Okullar 4 Mayıs'ta açılıyor mu?
CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, milyonlarca öğrenci ve velinin aklındaki soruları Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’a sordu.
CHP’li Demirtaş; Bilim Kurulu üyeleri tarafından salgının Mayıs ayında da etkili olacağını uyarısını hatırlatarak, “Okullarda 30 Nisan’a kadar eğitime ara verildi.
Ancak Bilim Kurulu Üyelerinin Haziran öncesinde okulların açılmasında risk bulunduğuna dair açıklamaları var.
Üniversite sınavına girecek milyonlarca gencimizin hayatını etkileyecek olan orta öğretim başarı puanı ile ilgili olarak Milli Eğitim Bakanlığı’ndan bir açıklama yapılmıyor.
Öğrencilerin, velilerin ve eğitimcilerin yaşadığı sorunların çözüm yeri olan Milli Eğitim Bakanlığının biran önce açıklama yapmasını bekliyoruz” dedi. CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş önergesinde şunları ifade etti;
BAKAN NEDEN ENDİŞELERİ GİDERMİYOR?
Ülkemizde ilk vakanın 11 Mart’ta görüldüğü coronavirüs salgını hayatın her alanını derinden etkilemiştir. Coronavirüsün yayılımını engellemek amacıyla her alanda eğitim alanında da belirli önlemler alınmıştır. Öncelikle 15 Mart’tan itibaren ilk ve orta dereceli okullarda iki hafta süreyle eğitime ara verildiği açıklanmıştır.
Daha sonra alınan son karar kapsamında da 30 Nisan 2020 tarihine kadar uzaktan eğitime devam edileceği açıklanmıştır. Sağlık Bakanlığı Coronavirüs Bilim Kurulu üyeleri Türkiye'de salgının Mayıs ayında da etkili olacağını ifade etmektedir.
Kurul üyeleri ancak Mayıs ayının ikinci haftasında vaka sayısında azalma yaşanabileceğini vurgulamaktadır. Bilim Kurulu bu durumda Haziran ayı öncesinde okulların açılmasının risk oluşturacağına da işaret etmektedir.
YÖK de, bu akademik yıl içinde üniversitelerde yüz yüze eğitime son verildiğini açıklamıştır. Tüm bu süreç boyunca Milli Eğitim Bakanlığı yaşanan sorunlarla ilgili olarak yeterli bir açıklama yapmamıştır.
Öğretmenlerin yaşadığı sorunlarla, uzaktan eğitimde öğrencilerin yaşadığı aksaklıklarla ilgili olarak ancak bir kamuoyu oluşturulması sonucunda Bakanlık tarafından açıklama yapılmıştır. Eğitim konusunda bilgilendirme yapılmayan pek çok alan ve cevaplanması gereken pek çok iddia bulunmaktadır.
Eğitim alanında şeffaflık öğrenciler, eğitimciler ve velilerin kaygılarını azaltan bir olgudur. İlk ve orta dereceli eğitim kurumlarında, 2020-2021 eğitim öğretim yılının uzaktan eğitim ile tamamlanması ihtimali yüksek görünmektedir. Özellikle orta son ve lise son sınıfta olan öğrenciler açısından pek çok konu belirsiz durumdadır.
Bu nedenle öğrencileri ve velileri bilgilendirici bir açıklama yapılması gerekmektedir. Ancak MEB gündelik basın toplantıları ile kamuoyunu rahatlatacak açıklamalar yapmaktan kaçınmaktadır.
LGS ERTELENECEK Mİ?
CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un şu soruları yanıtlamasını istedi;
1)İlk ve orta dereceli okullar 4 Mayıs 2020 tarihinde açılacak mıdır?
2)Bilim Kurulu üyelerinin uyarıları dikkate alınarak eğitim öğretime 2020 yılının Eylül ayına kadar ara verilmesi düşünülmekte midir?
3)Eğer eğitim öğretime başlanamazsa öğrencilerin notları hangi kriterlere göre verilecektir?
4)Özellikle üniversite adayları için önem teşkil eden ortaöğretim başarı puanının hesaplaması neye göre yapılacak, son sınıf öğrencilerinin 4.sınıf notları değerlendirme dışı mı tutulacaktır?
5)Liseye Geçiş Sınavının da YKS gibi temmuz ayına ertelenmesi öngörülmektedir midir?
6)Tatil sürecinin uzaması durumunda okul çağında çocuğu olan çalışanlar Ramazan Bayramı'nın sonuna kadar idari izinli sayılacak mıdır?
7)Anayasa ve yasalara aykırı olarak ücretli öğretmenlere telafi eğitimi ya da uzaktan eğitim görevini ücretsiz yerine getireceğine dair taahhütname imzalatıldığı doğru mudur?
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.