Dünyanın en büyük, en modern hal kompleksi Adana'da kurulabilir mi?
Mehmet Uluğtürkan yazdı
Küçük düşünmek Adana’ya hep kaybettirdi.
Bu kez büyük düşünüp kazanalım istiyorum.
Covid-19 pandemisi tüm dünyaya tarım ve gıdanın en stratejik sektör olduğunu öğretti mi?
Öğretti.
Çukurova, dünyanın en verimli tarımsal ovalarından biri mi?
Evet.
O zaman dünyanın en büyük tarım-gıda hal komplekslerinden birini Çukurova’nın merkezi Adana’ya kurmalı mıyız?
Kesinlikle evet.
Paris, Hamburg ve Kiev dünyanın en büyük ve modern hal komplekslerine sahip. Bu tesisler bulundukları şehri zenginleştirmiş durumda. Buralarda sağlanan istihdam, ticari hareketlilik ve ekonomik döngü vergi gelirleriyle şehirlerinde belediyelerinin kasasını doldururken ihracatlarıyla da ülkelerinin ekonomisine yüklü miktarda değer kazandırıyor.
Bünyesinde meyve-sebze, et ve süt, kesme çiçek, balık ve deniz ürünleri, bakliyat gibi her türlü tarımsal değerin iç ve dış piyasaya dağıtımının sağlanacağı ortak kullanım soğuk hava depoları, meyve-sebze paketleme tesisleri gibi birimleriyle modern bir hal kompleksinin Adana, bölge ve Türkiye ekonomisine önemli girdi sağlayacak.
Mersin’in şehrin farklı yerlerine dağılmış bakliyat sektörü temsilcilerini, Osmaniye’nin fıstığını, Niğde’nin elmasını-patatesini, Hatay’ın defnesinden zeytinyağını, Adana’nın yeni kuracağı sera ve deniz ürünleri OSB’lerinin başta olmak üzere Çukurova’nın tüm ürünlerini buluşturacak dev hal kompleksi için altyapı hazır.
Çukurova’nın merkezi konumundaki Adana’da otobana, demiryoluna ve Çukurova Havalimanı’na yakın en az 300 hektar bir hazine arazisi belirlenerek Çukurova Hal Kompleksi’ni kurabilmek mümkün.
Konuyla ilgili birkaç yıl önce Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru çağrıda bulunmuştu. Doğru’yla yaptığım görüşmede bu dev yatırımın projesini çizdirmeyi üstlenebileceklerini söyledi. Yanı sıra bugün Tarım ve Orman Bakanı olan Prof. Dr. Vahit Kirişçi’nin de bu fikri yıllar önce Adana Milletvekili iken gündeme getirdiğini, hayali olduğunu ısrarla söylediğini de unutmamak gerekiyor.
Geçtiğimiz aylarda MÜSİAD’ın ulusal çapta Adana’da düzenlediği ‘Tarım Zirvesi’nin açılış konuşmasında MÜSİAD Adana Şubesi Başkanı Burhan Kavak’ın talepleri arasında yer alan bu proje Adana’nın gelişimine önemli katkı sağlar.
Tıpkı otogarı gibi Adana’nın mevcut Vedat Dolakay Hal Kompleksi, şehre yakışmıyor ve yetmiyor. Şehrin merkezinde kalan, mülkiyeti Adana Büyükşehir Belediyesi’ne ait 120 dönümlük değerli arazi yeni kurulacak bölgesel hal kompleksi için de önemli bir kaynak olabilir.
Büyük düşünemeyen Adana, mevcut Şakirpaşa Havalimanı’nda gerekli düzenleme ve büyütme projesini hayata geçiremediği için ‘bölgesel havalimanı’ projesini Mersin’e armağan etti.
‘Bölgesel tarım gıda hal kompleksi’nde aynı akıbeti yaşamayalım istiyorum.
Adana’nın bu projeyi hayata geçirmeye gücü var.
Merkezi yönetimden yerel yönetime, meslek odalarından ilgili sivil toplum kuruluşlarına bu proje işbirliği, bölgesel destek ve hepsinden önemlisi samimiyet istiyor.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.