Mersin lobisinden Yumurtalık kararına sert tepki: Ankara’ya gideceğiz, kararı değiştireceğiz
Türkiye'nin 10'uncu Kalkınma Planı'nda Mersin'e yapılacağı açıklanan Ana Konteyner Limanı'nın Adana Yumurtalık ilçesine kaydırılması sonrasında Mersin lobisinden çok sert tepki geldi. Gözler Adana lobisinde
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından Mersin'e yapılacağı açıklanan Ana Konteyner Limanı Projesi'nin, Adana Yumurtalık ilçesine kaydırılarak ÇED süreci ile ilgili toplantı yapıldığının ortaya çıkmasıyla ilgili tepkiler dinmek bilmiyor.
AKP Hükümeti'nin aralarında bakanların da olduğu siyasilerin dev yatırım adresini yıllardır Mersin olarak göstermelerine rağmen, bir anda rotanın Adana'ya çevrilmesi ekonomik çevreleri şok etti.
355 MİLYON EURO BEDELLE İNŞA EDİLECEKTİ
Yaklaşık 20 yıldır HUB limanı olarak hizmet vermek üzere yıllık 12 milyon TEU konteyner elleçleme kapasitesine ve 355 milyon Euro bedelle inşa edilecek Ana Konteyner Limanı'nın söz verilenin aksine Adana'ya yapılması girişimlerine sert çıkan Mersin iş dünyası temsilcileri, “Bu yanlıştan bir an önce dönün” çağrısı yaptı.
Kentte kümelenen lojistik sektörlerinin hızlı şekilde küçüleceğini belirten iş dünyası temsilcileri, Mersin Ana Konteyner Limanı'ndan vazgeçmeyeceklerini Ankara-Mersin hattındaki girişimlerini sıklaştıracakları mesajı verdi.
‘KENT LOBİLERİYLE BOŞA DÜŞÜRÜLMEYE ÇALIŞILIYOR’
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, Mersin Ana Konteyner Limanı'nın 10'uncu Kalkınma Planında yatırım yeri olarak Mersin ismi zikredilerek kayda geçtiğini ve devletin en üst perdesinden pek çok kez ilan edildiğini anımsattı.
Ana Konteyner Limanı'nın Mersin'in dışında bir yere yapılmasının kabul edilemez olduğunu ifade eden Ayhan Kızıltan şöyle dedi:
“Geçmiş dönemlerde bazı spekülatif açıklamalardan ve yatırım yerinin başka bölgelere kaydırılabileceği haberlerine yönelik olarak hem dönemin Maliye Bakanı Lütfi Elvan, hem de Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sayın Fuat Oktay tarafından yatırım yerinin Mersin olacağı söylenmiş ve bizler de bunu devletimizin bir sözü olarak kabul ettik.
Aksini Mersin kamuoyu olarak düşünmüyoruz bile.
Seneler süren bilimsel çalışmaların, verimlilik ve uygunluk analizlerinin sonunda ortaya çıkan bu önemli yatırımın birkaç holdingin kulis çalışmalarıyla, bazı basit lobi faaliyetleri ile Mersin dışında başka bir bölgeye kaydırılması bu önemli projenin boşa çıkmasıdır, işe yaramaz hale gelmesidir.”
‘KÜRESEL LOJİSTİK ZİNCİRLERİ MERSİN’İ KABULLENDİ’
Mersin Ana Konteyner Limanı'nın ülke adına hayati öneme sahip bir vizyon projesi olduğunu kaydeden Kızıltan, “Vizyon projeler bilimsel veriler ışığında, verimlilik ve karlılık temelinde değerlendirilir. Basit kent milliyetçiliklerinin, kent rekabetlerinin veya bazı sermaye gruplarının sadece kendi karlarını düşünen lobi ve kulis çalışmalarının Türkiye için çok önemli olan bu projeyi baltalamasına izin verilmemelidir” dedi.
“Mersin Ana Konteyner limanı sadece siyasi iradenin zamanında doğru şekilde yer tespiti yaptığı bir proje değildir”diyen Kızıltan, şöyle devam etti:
“Evet, kent dinamikleri de bunu talep etmiştir ama hepsinden de önemli olan küresel lojistik ve tedarik zincirinin de bu projeyi Mersin olarak kabullenmiş olmasıdır.
Küresel ekonomik dinamiklerinin kabul etmeği bir yerde yatırım yaparsanız bu yatırım bir israf haline gelir. Akılcı olmayan her karara ülkenin kaynaklarının israfıdır. Sonuçta bu yatırımlar dünyayı ülkemize çekmek için yapılıyor.
Dahası, lojistik sadece limandan ibaret de değildir. Bu bir eko-sistemdir. Mersin, planlanan bu limanı besleyecek nitelikli lojistik firmalara, kara taşımacılık filosuna, gümrük müşavirliği hizmetlerine, nitelikli dış ticaret firmalarına ve yeterli depoculuk alt yapısına sahip nadir kentler içindedir.
