HIV/AIDS için Meclis Araştırması istedi
Ayhan Barut, HIV/AIDS'i Meclis gündemine taşıdı
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Ayhan Barut, dünyanın en önemli sağlık sorunları arasında yer alan HIV/AIDS'in Türkiye'de kontrolünün sağlanması ve önlem alınması için Meclis Araştırması istedi. Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı'na Meclis Araştırma önergesini sunan Barut, herkesi bu konuda duyarlılığa davet etti.
"KONTROL ALTINDA TUTULABİLİYOR"
HIV/AIDS'in 1981 yılında ABD'de tanımlandığını ve Türkiye'deki ilk HIV/AIDS vakasının 1985 yılında görüldüğünü aktaran Ayhan Barut, "Tedavi edilmediği takdirde bağışıklık sistemini zayıflatıp vücudun enfeksiyonlara açık hale yani AIDS aşamasına gelmesine sebep olan HIV, 1996 yılından bu yana kombinasyon tedavisi ile kontrol altında tutulabilmektedir. Kan yolu, korunmasız cinsel ilişki ve gerekli önlemler alınmadığında anneden bebeğe doğum / süt yolu ile bulaşabilen 30 yıla yakın süredir bilinen HIV 10 yılı aşkın süredir kronik bir hastalıktır" dedi.
SORUNLARI ANLATTI
HIV/AIDS'in dünyada ve Türkiye'de çok korkutucu bir hastalık olarak bilindiğine dikkat çeken Ayhan Barut, şöyle devam etti:
"Bu sebeple de HIV/AIDS ile yaşayan kişiler tedaviye erişimden, çalışma hayatına, eğitim hayatından, sosyal hayata ciddi sorunlarla karşılaşmaktadır. HIV/AIDS taşıyıcısı olduğunu bilmeyen kişilerin önlem de alamayacağı düşünüldüğünde bu sayıların hızla artmaya devam etmesi, anneden bebeğe, eşten eşe yayılarak toplumumuzda 7'den 70'e kadın erkek herkesi etkilemesi muhtemeldir. Öte yandan toplumumuzun yeterince bilinçli olmadığı ve bulaşma-bulaşmama yolları yanlış bilinen bu virüsü taşıdığını öğrenen kişiler ciddi bir şokla karşılaşmakta, çoğu kez de tanının arkasından işyerinde, hastanede, okulda ve toplum genelince ciddi ayrımcılıklarla karşılaşmaktadır."
EYLEM PLANI ÖNERDİ
HIV/AIDS'e karşı eylem planı öneren CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, şunları kaydetti:
"Ameliyat öncesi yapılan testlerde HIV/AIDS olan kişiler ameliyat edilmemekte, işe giriş öncesinde yapılan testlerde tanı alan kişiler hem tanıyı çok kötü bir şekilde öğrenmekte hem işlerini hem de sosyal güvencelerini, dolayısıyla tedavi imkanını kaybetmektedir. Bu durum yıllarca sessiz kalan bu virüsün tespit edilmesinin de önüne geçmektedir. Bu bağlamda gerek HIV/AIDS'in yayılımının önlenmesi, gerek toplumda HIV/AIDS bilinci oluşması ve HIV/AIDS'e yönelik ayrımcılığın önlenmesine yönelik herkesin eşit tedavi ve çalışma hakkına sahip olmasına ve önleme yaklaşımının toplum geneline yayılmasına kadar yapılması gereken bir dizi eylem planı biran evvel hayata kavuşturulmalıdır. HIV/AIDS'in kontrol altına alınmasına yönelik olarak; tedavi, bakım, önleme ve destekleri içeren politikaların oluşturulması, tedavi programlarının düzenlenmesi, ayrımcılığın önlenmesi, bu konuda kamuoyunun bilgilendirilmesine yönelik faaliyetlerde bulunulması, HIV/AIDS teşhis ve tedavi standartlarının oluşturulması, çeşitli projelerin yürütülmesi gibi konularda çalışma ve araştırmalar yapılmalıdır. Çağımızın en önemli sağlık problemlerinden olan HIV/AIDS'in ülkemizde kontrolü için yapılacak işlemlerin hızlandırılması, hastaların, hasta yakınlarının ve tüm toplumun bilinçlendirilmesi ve ilgili toplumsal örgütlerin ve uzmanların görüşlerine başvurulabilmesi için içtüzüğün 104 ve 105'inci maddeleri gereğince Meclis Araştırması istiyoruz."
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.