1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. "Pamuk üreticisi hasat sevinci yaşayamıyor"
"Pamuk üreticisi hasat sevinci yaşayamıyor"

"Pamuk üreticisi hasat sevinci yaşayamıyor"

Ayhan Barut, pamuk tarlasından iktidara seslendi

A+A-

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, beyaz altın olarak bilinen pamukta üreticilerin fiyat mağduru edilmemesini istedi. Piyasada pamuğun en yüksek 4 lira seviyesinde işlem gördüğünü aktaran Barut, 1 kilogram kütlü pamuk fiyatının en az 6 lira olmasını, aradaki farkın destekleme primi ile kapatılmasını istedi.

ÜRETİCİLERLE HASADA KATILDI

CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, Adana'nın Karataş İlçesi'ne bağlı Helvacı Köyü'nde pamuk hasadı yapılan tarlalarda üreticilerle buluşup sorunlarını ve taleplerini dinledi. Hasat edilen tarlalarda pamukları inceleyip hasat yapan çiftçilerle görüşen Ayhan Barut, "Adeta beyaz gelinlik giyen Çukurova'da ve ülkemizde tarlalarda pamuk hasadı başladı ve son hızıyla sürüyor. Ama pamuk üreticileri endişeli bir bekleyiş içinde. Üreticiler kara kara düşünüyor. Çünkü ürettiğinden kazanamıyor, çiftçi zarar ediyor. Maliyetin altında pamuk satıyorlar" dedi.  

"PAMUK FİYATI EN AZ 6 LİRA OLMALI"

Pamuk üreticisinin ürettiğinden kazanamayınca ekimden uzaklaştığına dikkat çeken Barut, "Bugün maliyetleri düşündüğünüzde bir kilogram kütlü pamuğun fiyatı 6 liranın altında olmamalıdır.  Piyasada şu an pamuk 3.80 ile 4 lira arasında satılıyor. Üreticinin eline geçmesi gereken 6 lira ile şimdi satıldığı 4 lira arasındaki fark, yani 1.5, 2 lira destekleme primi olmalı. 1998-1999 sezonunda ülkemizde 757 bin hektar alana pamuk ekiliyordu. 2019-2020 sezonunda ise ekim alanı 477 bin hektara geriledi, 4 yani yarı yarıya düştü. Ektiğinden kazanamayan çiftçi üretimden uzaklaştı" diye konuştu.

2 MİLYAR DOLARLIK İTHALATA TEPKİ

Pamuk üreticilerinin taleplerinin karşılanması çağrısında bulunan Ayhan Barut, şunları kaydetti:
"Eğer bugün pamuk fiyatı 6 lira olmazsa yine gelecek yıllarda pamuk ekim alanı azalacak. İktidarın destek vermeyerek ürettirmediği pamuğu ithalatla dışarıdan alıyoruz. Bu sene yaklaşık 2 milyar dolarlık pamuk ithal edileceği öngörülüyor. Bu parayı dışarıya değil kendi üreticimize verirsek pamuğu ve pamuk üreticisini destekleyip arttırmış oluruz. Bize akıl verip, 'yerliyiz, çiftçiyiz'diyenler, 'üretin' diyenler, maalesef çiftçinin belini büktü. Gelin yabancı çiftçiyi değil, kendi çiftçimizi destekleyelim. Gelin tekstil ve konfeksiyon sanayisi başta olmak üzere 30'dan fazla işkolunun hammadesi olan pamuğa ve çiftçimize destek verelim.

"HASAT GELDİ AMA SEVİNEMİYORUZ"

Sorunlarına çözüm bulunmasını ve kendilerine destek verilmesini talep eden pamuk üreticileri ise, "Hasat geldi ama sevinemiyoruz. Her yıl ekip dört gözle hasadı bekliyoruz. Giri maliyetleri her yıl artıyor. 2 yıl önce 4.5 liraya pamuk satıyorduk. Bugün 3 lira 80 kuruş veya 4 liraya satıyoruz. Çiftçi olarak bizler ağlıyoruz ama artık yüzümüzün gülmesini istiyoruz. Eğer pamuk fiyatı 6 lira olmazsa beyaz altın pamuk diye bir şeyi göremeyeceğiz artık" dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.