1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. L6e Segmenti Yerli Elektrikli Otomobilin Gövde Tasarımında Halkın Çizgisi Belli Oldu
L6e Segmenti Yerli Elektrikli Otomobilin Gövde Tasarımında Halkın Çizgisi Belli Oldu

L6e Segmenti Yerli Elektrikli Otomobilin Gövde Tasarımında Halkın Çizgisi Belli Oldu

Şehir içi kullanımında önemli bir yeri olması planlanan L6e Quadricycle (dört tekerlekli) segmentindeki yerli elektrikli otomobilin tasarımı için açılan Bizim Çizgimiz Tasarım Yarışması’nda kazanan tasarım halkın oyları ile belirlendi.

A+A-

Elektrik - Elektronik Mühendisi, Akademisyen Dr. A. Özgür Polat’ın Çukurova Üniversitesi Teknokent’teki start-up girişimi olan Solvaytech, Güney Çelik A.Ş. işbirliği ile yürüyen aksamı ve elektronik sistemlerini tamamladığı L6e Quadricycle (dört tekerlekli) segmentindeki yerli elektrikli otomobilin seri üretimi için fizibilite çalışmalarını sürdürüyor. Aracın gövde tasarımı için halkın beğenisini dikkate alan bir yaklaşımla başlatılan Bizim Çizgimiz Tasarım Yarışması’na 7’den 70’e, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı birçok yarışmacı 2D, 3D ve hatta el çizimlerinden oluşan tasarımlarla katılmıştı. Alanında uzman jüri üyelerinin puanlaması ile 4 finalist belirlenerek tasarımlar halkın beğenisine sunuldu. Dijital ortamda yapılan halkoylaması sonucunda Finalist Muhammed Yasir Ekingen, halkın tercihi ile 10 Bin Türk Lirası ödülünü kazandı.

61860569-16e9-4edc-80fb-8cad737668c6.jpg

Türkiye’nin L6E segmentindeki dört tekerlekli, ilk yerli üretim elektrikli aracı olması planlanan otomobil; prizlerden şarj edilebildiği gibi elektrik üretmeye imkân tanıyan modüler pedal sistemi ve güneş paneli ile şarj bitmesi nedeniyle yolda kalma gibi sorunları da ortadan kaldıracak. Gidon kontrollü olması planlanan araç, aynı zamanda modüler pedal sistemi ile şehir içi yolculuklarında olumsuz hava koşullarından etkilenmeden spor yapmaya da imkân tanıyor. Çevreci ve ekonomik yönü kadar sağlıklı yaşama katkısı ile ön plana çıkan yeni araç, aynı segmentteki diğer araçlardan bu yönüyle ayrışıyor. İlk etapta elektrik destekli gidon sistemi bulunacak araçta, talebe göre direksiyon sitemli versiyonunun da bulunması planlanıyor.

7994cd81-999f-40a4-8023-7f07571a7b69.jpg

Belirlenmiş gövde tasarımına sahip ilk prototipin 2 hafta içerisinde üretilmesi proje süreçleri içerisinde planlanıyor. Aracın platform ve gövdesinin birleşiminde gerekli denemelerde son aşama tamamlanınca, seri üretime giriş düzeyinde ilk parti araçlar üretilecek. Araçtan geri dönüt almaya imkân tanıyan 150 “geliştirici müşteri”, bir dizi araştırma ve birebir görüşmeler sonrasında belirlenerek kendilerine aracın ilk partisi satılacak. Bu sayede otonom sürüş özellikleri, yeni teknolojilerin geliştirilmesi gibi çalışmalar için gerekli altyapının oluşturulması proje kapsamında hedefleniyor.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.