1. YAZARLAR

  2. Erol Aydın

  3. Dört dörtlük hayat mümkün mü?
Erol Aydın

Erol Aydın

Dört dörtlük hayat mümkün mü?

A+A-

Rakamların hikmetleri olduğu doğrudur. Mesela hayatımızda dört rakamının çok büyük etkisi vardır. Bunların çoğu inancımızla ilgi olarak; dört büyük kitap, dört büyük melek, dört büyük mezhep, dört büyük halife gibi listeyi uzatmak mümkündür. Bunların yanında insanın dört büyük evresi vardır; doğar, büyür, gelişir ve ölür. Yine maddenin dört hali vardır; ateş, toprak, hava ve su…

            Sevindiğimiz zaman dört köşe olur, telaş ettiğimizde dört döneriz, eve hapsolduğumuzda dört duvar üstümüze gelmektedir, bir işi başarmak için dört elle sarılırız, birisine hasretimizi dört gözle bekleyerek gösteririz, zorlukları başardığımızda dört ayak üzerine düşeriz, düzen kurduğumuzda dört başı mamurdur, arazi araçlarımız dört çekerdir. Fakat hayatımız hiçbir zaman dört dörtlük olmaz!

            Bu fani dünyada özellikle Müslümanlar için bohçanın dört ucunu bir araya getirmek mümkün değildir. Tam hepsini bir araya getirdik diye düşünürken bir ucu yine dışarda kalmaktadır. Bu yüzden her türlü tedbiri aldıktan sonra kalbi selim ile teslim olmak mutluluk için geçer akçe olacaktır. Sağlığımız, namerde muhtaç olmamamız, sevdiklerimizin yanımızda olması huzur için yeterli olacaktır. En büyük zenginliğin kanaat olduğu bilinci ile sahip olduklarımıza şükretmek başlangıç için yeterli olacaktır. Hep yukarıya bakarak mutsuz olmak yerine, aşağıya bakarak mutlu olmak daha gerçekçi olacaktır.

            İnancımızda bu dünyanın geçici olduğu her nefis tarafından bilinse de uygulamada bu durum es geçilmektedir. Hiç ölmeyecekmiş gibi tutum ve davranış anı yaşamanın önüne geçerek gelecek adına sürekli olmayacak planlarla ömürler heba edilmektedir. Oysaki Yüce Allah rızık konusunda teminat vermekte olup, aynı şekilde ömrün de sabit olduğu ifade edilmektedir. Ecelin milim yerinden oynamayacağı bilinci ile ömrünüzü uzatamasanız bile bereketli hale getirebilirsiniz.

Ömrün bereketi; infak, yardım, faydalı olmak ve el uzatmakla olmaktadır. Süre değişmese bile az zamanda çok işler başarmak ömrün bereketi olmaktadır. Zaman içinde zamanın oluşması olarak da ifade edilen bereket konusunda hedefe ulaşmak adına; şükür, sabır, kanaat ve vermek gerekir. İsyan, aldatma, haksız kazanç, hırs, tamah, cimrilik ve israf da aynı zamanda bereketsizliğin nedenlerindendir.

            Sonuç olarak; Müslümanlar için bu dünyada dört dörtlük bir hayat söz konusu değildir. Fakat İslami çerçevede bir yaşam sizi salimen diğer tarafa taşıyacaktır. Bundan şüpheniz olmasın. Akıllı insan hem bu dünyasını hem de ahiretini mamur edendir. Bunun için de işe nefis muhasebesi ile başlamak en azından gömleğin ilk düğmesini doğru iliklemek adına önemli olacaktır.

Esenlik dileklerimle,

Erol Aydın

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.