"Döviz kuru ve maliyetler artarken süt fiyatı yerinde sayıyor"
Ayhan Barut, besicilerin artan maliyetleri ve süt fiyatları için bir kez daha çağrı yaptı
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, 15 Kasım 2019 - 31 Aralık 2020 tarihleri arasında 2 lira 30 kuruş olarak belirlenen 1 kilogram çiğ süt fiyatının yetiştiricileri oldukça mağdur ettiğini söyledi. Besicilerin yüksek üretim maliyetlerinden kurtarılmasını ve çiğ süt fiyatlarının üretici lehine revize edilmesini isteyen Barut, "15 Kasım'da 5 lira 75 kuruş olan dolar bugün 7.5 liraya dayandı. Döviz fırlarken, yemden samana tüm girdiler artarken çiğ süt fiyatlarının iyileştirilmemesi yetiştiricilerimize yapılan büyük bir kötülüktür" dedi.
KARA TABLOYU RAKAMLARLA ANLATTI
15 Kasım 2019-31 Aralık 2020 tarihleri arasında 1 kilogram çiğ süt fiyatının 2 lira 30 kuruş olarak belirlendiğini anımsatan Ayhan Barut, "Süt fiyatının belirlendiği tarihte dolar 5 lira 75 kuruşken bugün yaklaşık yüzde 30 artışla 7.5 liraya fırladı. Ne yazıktır ki süt fiyatı sabit kalırken bu süreçte temel üretim girdileri döviz gibi fahiş oranda artmıştır. Büyük oranda ithalata bağımlı olan alanda döviz artışı ve krizle birlikte yem fiyatları en az yüzde 15.4, saman yüzde 25, mısır silajı yüzde 22, yonca yüzde 15.2 oranında yükselmiş ve yetiştiricilerimizin belini bükmüştür" diye konuştu.
"SÜT FİYATI REVİZE EDİLMELİ"
Yüksek üretim maliyetleri altında ezilen yetiştiricilerin daha çok mağdur olmaması için 1 kilogram çiğ süt fiyatının en az 2.80 kuruş olması gerektiğini belirten, üreticilere yönelik destekleme modellerinin geliştirilmesini talep eden Ayhan Barut, şunları kaydetti:
"Maalesef yetiştiricilerimizin artan sorunlar ve maliyetler karşısında ürünü de para etmeyince çaresi kalmamıştır. Ya bu işi bırakacak ve ineğini kesime gönderecek ya da bu dertlerden kurtulacak. Her koşulda üretim ve üreticinin desteklenmesi, üreticinin dertlerinden kurtulması şarttır. Çünkü pandemi sürecinde bir kez daha görülmüştür ki, üretmeyen ve tüketen toplumlar büyük riskle karşı karşıyadır. Bu anlamda çiğ süt üreticisinin üzerindeki maliyet yükünün hemen hafifletilmesi, yetiştiricilerimizin desteklenmesi gerekmektedir. Hayvancılık sektörümüzün geleceği buna bağlıdır. Eğer destek verilmezse bu tablo karşısında sektör ayakta kalamaz. Besicilerimizin can çekiştiği bu dönemde '1 litre sütle 1.5 kilogram yem alınmalı' şartına uygun olarak çiğ süt fiyatı acilen ve en az 2 lira 80 kuruş olarak revize edilmelidir."
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.