Hayvanseverler komisyon üyelerini afişe etti: Adana siyasetinden üç kişi suçlananlar arasında
Sahipsiz hayvanlara yönelik düzenlemeler içeren Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonunda kabul edildi.
Hayvanları Koruma Kanunu'nda değişiklik yapılması için toplanan TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu tartışmalarla başlamıştı. Kanun teklifinin komisyonda kabul edilmesi sonrasında hayvanseverler kanun değişikliğine destek veren siyasileri sosyal medyada afişe ederek tepki gösterdi.
KOMİSYONDA AFİŞE EDİLEN ADANALI SİYASETÇİLER
Vahit Kirişci
Komisyon başkanı olarak öne çıkan Vahit Kirişci, Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi mezunu. Kirişci, 22 ve 23. dönem Adana Milletvekili. Mart 2022- Haziran 2023 yılları arasında Tarım ve Orman Bakanlığı görevini yürüttü. Görüşmelerin 18 saat ara vermeden sürmesi, Vahit Kirişci'nin toplantıdaki bazı milletvekillerince eleştirilmesine yol açmıştı.
Muharrem Varlı
Adana Ceyhan doğumlu MHP Adana Milletvekili Muharrem Varlı; 2007, 2011, 2015 Haziran, 2015 Kasım, 2018 ve 2023 genel seçimlerinde MHP'den Adana Milletvekili seçildi. Altı dönemdir TBMM'de Adana milletvekili olarak görev yapan Varlı da Kirişci gibi hayvanseverlerin hedef gösterildiği isimler arasında.
Abdullah Doğru
Malatyalı olan Abdullah Doğru, Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bölümünden mezun oldu. AK Parti kurucu üyesi Doğru, 3 yıl boyunca AK Parti Adana il başkanı olarak görev yaptı, 2 dönemdir mecliste Adana Milletvekili olarak yer alıyor.
KOMİSYON KABULÜ İLE NELER DEĞİŞECEK?
Teklifle, Hayvanları Koruma Kanunu'nda değişikliğe gidilecek. Buna göre, Kanun'un amaçlarına "insan, hayvan ve çevre sağlığı gözetilmek kaydıyla" ifadesi eklenecek.
Sahipsiz hayvanlara ilişkin yürütülecek çalışmalarda, tereddüde mahal verilmemesi, kedi ve köpeklerin sahipli hayvan statüsüne alınabilmesi için Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu kapsamında Tarım ve Orman Bakanlığı veri tabanına kaydedilmesi zorunluluğu bulunduğundan "sahipli hayvan" ve "sahipsiz hayvan" kavramları açık bir şekilde tanımlanacak.
Uygulamada tereddüde mahal verilmemesi amacıyla ve Kanun'daki "yakala-kısırlaştır-sal" metodunun kaldırılması nedeniyle hayvan bakımevi tanımında uyum değişikliği yapılacak. Hayvan bakımevinin tanımı, "Bakanlıktan izin alınmak suretiyle kurulan ve hayvanların sahiplendirilinceye kadar barındırıldığı ve rehabilite edildiği bir tesis" şeklinde değiştirilecek.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.