Göttingen Üniversitesi arasında bilimsel işbirliği kapsamında akademik çalışmalar yapmak üzere 10 ay için Almanya’ya gitti.
1972 yılında Ziraat Fakültesi dekanı oldu.
Dekanlık görevini sürdürürken, Ziraat Fakültesi ve gelecekte kurulacağını öngördüğü Çukurova Üniversitesi için arazi kamulaştırma fikrini geliştirdi.
Yirmi bin dönümlük bir alanın kamulaştırılması isteğiyle dönemin Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarı Memduh Aytür’e kapsamlı bir rapor sundu.
1972 yılında Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nde profesör oldu.
30 Kasım 1973’de Ziraat Fakültesi ve Tıp Fakültesi olarak toplam 24 öğretim üyesiyle Çukurova Üniversitesi kuruldu.
Çukurova Üniversitesi’nin 1 No’lu sicil numarasına sahip ilk kadrolu öğretim üyesidir.
3 Aralık 1973 tarihinde, iki fakültenin 24 öğretim üyesi, oy birliği ile Çukurova Üniversitesi’nin ilk rektörü olarak Mithat Özsan’ı seçtiler.
16 yıl boyunca Çukurova Üniversitesi Rektörlüğü görevini yürüttü, bu süre içerisinde üniversitenin hem fiziki ve hem de akademik yapısı bakımından gelişmesinde yoğun katkılar sağladı.
1979-1987 yılları arasında 8 yıl süre ile Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Yönetim Kurulu Başkanlığı yaptı.
1982-1988 yılları arasında 6 yıl süre ile TÜBİTAK Bilim Kurulu Üyeliği görevinde bulundu.
44 yıllık meslek ve 38 yıllık akademik hayatı sonunda, 1992 yılında emekli oldu.
Türkiye'de turunçgiller tarımının gelişmesinde ve bu alanda çok sayıda genç bilim adamının yetişmesindeki katkıları ve Çukurova Üniversitesi'nin Türk üniversiteleri arasında seçkin bir konuma gelmesinde gösterdiği başarılı hizmetleri nedeniyle 1993 yılı ‘TÜBİTAK Hizmet Ödülü’ ile onurlandırıldı.
1997-2014 yıllarında, Kadir Has Üniversitesi’nin kurulmasında yer seçimi dahil her alanında katkıda bulundu. 10 yıl aktif olarak çalıştı ve sonrasında Mütevelli Heyeti Üyesi olarak görev yaptı.
Akademik hayatı boyunca; hiçbir gurubun içinde yer almaması, hiçbir şahsa bağlı olmaması, üniversiteye siyaset sokmaması ve akademisyenlere her türlü yetkiyi vermesiyle tanındı.
Türkiye tarihinde en uzun süre rektörlük yapmış akademisyen oldu.
Evli ve iki kız çocuğu babasıdır.
Hazırlayan: Erol Saylan
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.