Mersin Türkiye'de İstanbul dışında bu alt yapıya sahip tek kenttir, bu kültüre sahip tek kenttir. Biz Mersin iş dünyası olarak, Mersin kamuoyu olarak devletimizin verdiği söze ve devlet ciddiyetine samimiyetle güveniyoruz.”
‘ANA KONTEYNER LİMANI PROJESİNDE SORUNLAR SÜRÜYOR’
Mersin Deniz Ticaret Odası (MDTO) Yönetim Kurulu Başkanı Cihat Lokmanoğlu'da, gelişmeye tepki gösterdi.
Devletin görevlendirdiği kuruluşların yapmış olduğu fizibilite çalışmalarında Ana Konteyner Limanı için en uygun yerin Mersin olduğunun belirlendiğini aktaran Lokmanoğlu, Kalkınma Planlarında bugüne kadar da ana konteyner limanının bu şekilde yer aldığını ifade ederek şu değerlendirmede bulundu:
“ÇED sürecinin de 2009 yılında tamamlandı. Adana'da söz konusu yatırım için yapılan yer tespiti konusunda edinebildiğimiz bilgiler doğrultusunda, doğusunda Bakü-Tiflis- Ceyhan (BTC) uluslararası akaryakıt terminali, batısında da Sanko iskelesinin olduğu düşünüldüğünde çok sayıda tehlikeli yük taşıyan gemilerin bulunduğu bir alanda liman fikri efektif değildir.
Bölgeye gelecek konteyner gemilerinin başta seyir ve manevra güvenliği olmak üzere sıkıntılar yaşanacağı, kullanıcılar ve gemi hatlarına ilave maliyetler getireceğini düşünüyoruz.
Sonuç olarak Mersin'de belirlenen yerde Ana Konteyner Limanı'nın yapılması ülkemiz ve bölgemiz ekonomisi için bir zorunluluktur.”
MESİAD: ÖNEMLİ BİR İSTİHDAM KAPISI KAYBEDİLİR
Mersin Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (MESİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Engin, Mersin kamuoyuna proje için ısrarcı ve birlik olma çağrısında bulunarak şunları söyledi:
“Mersin Ana Konteyner Limanı'nın başka bir alana yapılması halinde kentimizin önemli bir finansal kaynağı ve istihdam kapısı kaybedilecek.
Bunun geri dönülmez zararları olacak. Kentimiz adına son derece üzgünüz.
Siyasi çıkarlar uğruna kentimizin sorunlarına kulak tıkayan ve kentimize katkı sunmaktan kaçınan herkes bu kaybın sorumlusu olacaktır.
Bu alanda kentteki tüm kamu ve sivil toplum kuruluşları ile işbirliği yapmaya hazırız. Mersin Körfezi rüzgar yönü ve derinlik yönünden en uygun alandır.”
MERYAD: MERSİN ANA KONTEYNER LİMANINDAN VAZGEÇMEYECEK
Mersin Yatırımcı İş İnsanları Derneği (MERYAD) Yönetim Kurulu Başkanı Coşkun Doğmuş, Mersin Ana Konteyner Limanı'nın Adana'ya kaçırma girişimlerinin Mersin'deki lojistik sektörleri adına geri dönülmez sonuçları olacağını kaydetti.
Yaklaşık 2 ay önce Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu ile gerçekleştirdikleri görüşmeyi anlatan Doğmuş, şunları söyledi:
“Görüşmemizde en önemli gündem maddemiz Mersin Ana Konteyner Limanı'ydı. Bakanımız bizlere söz konusu projenin Mersin'de yapılacağını tekrar vurguladı. Bakanlığın söz konusu proje için kaynağının bulunmadığını uygun bir yatırımcı bulunması halinde projenin ivedilikle hayata geçirilmesi için hazır olduklarını kaydetti.
’20 SENEDİR BEKLEDİĞİMİZ YATIRIM KENTİMİZDEN ALINAMAZ’
Biz de görüşmemizin sonunda ülkemizin büyük yatırımcıları ile büyük çaplı görüşmeler gerçekleştirdik. Mersin Ana Konteyner Limanı için yatırımcı bulma noktasında çalışmalarını sürdürürken, söz konusu proje için Adana'da ÇED toplantıları yapıldığını öğrendik.
Bu adım kentimizin geleceği açısından kabul edilemez. Kentimizdeki tüm aktörlerle işbirliği yapmaya hazırız. En kısa sürede gerekli raporları hazırlayıp tek bir vücut olarak Ankara'ya gideceğiz.
Yaklaşık 20 yıldır beklediğimiz yatırımımız kentimizden alınamaz. Mersinliler hiçbir zaman ana konteyner limanından vazgeçmeyecek.”
