“Demokrasinin sağlıklı işleyebilmesi özgür basınla mümkündür”
Adana Baro Başkanı Av. Veli Küçük, '3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü' dolayısıyla mesaj yayınladı.
Siyasi iktidarının müdahaleleriyle Türkiye’de basın özgürlüğünün baskı altına alındığını ve rafa kaldırıldığını ifade eden Av. Veli Küçük, “Demokrasinin sağlıklı işleyebilmesi için halkın haber alma hakkına engel olunmamalıdır” dedi.
Çağdaş demokrasilerde düşünce ve ifade özgürlüğünün temel taşlarından birinin basın özgürlüğü olduğunu vurgulayan Baro Başkanı Av. Veli Küçük, “Basın özgürlüğünün doğrudan ya da oto sansür yoluyla dolaylı olarak kısıtlanması düşünce ve ifade özgürlüğüne, dolayısıyla kişi hak ve özgürlüklerine, yani demokrasiye aykırılık teşkil eder. Oysa hukuk devletinin olmazsa olmazlarından biri olan basın özgürlüğü, demokrasinin güvencesidir." diye konuştu.
Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF) tarafından her yıl yapılan araştırmaya göre Türkiye’nin, “Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi” sıralamasında 180 ülke arasında 154.sırada bulunduğunu belirten Av. Veli Küçük, raporda, Türkiye'de tutuklu gazeteci sayısında geçen yıla oranla az bir gerileme kaydedilse de dünya genelinde hala en fazla gazetecinin tutuklu olduğu ülkelerden birinin Türkiye olduğuna işaret etti.
Türkiye'de internet medyasına yönelik sansürün de arttığı belirtilen raporda, RSF'in ortak kuruluşu Bianet'in verilerine göre 2019 yılında en az 586 haberin internette sansürlendiğinin vurgulandığını kaydetti.
Türkiye’de gazetecilere yönelik bir cadı avı yürütüldüğünü ve bu doğrultuda birçok medya kuruluşunun ortadan kaldırıldığını belirten Baro Başkanı Av. Veli Küçük, “Ülkemiz dünyanın en büyük profesyonel gazeteci hapishanesi haline gelmiştir. Ayrıca Türkiye’de yargılamadan önce en az bir yıl hapiste kalmanın yeni bir norm haline geldiği ve gözaltına alınan gazeteciler ile kapatılan medya organlarının yasal başvurularının reddedildiği de Türkiye’ye ilişkin bilgiler arasındadır.
2020 yılında medya özgürlüğünde dünya ortalaması bir önceki yıla göre % 0,9’luk küçük bir iyileşme göstermiştir. Ancak bu göstergenin 2013 yılından bu yana % 12 oranında kötüleştiği de bilinmektedir. Bunun yanı sıra, RSF’nin verilerine göre 2020 yılında dünya genelinde 10 gazeteci ve 1 medya çalışanı öldürülürken 229 gazeteci de tutuklu bulunmaktadır.
Önümüzdeki on yılların bir felakete dönüşmemesi için gazetecilerin yargı, yaşama ve yürütme erki yanında dördüncü demokrasi gücü olarak görevlerini yerine getirebilmeleri gerektiğini ve bu doğrultuda tüm iyi niyetli insanların gazetecilerin özgürce çalışabilmeleri için kampanyalar düzenlemesi gerekmektedir.
“3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü kutlu olsun” diyebileceğimiz, demokrasinin temel unsurlarından biri olan özgür, bağımsız ve tarafsız basına kavuştuğumuz, gazete tirajlarının milyonları bulduğu bir Türkiye'de yaşama dileğimizi kamuoyu ile paylaşırız.”
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.