1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. İspanya'daki Adana: Sadece 59 kişi yaşıyor!
İspanya'daki Adana: Sadece 59 kişi yaşıyor!

İspanya'daki Adana: Sadece 59 kişi yaşıyor!

İspanya'da Adana isminde bir kasaba bulunduğu doğru mu? Teyit.org'dan Dilge Temiz'in haberi...

A+A-

Sosyal medyada yapılan bir paylaşım ile İspanya’da Adana isminde bir kasaba bulunduğu iddia edildi. 

ispanya adana pt

Adana isimli kasaba Bask Bölgesi’nde yer alıyor

Araştırma yaptığımızda, İspanya’da gerçekten de “Adana” isminde bir kasaba bulunduğunu görüyoruz. Kasaba, İspanya’nın Bask Bölgesi’nin Álava iline bağlı San Millán belediyesinde yer alıyor

Kasabaya Google Haritalar ve Google Earth üzerinden rahatlıkla ulaşılabiliyor.

ispanya adana maps

Kasabanın Google Earth üzerinden görünümü.

Açık kaynaklarda yer alan son veriye göre kasabanın nüfusu 59 kişi. Yani oldukça küçük bir yerleşim yerinden bahsediyoruz. 19. yüzyılın ortalarına doğru 149 kişiye ev sahipliği yaptığı bilinen Adana’nın nüfusu zamanla azalmış ve 21. yüzyıldan sonra sayı hemen hemen aynı kalmış. 

Kasabanın isminin nereden geldiğine dair açık kaynaklarda herhangi bir bilgi yer almıyor. Fakat kimi kaynaklardan, “Adana”nın Bask Bölgesi’nde rastlanabilen bir soyadı olduğunu öğreniyoruz. Yani bildiğimiz Adana ile ilgisi olduğuna kanıt yok.

Ancak kasabanın iklimi, Türkiye’deki Adana şehrine benziyor. Yaz mevsiminde kasabanın sıcaklığı genel olarak 25 derece ve üstünde seyrediyormuş. Kasabadan geçen Alegría isimli bir nehir de bulunuyor.

İddiaya göre “Adana Kasabası”nın, “Cádiz Cordoba”da bulunduğu söylenmiş. Fakat İspanya’da bu isimde tek bir şehir veya bölge olmadığını söylemekte fayda var. Cádiz ve Córdoba, İspanya’da yer alan iki farklı şehir. Adana, bu iki şehirde de yer almıyor. 

Kasabanın içinde 13. yüzyıldan kalma Aziz Bartholomew isimli bir kilise de yer alıyor. Fakat, kasabanın turizm anlamında popüler olduğu söylenemez. Aksine kasabada genellikle tarımsal faaliyetler öne çıkmış.

ispanya adana kilise

Aziz Bartholomew Kilisesi.

Bir parodinin anatomisi: Adanalılar gerçekten güneşe ateş etti mi?

2011 yılında mural sanatçısı (duvar sanatı) Veronica Werckmeister, Adana kasabasında bir proje yürütmüş. Kasabada bulunan bovling yolunda yürütülen proje kapsamında Werckmeister’a 20 yerli yardım etmiş. Duvarlara yapılan resimler kasabanın tarım geçmişini ve günümüzü temsil ediyor. Kasabanın otoyol tabelasında çekilen eski bir resim de proje kapsamında tekrar canlandırılmış.

ispanya adana eski foto

Kasabanın otoyol tabelasında çekilmiş eski bir fotoğraf.

ispanya adana mural

Resmin tekrardan canlandırılmış muralı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.