JAPONLAR MERSİN İÇİN ‘EN UYGUN ALAN’ DEMİŞTİ
Japon Devlet Kurumu JICA, yatırım için en uygun alan olarak Mersin'i belirlemişti.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın 2000'li yılların başında Japonya ile yapılan işbirliği anlaşmasına istinaden Japonya Devlet Araştırma Kuruluşu'na (JICA) Türkiye'nin Limanlar Master Planını hazırlama görevi vermişti.
Yaklaşık 3 yıl boyunca Doğu Akdeniz'de süren toplantılar ve incelemeler sonucunda Türkiye'de yapılması gereken 3 büyük ana liman olarak, Çandarlı, Filyos ve Mersin ana limanlarının belirlenmişti.
Günümüzde Çandarlı ve Filyos Ana Konteyner Limanları tamamlanırken Mersin Ana Konteyner Limanı için bugüne kadar adım atılmadı. Mersin Ana Konteyner Limanı, kent imar planlarına işlenirken, proje fizibiliteleri de uzun süre önce tamamlandı.
Söz konusu projede ÇED olumlu raporu bulunuyor.
SİYASİLERDEN TEPKİ
Bu arada dev yatırımın Adana'ya kaydırılmasına CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır ve Cengiz Gökçel'de tepki gösterdi.
Ancak, AKP cephesinden henüz konuya ilişkin bir açıklama yapılmaması dikkat çekti.
‘MERSİNLİLER İLE ALIP VEREMEDİĞİNİZ NEDİR?’
Mersin iş dünyasının ve Mersinlilerin uzun zamandır bu projeyi beklediğini dile getiren CHP'li Başarır, şöyle dedi:
“Bu proje hem Mersin'in kalkınması hem de istihdamın sağlanması bakımından Mersin için oldukça önemlidir. Ayrıca Mersin'deki işsizlik oranının bir nebze olsun azalması için önemlidir.
Bu projenin neden Mersin'e yapılmasını istemiyorlar anlamıyorum.
Biz her zaman Mersin'in bir cazibe merkezi haline getirilmesini arzu ettik. Bunun için turizmin geliştirilmesi, ulaştırma sektörünün geliştirilmesi gibi birçok öneride bulunduk. Bu projenin Mersin'e kazandırılması Mersin'de kişi başına düşen milli gelirin artmasına sebep olacaktır.”
‘STRATEJİK AÇIDAN YANLIŞ BİR HAMLE’
Yetkililerin almış olduğu bu kararın tekrar gözden geçirilmesi gerektiğini belirten CHP'li Başarır, daha sonra şunları söyledi:
“Mersin bilindiği gibi tüm dünyada uluslararası aktarma limanı olarak yer almaktadır. Aynı zamanda jeostratejik bakımdan da oldukça önem arz etmektedir.
Bu projenin Mersin'den alınıp Adana'ya kaydırılması stratejik açıdan yanlış bir hamle olacaktır. Neden Mersin'e yatırım yapmıyorsunuz? Mersinliler ile alıp veremediğiniz nedir? Söz konusu limanın Yumurtalık'a aktarılmasının gerekçeleri nelerdir? Lütfen yetkililer çıkıp bunu açıklasınlar.”
VEKİLLERİ ORTAK HAREKETE ÇAĞIRMIŞTI
Bu arada Doğu Akdeniz Ana Konteyner Limanı projesinin Mersin'de yapılması için muhalefet partileri sık sık konuyu gündeme getirmişti. Milletvekili Cengiz Gökçel, tüm Mersin milletvekillerine çağrı yapmıştı. O çağrılar karşılıksız kaldı. Mersin'in ayağına kadar gelen dev yatırım son anda Adana'ya kaydırıldı.
GÖKÇEL: MERSİN AKP'DEN YATIRIM BEKLİYOR
CHP Mersin milletvekili Cengiz Gökçel, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında iktidarın Mersin'e yatırım yapmasını istedi.
Yarım bırakılan projeleri anlatan Gökçel, “Mersinli AKP'den yatırım bekliyor” dedi.
Gökçel, şöyle devam etti:
“Mersin Ana Konteyner Aktarma Limanı projesi ilk kez 2010 yatırım programında dile getirilmiş, 9 ve 10. Kalkınma Planında yer almış bir proje.
ÇED dosyası kabul edilmiş. 1/100 binlik Çevre Planına işaretlenmiş.
Tamamlandığı zaman 12,8 TEU kapasitede olacağı ifade edilmişti. Ancak 11. Kalkınma planında bu projeden vazgeçildi.
Her şeyi hazırlanmış, projesi yeri belli olan bu yatırımdan neden vazgeçiliyor? Bunun iyi araştırılması lazım. Mersinli hemşerilerim bunu iyi düşünsün.
Havalimanından, Pamukluk Barajına birçok projenin tamamlanmayı bekliyor. MIP ve Limak zarar etmesin diye Mersin Ana Konteyner Aktarma Limanı projesinden vazgeçildi.”
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.