1. HABERLER

  2. SİYASET

  3. "Halk sağlığını korumak öncelikle iktidarın sorumluluğudur"
"Halk sağlığını korumak öncelikle iktidarın sorumluluğudur"

"Halk sağlığını korumak öncelikle iktidarın sorumluluğudur"

"Sorumlu bakanlıktır"

A+A-

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, halk sağlığını tehlikeye atan gıdada sahtecilik, taklit ve tağşiş konusunu Meclis gündemine taşıdı ve yeterli önlem almayan iktidarı sert sözlerle eleştirdi. Tarladan sofraya güvenli gıda erişimin temel haklardan olduğunu belirten Barut, "Asli görevin halk sağlığını korumak olduğunu unutmadan, bu tür sahtecilikleri önlemek adına iktidar sorumluluktan kaçmadan artık harekete geçmelidir, yeterli denetim ve önlem almalıdır" dedi.

"TARLADAN SOFRAYA ÖNLEM ALINMALI"

Halk sağlığını çok yakından ilgilendiren gıdada sahtecilik, taklit ve tağşiş konusunda Meclis'te görüşülen önerge üzerine CHP Grubu adına kürsüye çıkan Ayhan Barut, "Bilindiği üzere, 'Tarladan sofraya' dek güvenli gıdaya erişim çok önemli bir konudur. Çünkü gıda güvenliği, gıdanın kullanım amacına göre hazırlandığında veya tüketildiğinde tüketiciye zarar vermeyeceğini garanti eder. En başından sonuna dek, yani tarla ve bahçelerden, çiftlik ve üretim alanlarından tüketicinin sofrasına kadar gıda ürünleri, sağlıklı yaşam için kontrol edilmek zorundadır. Bunun yolu da etkin ve bilimsel yöntemlerle uygun çalışmaların yapılmasından geçer" diye konuştu.  

"SORUMLULUKTAN KAÇAMAZLAR"

Aşırı kar hırsı ve maliyetten kaçınma gibi nedenlerle halk sağlığını tehlikeye atan firma ve kuruluşlara tepki gösteren Ayhan Barut, şöyle devam etti:
"Yasal boşluklar, eksik veya yetersiz denetimleri fırsat bilip halk sağlığıyla oynayan firmalar ve kötü niyetli insanlar da var. Bunların böylesine kötü niyetlerle ve vahim girişimlerle halk sağlığını tehlikeye sokmasına karşı çıkıyoruz. Bu insanlara ve firmalara da en sert tepkiyi gösteriyoruz. İşte tam bu noktada, kamu idaresinin sorumluluğunu, etkin denetim ve yeterli kontrol için asli görevini de hatırlatmak mecburiyetindeyiz. Net olan bir şey var ki, burada kamu idaresinin ve iktidarın sorumluluğu birinci derecede önem taşımaktadır. Her ne kadar neredeyse iki yıl boyunca taklit ve tağşiş konusunda verileri açıklamaktan kaçınan, yasal görevini yerine getirmeyen Tarım ve Orman Bakanlığı, şimdi açıkladığı listelerle adeta övgü bekliyor. Aksine en sert eleştirilerin muhatabı olması gereken Bakanlık, 'Cambaza bak' misali sorumluluğunu üstünden atmaya, güvenli gıdaya erişim hakkı için hedef şaşırtmaya çalışmaktadır. Bilsinler ki kimseyi aldatamaz, sorumluluklarından asla kaçamazlar."

"NEDEN KORUMADINIZ?"

Gıdada taklit ve tağşişle ilgili bulgu ve tespitleri kamuoyuna yaklaşık iki sene boyunca açıklamayan Tarım ve Orman Bakanlığı'nı eleştiren Barut, şunları kaydetti:
"Bakanlık, taklit ve tağşiş listesini iki yıl açıklamayıp sonra algı oyunlarına girişerek, görevini ve sorumluluğunu tam olarak yerine getirmediği gibi, halk sağlığını koruma sorumluluğunu unutmuşa benziyor. Bakanlığın dediği gibi, burada konu yalnızca tüketicilerin bu açıklanan listeler ve ürünlerle ilgili dikkatli olması gerektiği değildir. İktidar iseler ve icradan sorumluysalar görevlerini tam olarak yapacaklar, halk sağlığını koruyacaklar. Öncelikle açıklanan listelerle örtülü propaganda yapmaktan vazgeçip, bunca zamandır, böylesine ürkütücü gerçekler karşısında ne yaptıklarını ifade edecekler. Neden korkutucu duygular yaşatan bu riskli ürünler piyasaya sürülmeden önce halkı korumadıklarını açıklamak zorundalar. Yok öyle üç kuruşa beş köfte! Ülkemizde çok uzun zamandır bu taklit ve tağşiş konusunda vahim iddialar gündeme geliyor, çok sayıda sahtecilik konusunda gelişme yaşanıyor zaten. Niye tümüyle önlemek için harekete geçmediniz, sorumluluğunuzu yerine getirip halk sağlığını korumadınız? Susmayacaksınız, cevap vereceksiniz!"

"ETKİN DENETİM İÇİN ATAMA YAPIN"

Güvenli gıda konusunda iktidarın, 'Biz şu kadar denetim yaptık, şu kadar ceza kestik' demeyle vahim durumu gizleyemediğini ifade eden Ayhan Barut, sözlerini şöyle tamamladı:
"İktidar bunu duyacak. Tarladan sofraya çiftçilerden gıda mühendislerine kadar her alan ve uzmanlık konusuyla ilgili görevinizi yerine getireceksiniz! Çiftçiye ve tarıma destek olacaksınız, ekonomik reform ve teşviklerle tarımsal sanayiye katkı sunacaksınız. Kamuya yeterli önlem, denetim ve tedbir için ziraat mühendisinden gıda mühendisine, veteriner hekimden tekniker ve teknisyenlere kadar personel alacaksınız. Bu konuyla ilgili yeterli şekilde ihtiyaç duyulan tüm düzenlemeler yapacaksınız. Asli görevin halk sağlığını korumak olduğunu unutmadan, bu tür sahtecilikleri önlemek adına sorumluluğunuzdan kaçmadan yeterli önlem ve tedbir için iktidar ve bakanlık harekete geçmelidir!"

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.