Ortalama kiralar asgari ücreti aştı
İnternet sitelerine verilen ilanlarda Türkiye genelinde yeni kiralık konut kirası ortalama 4 bin 582 liraya çıkarken, İstanbul’da ortalama kira 6 bin 900’u aştı.
Kira fiyatlarındaki yükselişin halkı barınma kriziyle karşı karşıya bıraktı. 81 ili kapsayan ortalama kira araştırması durumu bir kez daha gözler önüne serdi. Araştırmaya göre Türkiye’de ortalama kira 4 bin 582 lira olurken ortalama en yüksek kira 9 bin lira ile Muğla’da. İstanbul’da ise ortalama kira 6 bin 900 lira olarak hesaplandı.
CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin’in çıkarttığı kira haritasına ülke genelinde yeni kiralık konut kira fiyatları bir önceki yıla göre yüzde 150 oranında artarken, konut kiralarında en çok artışın yaşandığı iller Muğla, Antalya, İstanbul, İzmir ve Aydın oldu.
İnternet sitelerine verilen ilanlarda Türkiye genelinde yeni kiralık konut kirası ortalama 4 bin 582 liraya çıkarken, İstanbul’da ortalama kira 6 bin 900’u aştı.
Yeni kiralık konut ilanlarında Muğla’da istenen ortalama kira ücreti 9 bin lira olurken, Antalya’da talep edilen kira bedeli 8 bin 500 lirayı aşmış durumda. CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, araştırmayla ilgili yaptığı açıklamada yıl sonunda yeni ilanların ortalamasının 10 bin lirayı bulacağını belirtti. Tekin, “Fiyatların bu şekilde artmaya devam etmesi halinde büyük şehirlerde yaşayan, o şehirde çalışan insanların gelirleri kiraya bile yetmeyecek” dedi.
Binler barınamaz hale gelebilir
İstanbul ve İzmir’de kiraların şimdiden asgari ücreti aştığına dikkat çeken Tekin, “Bu trendin devamı halinde iki çalışanlı bir aile iki maaşla bile bir evde oturamaz. Sonuçta binlerce insan evsiz kalabilir, yaşadığı şehirde barınamaz hale gelebilir” ifadelerini kullandı.
Sonbaharda krizin yeni bir boyut kazanacağını vurgulayan Tekin, “Gençler, öğrenciler hali hazırda yurt bulamıyor, geçen sene ‘barınamıyoruz’ diye seslerini duyurmaya çalışıyordu. Bu yıl okula yeni başlayanlar fahiş kira fiyatları ve yurt fiyatları ile karşı karşıya kalacak” şeklinde konuştu.
Artışın iki temel nedeni var
Fiyat artışlarının iki nedeni olduğunu söyleyen Tekin, kira fiyatlarını artıran faktörleri şöyle sıraladı:
“AKP’nin negatif reel faiz politikası konutları bir sermaye saklama enstrümanı haline dönüştürdü. Bugün sermaye sahipleri konut toplayarak paralarını enflasyona karşı güvence altına almaya çalışıyor. Yoksullar barınma krizi yaşarken gayrimenkul mülkiyeti de belli kişilerin elinde yoğunlaşıyor. Akıl ve bilim dışı ekonomi politikalarının bedelini millet barınma krizi yaşayarak ödüyor.
Yabancıya satış sorunu katmerliyor
İkinci sebep yabancılara konut satışı karşılığı vatandaşlık. Türkiye vatandaşlığını, pasaportumuzu alınıp satılan mala çevirdiler. Orta doğu coğrafyasında sabah kalkan vatandaşlık alıyor. Vatandaşlık satma ofisleri kuruldu. Buraya geliyorlar insanları evinden ediyorlar, bizim vatandaşımız başını sokacak bir ev bile bulamıyor. Açık kapı politikası ile ülkeye giren 8 milyon sığınmacı da tabloya eklenince her yerde fiyatlar artıyor.
Kış ayları gelmeden kriz çözülmeli
Artan fiyatlar ev sahipleri ile kiracıları karşı karşıya getiriyor. Bu duruma acil müdahale edilmezse kış ayları gelmeden ağır bir sosyal sorun yaşanacak. Çözüm ne? AKP’ye sesleniyorum akıl ve mantık dışı ekonomi politikasına son verin. 21’inci yüzyılda bu ülkeye hem gıda hem barınma krizi yaşatan iktidar olarak tarihe geçtiniz. Bu krizi daha da derinleştirmeyin.”
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.