1. HABERLER

  2. SİYASET

  3. Deprem Gerçeği Çukurova'da Masaya Yatırıldı
Deprem Gerçeği Çukurova'da Masaya Yatırıldı

Deprem Gerçeği Çukurova'da Masaya Yatırıldı

6 Şubat depremlerinin ikinci yılında yitirilen canlar Çukurova'da anıldı, deprem gerçeği yeniden masaya yatırıldı.

A+A-

Çukurova Belediyesi'nin ev sahipliğinde Adana Büyükşehir, Yüreğir, Ceyhan ve Karataş belediyeleri ile Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Adana İl Koordinasyon Kurulu tarafından düzenlenen panelde 6 Şubat Depremlerinin 2'nci yılında ne oldu, neler yapmalı" konulu panelde deprem gerçeği tüm yönleriyle masaya yatırıldı.

Çukurova Belediyesi Orhan Kemal Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen panele CHP Genel Başkan Yardımcıları Burhanettin Bulut, Ulaş Karasu, Parti Sözcüsü Deniz Yücel, CHP Adana İl Başkanı Anıl Tanburoğlu, Adana Milletvekilleri Müzeyyen Şevkin, Bilal Bilici, Seyhan Belediye Başkanı Oya Tekin, Karataş Belediye Başkanı Ali Bedrettin Karataş, CHP İl ve İlçe örgütleri, TMMOB'a bağlı odaların başkan ve yöneticileri, muhtarlar, meclis üyeleri, STK temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

panel-2-001.jpeg

Depremlerde yaşamını yitiren canlar anısına saygı duruşunda bulunulmasının ardından açılış konuşmasını yapan TMMOB Adana İKK Sekreteri Kerem Şahin, "Bugün yaşadığımız bu acı tablo gösteriyor ki, odalarımızın denetleme yetkisini bertaraf edenler kulağını bilimin ve tekniğin gerçeklerine kapatmıştır" dedi.

ACILARIMIZ TARİFSİZ, YASIMIZ SONSUZ

"Asrın felaketi" olarak adlandırılan 6 Şubat depremlerinin üzerinden iki yıl geçtiğini dile getiren Çukurova Belediye Başkanı Emrah Kozay, "İki yıl geçti ama acılarımız hala tarifsiz, yasımız da sonsuz. Depremlerde Adana'da enkaz altında kalan 461 canımızı yitirdik. Yaşadığımız acıları dün gibi bugün de yüreğimizde hissediyoruz. Bu acı hiç dinmedi, dinmeyecek" dedi.

DEPREM GERÇEĞİ ÇABUK UNUTULDU

Deprem gerçeğinin çabuk unutulduğuna işaret eden Başkan Kozay, "6 Şubat depremlerinden artık gerekli dersleri çıkarmak, yaşam alanlarımızı depreme dirençli hale getirmek zorundayız. Deprem gerçeğini artık kabullenmek, bu gerçekle nasıl yaşamamamız gerektiğini öğrenmek ve bilinci çevremizdeki herkese kazandırmak zorundayız. Aksi halde yeni 6 Şubatları tekrar yaşayabiliriz" diye konuştu.

panel-3.jpeg

TOPLUMSAL BİLİNCİ ARTIRMAK İÇİN ÇALIŞACAĞIZ

6 Şubat'ta Adana'da en ağır yıkımın ve can kaybının Çukurova'da yaşandığını anımsatan Başkan Kozay, "Çukurova Belediyesi olarak afetlere karşı hazırlıklı olmak, acil durum müdahale planlarını güçlendirmek ve vatandaşlarımızın güvenliğini en üst düzeyde tutmak için ilk olarak Afet İşleri Müdürlüğümüzü kurduk. Olası bir afet durumunda anında hızlı ve etkili müdahale için gerekli altyapıyı kısa zamanda oluşturmayı hedefliyoruz. Deprem öncesinde, deprem sırasında ve sonrasında yapılması gerekenlerle ilgili Çukurova genelinde büyük bir bilinçlendirme çalışmasının da hazırlıklarını yapıyoruz" ifadelerini kullandı.  

DİRENÇLİ KENTLERİ OLUŞTURMAMIZ GEREKİYOR

Panelin moderatörlüğünü yapan CHP Genel Başkan Yardımcısı Ulaş Karasu da 6 şubat depremlerinin neden olduğu olumsuz sonuçları rakamlarla katılımcılara aktardı.Karasu, "Toplam 11 ilde 120 bin kilometrelik alana tesir eden bir deprem hepimiz için ağır ve acı sonuçlar doğurmuştur. Bu depremde bir kez daha gördük ki yönetenler, depremden sonra güzel binalar yapabilirler, sağlam binalar yapabilirler. Yeni imar alanları oluşturabilirler ama en önemlisi depremden önce bunları yapmak gerekiyor. Depremden önce vatandaşlarımızın can kayıplarının olmaması için sağlam, güvenli binaları, dirençli kentleri oluşturmamız gerekiyor" şeklinde konuştu.

İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.Dr.Handan Dülger Türkoğlu, Çukurova Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Ulvi Can Ünlügenç, Kocaeli Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.Dr.Serkan Irmak ve İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alper İlki katılımcılara deprem gerçeği hakkında yaşamsal bilgiler aktardı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.