On İki Aralık Saat On İkiyi On İki Geçe: Süpürgeli Eylem! Yusuf Özer: "Sarıçam Göründüğünün Ötesindedir"
Fenerbahçe, Galatasaray ve Beşiktaş’ı ve hatta kupa maçları için yurt dışından gelecek olan takımları çöplük alanında mı karşılayacağız?
SEDAT MEMİLİ
Sarıçam Gönüllüleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Yusuf Özer bu günlerde çok yoğun. Kendisini tanıdıktan sonra kişi olarak saygı duyduğum ve gerçekten de özelde Sarıçam genelde ise Adana ve insan dostu.
Bir çok kültürel etkinliğe önderlik ederek hayata geçmesine katkı sağlayan O,
Adana’da kenarda köşede kalmış, yazar, çizer, düşünür, söyler ne kadar insan varsa bir çatı altına toplayan O,
Şehir merkezinden en uzak köye kütüphane kurma önderliğinde O,
Toplumda sıkıntısı olan bir kişinin müracaat ettiği merkez O,
Şimdi de önceleri “Sofulu Çöplüğü” adı ile ünlü olan ve daha da ünlü olunca adı “Sarıçam Çöplüğü”ne çevrilen bir sorunu çözme mücadelesinde yine O… (Şimdi bu çöplüğün adının Adana olmasını önlemeye çalışıyor)
Bunlar benim bildiğim… Avukatlığını ve siyasi yaşamda MHP Milletvekilliği Aday Adaylığı önemsiyorum ama konumuzla ilgisi olmadığı için es geçiyorum.
Sarıçam İlçesi’nin ortasında bulunan çöplüğün kaldırılması için hukuki süreç başlattı. Bu konu ile ilgili kendisini ziyaret ettik.
SARIÇAM KAYBEDİLMİŞ ADANA İÇİN FIRSATTIR
“Sayın Özer, Bize Sarıçam’ı anlatın?
Sarıçam denince, çoğu Adanalı’nın aklına, Kozan Yolu’nun içinden geçtiği küçük ve yeni bir ilçe gelir. Sarıçam bundan çık fazlasıdır. Hatta Sarıçam İlçesi’ni birçok yönden kaybedilmiş Adana Kent Merkezi’nin soluk alacağı bir coğrafya olarak görmek mümkündür. Sarıçam’ın Kuzeybatısı’nda Kente hayat veren Seyhan Nehri ve Seyhan Barajı bulunmaktadır. Bu kıyılardaki toprak, su, hava verimliliği Adana için can suyu niteliğindedir. Nehrin kıyısında bulunan, Eğeciuşağı Mahallesi’nden başlamak üzere, Kösefakılı,Karayusuflu, daha güneyde Çiçekli, Aflak Mahalleleri olağanüstü güzellik ve temizliğe sahip mahallelerdir. Tek tek saymak istemiyorum, ama tek kelimeyle Sarıçam Adana için bir fırsattır. Bu fırsatın daha başlangıçta heba edilmesini önlemeye çalışıyoruz.
Bu gün Adana’yı kurtarmak, Sarıçam’ı kurtarmakla eş anlamlıdır.
Büyük düşünen ve Adana haritasına bakan her insan şunu görebilir; İlçe Merkezlerinde kaybedilmiş değerler Sarıçam ile yeniden kazanılabilir. Çok değil, kuş uçuşu 3-5 Km kuzeye gidin, Burası Adana’mı diye şaşırmamak elde değil. Seyhan Nehrinin kıyısında hem verimli toprakların, hem kente oksijen kaynağı olan ormanlık alanlar ile Sarıçam, diğer ilçe merkezlerine de nefes aldıracak bir ilçedir. Gerçekten fırsattır…
“Çöplük ne güzel orada duruyor? Neden kalksın?”
“Yıllar önce Sarıçam denince kent merkezinin uzağında ücra bir alan akla gelir. Şehir Çöplüğü o zamanlar buraya yapılmış. Bunu eleştirmeye hakkımız yok. O zaman yapılan bu. Biz şimdi çöplüğü bugünkü şartları içerisinde değerlendirmek durumundayız.
SAĞLIK KAMPÜSÜ ÇÖPLÜK MANZARALI OLUR MU?
