1. HABERLER

  2. SİYASET

  3. “İşçinin, işsizin, emekçinin, EYT’linin sesine kulak tıkanıyor!”
“İşçinin, işsizin, emekçinin, EYT’linin sesine kulak tıkanıyor!”

“İşçinin, işsizin, emekçinin, EYT’linin sesine kulak tıkanıyor!”

CHP’li Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, TBMM’nin iş cinayetleri ve meslek hastalıklarını araştırıp çözüm üretmesi gerektiğini vurguladı

A+A-

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Üyesi Dr. Müzeyyen Şevkin, Türkiye’deki cinayetlerinin geldiği boyut ile meslek hastalıkları konusundaki sorunların araştırılması gerektiğini vurguladı.

Covid-19 salgını sürecinde emekçilere yoksulluk, işsizlik, adaletsizlik, işsizlik, sefalet dışında bir şey sunulmadığını kaydeden Dr. Şevkin, 1 Mayıs Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü öncesi TBMM’ye araştırma önergesi sundu. Dr. Şevkin’in önergesinin gerekçelerinden birini de Türkiye’nin iş kazalarında Avrupa birincisi ve dünya üçüncüsü olması oluşturdu.

HER GÜN 4 İŞÇİ ÖLÜYOR!

Türkiye’de her gün resmi olarak 172 iş kazasının meydana geldiğini hatırlatan Dr. Şevkin, bu kazalar sonucunda her gün en az 4 işçinin hayatını kaybettiğini, en az 6 işçinin ise sürekli iş göremez hale geldiğini vurguladı.

İşçinin, emekçinin ağır çalışma koşulları altında ezilmesine karşın hak ettiği ücreti alamadığına işaret eden Dr. Şevkin, 2019 yılında en az bin 736 işçinin yaşamını yitirdiğini, 2020 yılının ilk 3 ayında en az 356 işçinin çalışırken hayatını kaybettiğini, Türkiye’de yılda en az 5 bin kişiye meslek hastalığı teşhisi konulduğunu söyledi.

Ölümlerin kader ya da kaza olarak anıldığı, ihmal, denetimsizlik, taşeronlaşma ve daha fazla kar elde etme hırsının, bir türlü imzalanmayan iş sağlığı ve güvenliği konusundaki sözleşmelerle birleştiğinde bu durumun adeta cinayet ekonomisine dönüştüğünü savundu.

“MECLİS ARAŞTIRSIN”

Türkiye’nin rekabete dayalı sürdürülebilir bir büyüme için piyasa ekonomisinin hukuksal zeminini bir an önce yaratmasının şart olduğunu kaydeden Dr. Şevkin, Türkiye’deki iş cinayetlerinin geldiği boyut ile meslek hastalıkları konusundaki sorunların araştırılması ve iş cinayetleri nedeniyle ailelerin, meslek hastalığı nedeniyle de hastalık süreci yaşayan kişilerin uğradığı hak kayıplarının önlenmesi amacıyla Anayasa’nın 98'inci, içtüzüğün 104 ve 105'inci maddeleri gereğince ‘Meclis Araştırması’ açılmasını istedi.
“İŞÇİNİN, EMEKÇİNİN, EYT’LİNİN SESİNE KULAK VERİLSİN!”

CHP’li Dr. Müzeyyen Şevkin, Covid-19 salgını sürecinde emekçilere yoksulluk, işsizlik, adaletsizlik, işsizlik, sefalet dışında bir şey sunulmadığını, marketlerde, fabrikalarda, madenlerde, inşaatlardaki üretim zorlamalarının can almaya devam ettiğini, hiçbir işte çalışamayan ve hiçbir gelir elde edemeyen Emeklilikte Yaşa Takılan (EYT) milyonlarca vatandaşın sorununun da çözülmesi gerektiğini kaydetti.

Zor günler için tüm emekçilerden kesilen işsizlik fonunun bu dönemde güvenilir bir şekilde devreye konulmadığına işaret eden Dr. Şevkin, koronavirüs nedeniyle işsizlere koşulsuz işsizlik maaşı, tüm kadınlara iş ve gelir güvencesi verilmesi gerektiğini söyledi. Artan şiddete karşı İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı yasanın etkin bir şekilde uygulanması, en düşük emekli aylığının asgari ücret düzeyinde olması, zorunlu işlerde çalışanların seslerine kulak verilmesi gerektiğini ifade eden Dr. Şevkin, 1 Mayıs’ta alanlarda bir araya gelemeyecek olmanın hüznünün yaşandığı bu dönemde tüm işçi sınıfına selam, sevgi ve saygılarını sundu.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.