Lâyık Olmayan Birine Görev Vermek Zulümdür!
Halk olarak '"yönetimde liyakat esas alınmalıdır.'" şeklinde sıkça serzenişte bulunuruz. Şirketler, kurumlar insan kaynakları birimine çok önem vermeye başladılar son yıllarda. Arapça dilinde 'LYK' kökünden gelmiş olan liyakat kelimesi layık olma manasına gelmektedir. Türkçe olarak; yaraşmak, yakışmak ya da uygun olmak denebilir.
Liyakat Ne Demektir?
- Bir kişinin, kendine iş verilirken güven duyulmasını elde ettiren kalitesi, uygunluk, o işe yaraşması,
- Yeterlilik.
- Layık olma, uygunluk, yaraşır olma, değim.
Bunun tersi olan torpil, tavassut ise;
" Hakkı olmayan birine çıkar sağlamak" olarak tanımlanabilir.
İsterseniz bir de zulüm tarifine bakalım:
Güçlü bir kimsenin, yasaya ve vicdana aykırı olarak başkasına yaptığı kötü, acımasız, kıyıcı davranış...Liyakat denince benim her zaman yakın ilgimi çekmiştir. Ülkemiz, kurumlarımız, çalışma dünyamız ne çektiyse bu yanlış uygulamadan çekti. Hele üniversitelerimiz, yargı kurumlarımız, medya dünyamıza ne demeli?Maşaallah bir de siyaset dünyamız var ki evlere şenlik...Ne yazık ki hayatımızın her alanında liyakatsiz kişiler mutsuzluk sebebi.
Liyakati gözetmeyeler, adalet yapamazlar! İslam coğrafyasının en önemli problemi Allah'ın açık ayetlerine rağmen kendisini Rezzak yerine koyan yönetim/yönetici yanlışı, aldanışıdır.
İslam’ın en önemli kavramlarından biri olan" kul hakkı" affedilmeyen günahlardandır, bunun başında liyakatsiz atamalar gelir.
İddia ediyorum; ülkemiz 10 yıl boyunca tüm atamalarda nitelik ve liyakat esaslı davransın, batı medeniyeti yakalanır, hatta aşılır.
Liyakatsiz atama, zulümdür.
YAZIYA YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.