Geçmişte şehir dışında olan bir çöplüğün şimdiki konumuna bakın. Şu an çöplüğün yeri, gelişen Adana’nın önünde en büyük engeldir. Yapısal olarak kentin önünü tıkayan bir konuma düşmüştür. Sadece Sarıçam’a değil, Adana ve Hatta Türkiye’ye hitap edecek olan Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nin ve yeni şehir stadı fiilen çöp döküm alanının yanına inşa edilmektedir. Daha da kötüsünü söyleyeyim, Türkiye’nin en büyük sağlık kampuslarından birinin de hemen bu alanın karşısına inşa edilmesi bir sağlık cinayetidir. Kaldırılmasını istediğimiz çöp tesisi 2008 yılında inşa edildi. O tarihte burası köy statüsündeydi ve etrafında da herhangi bir yapılaşma ve nüfus yoktu. Ancak Kasım 2015 itibariyle burası Adana’nın en fazla nüfus yoğunluğuna sahip bir merkezi durumundadır. 33 bin seyirci kapasiteli yeni şehir stadı ile Bilim ve Teknoloji Üniversitesi aynı bölgede inşa edilmektedir. Çöplük alanında gerek TOKİ ve gerekse özel firmalar tarafından yoğun bir yapılaşma devam etmektedir. Yeni Adana Fen Lisesi ve Büyükşehir Toplu Konutları da bu alana yapılmaktadır. Gerek hukuki sebepler ve gerekse dava konusu yerin bugünkü çevresindeki yoğun nüfus ve yapılaşma dikkate alındığında artık böyle bir tesisin orada kalması gelecekte telafisi imkânsız zararlara sebep olacaktır.
HASTALARI ÇÖPLÜĞÜN İÇİNDE Mİ TEDAVİ EDECEĞİZ?
Kimse ajitasyon olarak yorumlamasın ama Bilim ve Teknoloji Üniversitesine hem yurt içi hem de yurt dışından öğrenci gelecektir; onlara çöp manzaralı alanda mı eğitim vereceğiz? Stadyum…Brçok takım gelecek. Adanaspor ve Adana Demirspor hep böyle kalmayacak Süper Lig’e çıkacaklar. Fenerbahçe, Galatasaray ve Beşiktaş’ı ve hatta kupa maçları için yurt dışından gelecek olan takımları çöplük alanında mı karşılayacağız?
Sağlık Kampusu’nun inşaatları başladı. Böyle bir ortamda çöp tesisi aynı yerinde bırakılamaz…”
“Optimum Çevresini hatırlıyorum. Benzer sorun?”
“Hiç kimsenin evine barkına ocağına sözümüz yok. Halkımız en iyisine layıktır. Ancak, hemen Taş Köprü’nün karşısındaki görüntü kirliliği içinde yatırım yapmak mümkün olamazdı. Nitekim Yüreğir’in çehresi değişti.
Hiçbir tesis, bir şehrin, ilçenin ekonomik, kültürel gelişmesinin önünde engel olmamalıdır…”
“HUKUKİ, SİYASİ VE İDARİ MÜCADELE BAŞLATTIK”
“Hukuka başvurduğunuzu öğreniyoruz?”
Sarıçam Gönüllüleri Dernek Başkanı olarak eski adı Sofulu Çöplüğü olan Adana şehir çöplüğünün çevre açısından insan, hayvan ve doğaya yönelik zararlarının bilimsel tespitinin yapılmasının bu mücadelenin ilk adımı olacağı açıktır. Şehir çöplüğünün Sarıçam ilçesinden kaldırılması yönünde hukuki, siyasi ve idari mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz. Halkımızın haklı taleplerinin olumlu sonuçlanacağına ve Büyükşehir Belediyesi’nin şehir çöplüğünü, insana, hayvanlara ve doğaya daha az zarar verecek bir noktaya taşıyacağına tüm kalbimizle inanıyoruz. Bu nedenle evet… Asliye Hukuk Mahkemesi Hâkimliği’ne başvurduk. Çatalan yolu üzerinde bulunan Büyükşehir Belediyesine ait arazi üzerinde ‘Yap İşlet Devret Modeli’ ile yapılan ITC firmasının işlettiği Katı Atık Entegre Tesisi’nin çevre ve insan sağlığına zararları nedeniyle ‘tedbiren faaliyetlerinin durdurulmasına’ yapılacak yargılama sonucunda da tesisin tamamen kaldırılmasına karar verilmesini istedik. Şunu da hatırlatmakta yarar var. Dava konusu yerin çevre ve insan sağlığını alenen tehdit etmesi nedeni ile binlerce vatandaşı birinci dereceden ilgilendiren manevi tazminat hakkımızı saklı tutarak bu davayı açma zarureti hâsıl olmuştur.”
