İncesu’nun “Tevzir”i nereden geliyor?
Niğde, Kayseri’nin İncesu ilçesi ve Karaman, bu konuda hayli isim yapmış yerler
Zafer Toprak’ın “Atatürk Kurucu Felsefenin Evrimi" isimli çalışmasında ilginç bir bilgi, yıllardır ağız alışkanlığı haline gelmiş bir kelimeyi gün yüzüne çıkardı.
Küçüksaat kurucusu Taner Talaş’ın okuması esnasında dikkatini çeken detay, "Tevzir" yakıştırmasının arka planına ışık tuttu.
Anne ve Babası Kayseri / İncesu / Kızılören köyünden olan Taner Talaş, çocukluğundan bu yana İncesu ilçesinden olanlar hakkında yapılan "tevzir" ithamının aslında "tezvir" olduğunu kitapta tespit etti.
Kitabın ilgili bölümü
Tanzimat’tan önce Osmanlı topraklarında bugünkü avukatlığa benzer bir görev üstlenen kişinin adı TEZVİR ya da ayak kavafı idi. Tezvir’in sözlük anlamı yalan dolan, ara bozmak gibi olumsuz bir nitelik taşıyordu.
Galatasaray Sultanisi‘ndeki hukuk sınıfının açılmasından ve İstanbul Hukuk Mektebi’nin kurulmasından önceki dönemde, dava vekâletine genellikle Anadolu’nun Niğde ve İncesu civarı bakkalları intisap ederdi. Bunların arasında bir çok hüküm giymiş ve tutuklulukları sırasında hukukun açıklarını öğrenerek çıkmış tüccar ve benzeri kişiler vardı. Türkiye avukatlık tarihinde Karamanlı ya da İncesulu dava vekilleri diye anılan bu adamlar çoğu kez gayrimüslim kesimden gelirdi.
Bu dönemde devletin dava vekilliği mesleği üzerinde herhangi bir denetimi yoktu ve bu mesleğe atılanlar ağzı laf yapan, çoğu kez okuma yazma bilmeyen, dangıl dungul konuşan, ahlaktan yoksun kişilerdi.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.