1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Manisa’dan Adana’ya uzanan bir hikaye… Adana’yı kurtaran Manisalı!
Manisa’dan Adana’ya uzanan bir hikaye… Adana’yı kurtaran Manisalı!

Manisa’dan Adana’ya uzanan bir hikaye… Adana’yı kurtaran Manisalı!

Adana’nın düşman işgalinden kurtuluşunda etkili olan kişilerden birinin Manisalı olduğunu biliyor muydunuz?

A+A-

Milli Mücadele dönemi, Türk milleti için bir dönüm noktasıydı. Tarihe altın harflerle yazılmış, bir milletin tamamen birlik içinde olduğu önemli bir savaş süreciydi… Bu dönemler ismini bilmediğimiz sayısız kahramanlık hikâyeleriyle dolu. İşte o kahramanlardan bir tanesi de Adana’nın kurtuluşunda büyük rol oynayan Manisalı Ali Bey’di.

Adana ve çevresinin önde gelen Kuva-yi Milliye komutanlarından olan Manisalı Ali Bey, 1885 yılında Manisa’nın Kula ilçesinde doğmuştur. Adana ve İzmir’in düşman işgalinden kurtuluşunda ilk Kuva-yi Milliyeciler’den olma niteliği taşıyan Manisalı Ali Bey, Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından iki defa istiklal madalyasıyla ödüllendirildi. Aynı zamanda Manisalı Ali Bey, Kilikya Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti’nin kurucularından biridir.

Manisalı Ali Bey 1907 yılında başladığı askerlik hayatını 1924 yılında tamamladı. 1909 yılında Mustafa Kemal’in emrinde Hareket Ordusu’nda, Birinci Dünya Savaşı’nda Irak ve Filistin Cephesi’nde savaşan Manisalı Ali Bey, Mondros Mütarekesi’nin imzalanmasının ardından Suriye Cephesi’nden 31 Ekim 1918 tarihinde Adana’ya gelerek Yıldırım Orduları Komutanlığı görevini devralan Mustafa Kemal Paşa’nın emriyle Adana’da kalarak Fransız işgaline ve Ermeni zulmüne karşı ilk direnişe geçen vatanseverlerden biri oldu.

Manisalı Ali Bey, milliyetçi duyguları nedeniyle Fransızlar tarafından tutuklandı ve hapse atıldı. Kaçmayı başaran Ali Bey, 1920 yılında Ahmet Remzi Yüreğir’in başkanlığında kurulan Adana Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti’nin yönetimine girdi. Nisan ve Mayıs aylarında Karaisalı, Pozantı ve Tarsus cephelerinde müfreze lideri olarak Fransızlara karşı savaştı. Ayrıca Bolu, Düzce, Konya ve Karaman isyanlarının bastırılmasında etkili oldu. Sakarya Savaşı ve Başkomutanlık Meydan Muharebesi’nde Süvari Alayı'nda görev aldı. 9 Eylül 1922’de İzmir'e giren kahraman askerler arasındaydı. Evli olduğu için Adana'da yaşamını sürdüren Manisalı Ali Bey, 22 Şubat 1938'de burada vefat etti. Adı, Adana'nın eski caddelerinden birinde yaşatılmaktadır.

Manisalı Ali Bey, milliyetçi duyguları nedeniyle Fransızlar tarafından tutuklandı ve hapse atıldı. Hapisten kaçmayı başaran Manisalı Ali Bey, 1920 yılının Şubat ayında Niğde’de Ahmet Remzi Yüreğir’in başkanlığında kurulan Adana Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti’nin yönetimine girdi. 1920 yılının Nisan ve Mayıs aylarında Karaisalı, Pozantı ve Tarsus cephelerinde kurduğu müfreze ile Fransızlara karşı savaştı. Bolu, Düzce, Konya ve Karaman isyanlarının bastırılasında etkili olan komutanlardandı. Adana Cephesi’nden sonra Sakarya Savaşı ve Başkomutanlık Meydan Muharebesi’nde Süvari Alayında görev aldı.9 Eylül 1922 tarihinde İzmir’e giren kahraman askerlerden biriydi. Adana’dan evli olduğu için Adana’da yaşamına devam eden Manisalı Ali Bey, 22 Şubat 1938 tarihinde burada vefat etti. Adı Adana’nın en eski caddelerinden birinde yaşatılmaktadır.

Adanalıların hafızasında büyük bir edinen Manisalı Ali Bey, kahramanlığıyla Adanalılarca saygıyla anılıyor.

Öte yandan “Atatürk’ün Silah Arkadaşı” unvanını alan Kurtuluş Savaşı Gazisi İstiklal Madalyalı Milli Kahraman Manisalı Ali Bey’in kitabı Cumhuriyetin 100. Yılı Anısına yayınlandı.

MHP Lideri Devlet Bahçeli’ye Armağan Edildi

Araştırmacı yazar Yusuf Delikoca tarafından kaleme alınan Manisalı Ali Bey kitabı, kitabın yazarı Yusuf Delikoca tarafından MHP lideri Devlet Bahçeli'ye hediye edildi.

Delikoca şu ifadeleri kullandı: “Adana’nın kültür, sanat ve tarihine çok önem veren ve hatıraların yaşatılmasını bizden her daim isteyen Devlet Bahçeli Beye çalışmalarıma verdiği destekten ve ilgisinden dolayı teşekkür ediyorum” 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.