“İyi şimdi oturup yargı kararını bekleyelim?”
Ben öyle düşünmüyorum, Sarıçam Gönüllüleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı olarak tarafıma ve derneğimize gelen şikâyet ve hoşnutsuzluklar karşısında ilgisiz kalmamız mümkün değildir. Birçok platformda halkın isteklerini ve şikâyetlerini dile getirdik. Yargıya başvurduk ve şimdi de kitlesel bir eylem hazırlığı içerisindeyiz.
Kamuoyu oluşturmalıyız. Günlük yaşam mücadelesine boğulmuş olan halkımız, Sarıçam’daki çöplüğün kısa ve uzun vadede şehre ne gibi engelleri olduğunu bilemez. Bilmek zorunda da değil zaten. Bu konuda bilinç oluşturmak ve kamuoyunun gündemine taşımak amacı ile kitlesel protesto yapacağız…”
“Haklı protestoları severiz. Nereye ne zaman gelelim?”
İLK PROTESTO 12 ARALIK’TA SAAT 12’DE. SÜPÜRGENİ AL GEL
“Şehir çöplüğünün kaldırılmasıyla ilgili ilk kitlesel protestosunu 12 Aralık 2015 Cumartesi Saat 12.00 olarak belirledik”
“Güzergah ve Program?”
“Sarıçam ilçe merkezinde Kozan Yolu üzerinde bulunan Aksoylar Camii önünde toplanacak vatandaşlarla birlikte çöplük alanına kadar protesto yürüyüşü yapacağız. Elimizde pankartlar ile renkli gösterilerle çöp döküm alanına kadar yürüyeceğiz. Bu konuda hazırlıklarımız tamamlandı. En azından kamuoyu ve yetkililere ne denli kararlı olduğumuzu göstermeyi amaçlıyoruz.
“Sadece derneğiniz mi protesto edecek?”
“Hayır! Özellikle Mahalle muhtarlarımız başta olmak üzere, bir çok sivil toplum kuruluşu ve duyarlı yurttaşlarımız bizimle birlikte. Mahalle muhtarlarımızın öncülüğünde çöp tesisisin kaldırılmasını talep eden imzalar toplayacağız. Toplanacak bu imzalar Adana Büyükşehir Belediye Meclisi’ne teslim edilecek. Belediye Meclis üyelerimizin hiçbir parti ayırımı gözetmeden halkımızın olumlu taleplerine duyarlı olacağını düşünüyoruz.”
YEREL YÖNETİCİLER YARGIYI BEKLEMESİN
“Son olarak”
“Kentin geleceğini olumsuz olarak etkileyecek olan bu tesis, sonunda yargı kararı kaldırılacaktır. Şehrimizin yerel yönetim birimlerine sesleniyorum; Çevre ve Şehircilik Bakanımız Fatma Güldemet Sarı’nın da kaldırılmasını uygun gördüğü bu tesisi kendi rızaları ile kaldırmalarıdır.
Yargı kararı ile halkın ve şehrin çıkarını düşünen yerel yönetici olma talihsizliğine uğramamaları gerekir.
Halkın ve şehrin geleceği için çöp tesislerini kaldıran yerel yönetici olma şansını kaçırmasınlar diye öneriyorum.
*
Açıklama: 9 Temmuz 2023’te Sarıçam’da yapılan etkinlik, Valilik kararı ile yasaklanmıştır.
Bundan yaklaşık 8 yıl önce (10 Aralık 2015) Sayın Yusuf Özer ile bu konuda röportaj yapmıştım…
Sayın Özer’in öngörülerinin ne kadar isabetli olduğunu anlamamız bakımından önemli gördüğüm bu röportajı yayınlama ihtiyacı hissettim.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.