“Dayatmacı ve tepeden inme anlayışı kabul etmeyeceğiz”
Baro başkanları “Avukatlık Yasa Değişikliği”nin geri çekilmemesi halinde bulundukları illerden yürüyüş başlatacak
Baro Başkanı Av. Veli Küçük, Ankara Barosu Başkanı Av. Erinç Sağkan ile birlikte twitter.com/aytakaytac ve youtube:kemal aytaç üzerinden yayınlanan “Adalet Güncesi” adlı söyleşiye katıldı. “Avukatlık Yasa Değişikliği” hakkındaki düzenlemenin geri çekilmemesi halinde baroların başlatacakları eylemler hakkında bilgilerini, görüş ve düşüncelerini paylaştı.
Baroların yapısı ve seçim sistemi ile ilgili yapılması düşünülen ve son günlerde sıkça tartışılan yasal düzenleme hakkındaki düşüncelerini geçtiğimiz hafta TBB Başkanı Av. Metin Feyzioğlu, TBB Yönetim Kurulu Üyeleri ve kendisinin de dahil olduğu 44 Baro Başkanı ile birlikte Adalet Bakanı ve Kamu Denetçiliği Kurumu Başdenetçisi Şeref Malkoç’a ve kurum denetçilerini ziyaretleri sırasında sakıncalarını ve çekincelerini anlattıklarını ayrıca, TBMM’de grubu bulunan Adalet ve Kalkınma Partisi, Cumhuriyet Halk Partisi, İYİ Parti ve Hakların Demokratik Partisi’nin Grup Başkanvekillerine de ifade ettiklerini dile getirdi.
İstanbul Barosu mensubu Av. Kemal Aytaç’ın hazırlayıp sunduğu program yaklaşık 1 saat sürdü.
Baro Başkanı Av. Veli Küçük, Baroların görevi hak ve özgürlükler ve hukuk devleti ve demokrasi kavramlarına işlevsellik kazandırmak bu kavramları savunmak olduğunu belirterek, “Yapılmak istenen Avukatlık Kanunu değişikliğini yaşanan sorunlu pandemi sürecinde Baroların görüşü alınmadan, barolarca avukatların ihtiyaçlarına dönük çalışma istenmeden, olağan yasalaşma sürecine uyulmaksızın, tepeden inme ve dayatmacı bir yaklaşım ile yürütülmektedir.
Barolar her daim, mazlumun, mağdurun, sesi kısılmak istenenlerin yanında yer almıştır. Ayrıca seçim sistemi ve Baroların yapısı Türkiye’nin en demokratik yapılarından biridir. Bu yanlıştan vazgeçilmemesi halinde 19 Mayıs ve 1 Haziran bildirgelerimizde olduğu gibi, meslektaşlarımıza ve halkımıza verdiğimiz sözün arkasında durarak, demokratik hak kullanımı kapsamında, hukuki eylemlilik sürecini başlatıyoruz.
Baro Başkanları olarak bulunduğumuz illerden Ankara’ya doğru sembolik olarak her gün 10 kilometre olmak üzere ‘savunma yürüyüşü’ ne başlayacağız.
Olağanüstü toplantı talep sahibi olan Baro başkanlarımızın bu taleplerini Türkiye Barolar Birliğine fiziki olarak elden teslim etmek gibi bir dizi eylem planı çerçevesinde mücadelemizi devam ettirmek yönündeki kararlılığımızı ortaya koyacağız.
Yasa teklifinin komisyona geldiği gün baro başkanlarımız TBMM yolunda 'duran başkan' eylemi yapılması planlanmaktadır. Teklifin yasalaşması halinde Anayasa Mahkemesi'nde iptal davası açılması için Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde çalışma yapılacaktır.
Düzenlemenin tüm bu çabalara rağmen yapılması halinde Anayasa Mahkemesi'nde görüşülmesi sırasında 'Son Nöbet' adı altında nöbet tutulması da düşünülmektedir.
“EYLEME KATILACAK BAROLARIN SAYISI ARTMAKTADIR”
Baroların ve Avukatların en üst seviyede örgütlü gücü olması gereken çatı örgütümüz Türkiye Barolar Birliğini bu ortak iradeye sahip çıkmaya, kanuni ve fiili görevlerini tam ve eksiksiz olarak yerine getirmeye davet ediyoruz. Şu anda katılımcı barolarımızın sayıları her geçen gün artmaktadır.
Mesleğimizin yürütülmesini hedef alan olumsuz yaklaşımlara bir cevap olarak 24 Şubat 2018 günü Ankara'da Ahmet Taner Kışlalı Spor Salonunda yapıldığı gibi meslektaşlarımızın geniş katılımıyla bir toplantı da düşünülmektedir.
Cumhuriyetin, demokrasinin, hukuk devletinin, laikliğin ve hak arama özgürlüğünün savunucuları olarak; bu süreçte bir kez daha, tüm yetkilileri sağduyuya, anayasaya, evrensel, milli hukuki değerlere sahip çıkmaya ve aklıselim davranmaya davet ediyoruz.
Aydınlık ve güneşli günlere olan inancımla birlikte bu mücadeleyi herkes adına başlatıyoruz. Barolar kimsesizlerin kimsesidir. Barolar susarsa, halkın nefesi kesilir.”
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.