"Pazarcılardan kira bedeli, işgalcilerden ecrimisili neden almadın?"
Seyhan Belediyesi sınırları içerisinde yer alan semt pazarlarında tezgâh açan pazarcılardan kira bedelini alınmadığı yine belediye tasarrufunda bulunan alanları işgal edenlerden ecrimisil bedeli tahsil edilmediği Sayıştay raporlarına yansıdı.
Sayıştay denetçilerinin raporlarında 16 numaralı bulgu olarak yer alan semt pazarlarındaki belediyelerin yerini kullanan esnaftan işgaliye harcı alınmadığı tespitine yer verildi.
Raporun devamında “Harç; kamu kuruluşlarının sundukları bazı hizmetler karşılığında, bu hizmetlerden yararlananlardan alınan ödemelerdir. Bu ödemenin doğması için toplum yararı sağlanmış olabileceği gibi, özel fayda sağlanmış da olabilir. Harçlar zorunludur, kişilerin tercihine bağlı bir husus değildir. Belediye Zabıta Müdürlüğü ve Mali Hizmetler Müdürlüğü yetkilileri ile yapılan görüşmeler neticesinde semt pazarlarından hiç işgaliye harcı alınmadığı tespit edilmiştir.” İfadelerine verildi.
Belediyelerin ekonomik buhranda olduğu bir dönemde, Seyhan Belediyesi’nin böylesine önemli bir gelir kaleminde neden ihmalkar davrandığı anlaşılamadı.
BULGU 12: GENEL HİZMETLERE AYRILMIŞ ALANLARI İŞGAL EDENLERLE İLGİLİ ECRİMİSİL VE TAHLİYE İŞLEMLERİNİN YAPILMAMASI
Sayıştay denetçilerinin eleştirilerinden bir tanesi de işgalcilere gösterilen müsamaha nedeniyle oldu. Raporun hemen giriş kısmında denetçiler, “Belediyenin tasarrufunda bulunan yol, park, yeşil alan gibi genel hizmetlere ayrılmış ve uzun sürelerle işgal edilen alanlar hakkında 2019 yılı sonuna kadar hiçbir işlem yapılmadığı; 2019 yılı sonu itibariyle işlem yapılan bir kısım uzun süreli işgal alanlardan ise ecrimisil alınmadığı görülmüştür.” İfadelerine yer verdi.
Açıklamalarını kanun ve genelgelere atıf yaparak sürdüren Sayıştay denetçileri, özellikle 12 numaralı bulguda sahaya da inerek yapılan yanlışlığın örnekleme yoluyla delillerini sundular.
Raporun 29. Sayfasında, “İlçe sınırları dâhilinde örneklem yoluyla yapılan incelemede, belediyenin tasarrufunda bulunan genel hizmetlere ayrılmış alanların uzun sürelerle işgal edilmiş olduğu; bu alanlar hakkında 2019 yılı sonuna kadar hiçbir işlem yapılmadığı ve ilgililerden herhangi bir bedel alınmadığı tespit edilmiştir. Her ne kadar idare tarafından bulguda belirtilen hususu düzeltmeye yönelik çalışmaların devam etmekte olduğu bildirilmişse de yapılacak işlemlerin 2019 yılına ilişkin değerlendirmemize etkisi bulunmamaktadır.” İfadelerine yer verdiler.
Genelde evrak ve resmi kurum çalışmaları üzerinden faaliyetlerini sürdüren Sayıştay denetçilerinin sokağa çıkarak bizzat denetim yapmaları ve işgal edilen yerleri belirlemeleri, konunun ehemmiyeti açısından dikkat çekici bulundu.
Raporun sonunda üzerine bastırarak, geriye dönük tahsillerin yapılması da istendi. Sayıştay denetçileri raporlarını, “Bu itibarla, Belediyenin tasarrufunda bulunan yol, park, yeşil alan gibi genel hizmetlere ayrılmış olan, fakat bahçe, şezlong alanı vs. olarak ya da ruhsatsız yapı yapılarak uzun sürelerle işgal edilen alanların tespit edilmesi; söz konusu taşınmazların işgalinden mevzuat hükümlerine göre takdir edilecek ecrimisil tutarlarının fuzuli şagillerden geriye doğru tahsil edilmesi ve mevzuatın emrettiği gerekli işlemlerin yapılması gerekmektedir.” İfadeleriyle bitirdiler.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.