İMO Adana, RTÜK arsası imar değişikliğini mahkemeye taşıyor
İMO Adana: Konunun yakından takipçiyiz. Hukuki yollar da dahil olmak üzere konuyla ilgili çalışmalarımızı sürdüreceğiz.
Kamu hizmet alanı olarak satışı yapıldıktan sonra bir dilekçe ile cins değişikliği yapılan RTÜK arsasını İnşaat Mühendisleri Adana Şubesi, “Hayatın olağan akışına aykırı” olarak değerlendirdi. Kamunun zarara uğratıldığını aktaran İMO satışın da “düşündürücü” olduğunu kaydetti.
İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Adana Şube Başkanı Hasan Aksungur, bu yılın Ocak ayında satışı gerçekleştirilen ve geçtiğimiz günlerde Büyükşehir Belediye Meclisinde fonksiyon değişikliği onaylanan, kamuoyunda RTÜK arsası olarak bilinen arsa ile ilgili açıklama yaptı.
Atatürk Caddesi üzerinde yer alan, betonlaşmamış az sayıda kalan kamu arazilerinden biri olan Radyo Televizyon Üst Kurulu’na (RTÜK) ait 3365 m2 büyüklüğünde arsanın, bu yılın Ocak ayında ihaleyle satışının gerçekleştiğini belirten Aksungur, bu arsanın satış için ihaleye çıkarılmasına ve satışına Adana kamuoyunda yoğun bir tepki oluştuğunu ifade etti.
Söz konusu arsanın kamunun prestijli bir alanı olmasına kulak asılmadan satışının gerçekleştirildiğini söyleyen Aksungur, ne yazıktır ki asıl bu nedenlerle oluşan değeri itibarıyla rant getirisinin yüksek olacağı cazibesiyle satın alındığını kaydetti.
Kamu hizmet alanı olarak işlenmiş olarak satışı yapılan arsanın, satışından sonra, ‘özel sağlık tesisine’ dönüştürülmesi talebiyle dilekçe verildiğini söyleyen Aksungur “özel sağlık tesisi olarak fonksiyon değişikliği, önce görüşüldüğü komisyonda, ardından Büyükşehir Belediye Meclisinde oylanarak üç ret oyuna karşılık kabul edilmiştir” dedi
Akla gelen ilk sorunun, bir sağlık tesisi inşası için alındığı belli olan ve alınırken kamu hizmet alanı olarak işlenmiş bulunan bu arsanın, satışından sonra fonksiyon değişikliğinin kabul edileceğinin nasıl öngörülebildiği sorusu olduğunu söyleyen Aksungur sözlerine şöyle devam etti:
“İmarda kendi iş alanına uygun olmayan bir cins tanımlaması olan ve bu durumuyla kullanamayacağı belli bir yeri, ticari bir şirketin almasını mümkün görmek hayatın olağan akışına aykırıdır. Bu durum da ister istemez satış sonrası bu imar değişiminin yapılacağına dair zeminin önceden hazırlandığını ve satın almanın buna göre olduğunu düşündürmektedir.
Aynı zamanda açıktır ki, arsada satış öncesi bu fonksiyon değişimi yapılmış olsaydı, satış değeri daha yüksek olacaktı ve kamu daha avantajlı bir fiyata satışı gerçekleştirecekti. Kamu hizmet alanı olarak işlenmiş durumdaki satışıyla kamu zarara uğratılmıştır.
Adana Büyükşehir Belediyesi Meclisinde yapılan fonksiyon değişikliğiyle kamu yararı ortadan kaldırılmış, anılan bölgenin altyapısı ile altından kalkamayacağı bir yapılaşmaya zemin yaratılmıştır.
İnsan ve araç trafiğinin çok yoğun olduğu Adana’nın ana arterlerinden birinde, kentimize ait az sayıda kalan ve halihazırda kentin nefes alacağı bir alanda özel sağlık ünitesinin yapılmasına izin vermek üzere alanın “özel sağlık tesisine” dönüştürülmesi ile bölgede zaten var olan sorunlar daha da artacaktır.
Bir diğer konu da araştırmalarımıza göre ilgili kurumlardan, İl Sağlık Müdürlüğünden bu alanda bir sağlık tesisi yapılmasına ihtiyaç olup olmadığı konusunda kurum görüşü alınmamıştır. Kaldı ki bu türden bir sağlık tesisinin kent merkezine yapılması konusu bütüncül bir imar planı çerçevesinde değerlendirilmelidir.
İnşaat Mühendisleri Odası olarak; kamuoyunda RTÜK arsası olarak bilinen bahse konu arsanın, kamu hizmet alanı olarak kalmasını ve kamu yararı adına değerlendirilmesini uygun bulmaktayız. Adanalıların çoğunluğunun görüşünün de bu olduğu kanısındayız.
Konunun yakından takipçiyiz. Hukuki yollar da dahil olmak üzere konuyla ilgili çalışmalarımızı sürdüreceğiz.”
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.