1. HABERLER

  2. SİYASET

  3. "Maliyetler fırladı, çiftçi traktörünü bile çalıştıramıyor"
"Maliyetler fırladı, çiftçi traktörünü bile çalıştıramıyor"

"Maliyetler fırladı, çiftçi traktörünü bile çalıştıramıyor"

Ayhan Barut, Bakan Kirişçi'ye tarımdaki acı gerçekleri haykırdı

A+A-

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, Meclis'teki bütçe görüşmelerinde Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi'nin yüzüne karşı, "Çiftçi yandı, bitti, kül oldu" diye haykırdı. Bakan'ın sessiz kalması dikkat çekerken CHP'li Barut, tarımsal üretim maliyetlerindeki fahiş artışa işaret ederek üreticilerin sorunlarını anlatıp çiftçiye destek verilmesini istedi.

"TARIM OLMADAN YAŞAM OLMAZ"
Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Bakan Vahit Kirişçi'nin de katıldığı Tarım ve Orman Bakanlığı bütçesinin görüşmelerinde söz alan Ayhan Barut, "Bu son bütçe AKP'nin de son bütçesidir bu. Bu bütçenin içerisinde maalesef tarıma yeterince desteğin, payın ayrılmadığını görüyoruz. Bu bütçe işçinin, emekçinin, memurun bütçesi olmadığı gibi eli öpülesi çiftçilerin hiçbir şekilde bütçesi değil. Çünkü çiftçiyi düşünmeyen, çiftçiye destek vermeyen bir bütçe görüyoruz. Tarım olmadan yaşam olmaz çünkü çiftçimiz üretmezse , gıdayı ortaya koymazsa yaşamın sürme şansı yok . Bu bilimsel gerçeklilik ve bundan yola çıkarsak maalesef bütçede tarıma gerekli desteklerin verilmediğini görüyoruz" dedi.

"İKTİDAR SUÇ İŞLİYOR, CEZA YOK"
AKP döneminde 2006 yılında çıkarılan Tarım Kanunu'ndan söz eden Ayhan Barut, "Bu Tarım Kanunu'nun 21'inci maddesinde, 'Milli gelirin yüzde 1'inden aşağı olamaz tarımda destekleme' deniliyor. 2023'ün milli gelirinin yaklaşık 18.6 trilyon olduğunu düşünecek olursak yüzde 1'i 186 milyar yapar ancak sizin öngördüğünüz 54 milyarlık destek. Üretime ve çifçiye gördüğünüz bir reva mıdır? Bir yasa ihtiyaç hasıl olduğunda çıkartılır, yasaya da vatandaşların ve herkesin uyma zorunluluğu var. Vatandaş uymadığı zaman yasaya çeşitli cezaları var; para cezası, hapis cezası gibi. Peki, iktidar neden bu yasaya uymuyor? İktidarın bu özgürlüğü ne? Niye uymuyor? Çıkarılan bu yasaya neden uymuyor? Bu çok yanlış bir uygulama. Dolayısıyla iktidarınızın yasaya uyması, suç işlemekten vazgeçmesi ve çiftçilerimizin mutlak surette desteklenmesi gerekmektedir" diye konuştu.

GÜBRE, MAZOT VE PAMUĞU BAKANA GÖSTERDİ
Tarımsal üretimde yaşanan sorunları ve çiftçinin içinde bulunduğu vahim durumu eline aldığı gübre, mazot ve pamuk örnekleriyle aktaran Ayhan Barut, şöyle devam etti:

"Ürün girdileri 3 kat, 4 kat artmış. Bunun karşılığında ürün çıktıları ise maalesef yerinde sayıyor. Gördüğünüz 1 kilogram pamuk. Bu pamuğu üreticilerimiz binbir emekle üretir, alınteriyle, ellerinin nasırıyla üretir ancak bu sene pamuk üreticileri maalesef yanıyor, yanıyor Sayın Bakanım yanıyor, Çukurova'da pamuk üreticileri yanıyor. Siz Adana'ya ve Hatay'a ziyaretinizde 'Pamuk üreticilerini yedirmeyeceğim' dediniz. Vallahi pamuk üreticilerini tüccarlar, özel piyasa yedi içti, çiftçi de yandı, bitti, kül oldu. Geçen sene 1 kilogram pamukla yaklaşık 3 litre mazot alınırken şimdi aynı mazotu 6 kilogram pamukla almak durumundalar yani pamuk üreticisini şu anda korumasız bıraktınız. Üretici ne yapacağını şaşırmış durumda. Bari hiç değilse uygulamış olduğunuz yağlı tohumlardaki destekleme primini, maliyetle, satış fiyatıyla, piyasada giden fiyatın arasındaki farkı fark olarak verin, üreticiyi kurtarın. Üretici artık mazot alamıyor. Mazotun litresi geçen sene 6.5 liraydı, şu anda 28 lira ve üretici traktörün kontağını çeviremiyor, maalesef altından daha değerli oldu . Böyle pet su şişelerinde gezdiriyor üretici mazotu izleyebilsin diye ancak izlemeye yetiyor. Yine bu gördüğünüz 1 kilogram gübre 2019 yılında dikkat edin 1400 liraydı, 2020 yılında 1800 lira oldu, 2021 yılında 4 bin lira oldu. 2022 yılında, şu anda gübrenin fiyatı 14 bin lira. Bu maliyetin altından üretici kalkamaz, bu gübre de kullanılmayınca verimde maalesef düşmeler meydana geliyor. Üreticinin feryadını duymanız gerekiyor"

"ATAMA YAPIN"
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi'nin sessiz kaldığı dikkat çekerken tarımda atama konusuna vurgu yapan Ayhan Barut, Bakan Kirişçi'yi seslenerek, "Bir bilim insanısınız, üniversitede yıllarca hocalık yaptınız. Ziraat mühendisleri, gıda mühendisleri, veteriner hekimler ve birçok meslek grubu atama bekleyen on binlerce meslektaşımız var. Bunu lütfen duyun; bu genç meslektaşlarımızın sesine çığlığına çözüm bulun, çare olun" şeklinde konuştu.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.