Cumhuriyet Kadınları Derneği: Kadın katmerli emeğin adıdır
“Kadınlarını geri bırakan toplum, geride kalmaya mahkûmdur” Mustafa Kemal Atatürk
8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nde Atatürk Parkı Atatürk Anıtı'nın önü coşkulu bir etkinliğe tanık oluyordu. Cumhuriyet Kadınları Derneği Seyhan Şubesi ile Çukurova Şubesinin üyeleri müşterek etkinlik ile bir araya geliyorlardı. Öğle saatlerinde oraya geldiğimde Atatürk ilke ve devrimleri adına, cumhuriyet adına, ülkemin aydınlanması adına mücadele vermeleri ile tanıdığım kadınlar oradaydı.
Sadece söylemleri ile değil, yaşam biçimleriyle de tepeden tırnağa ülkenin gelişmesi ve aydınlanması adına örnek olan kadınlar bu Pazar "Dünya Emekçi Kadınlar Günü" için Atatürk'ün huzuruna gelmişlerdi. Prof. Dr. Tülin Oygür'ün hazırlamış olduğu bildiri, bütün Türkiye'de Cumhuriyetçi Kadınların ortak sesi olarak duyurulacaktı.
Bildiriyi Cumhuriyetçi Kadınlar Derneği Seyhan Şubesi ve Çukurova Şubesi adına Seyhan Şube Başkanı Av. Nesrin Kılıçbay okudu:
"DÜNYA EMEKÇİ KADINLAR GÜNÜMÜZ KUTLU OLSUN!"
On bin yıldan bugüne, dünyanın bakımını sırtına yüklemiş olan kadın fabrikadadır; atölyededir; tarladadır; masa başındadır ve dahi mutfaktadır; çocuğunun okulundadır; evinin temizliğindedir; yaşlının-hastanın başındadır.
Sözün özü;
Kadın katmerli emeğin adıdır! Ve bütün kadınlar emekçidir!
20. yüzyılın başlarında, sanayileşmiş toplumlarda, erkekten çok daha ağır çalışma koşullarına mahkûm edilen ve toplumsal hakları görmezden gelinen kadın işçilerin cesaretle öne atılarak haklarını aramaya başlaması, “8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü” ile simgeleşmiştir. Esasen kadının 19. yüzyılın son çeyreğinde ilk kıvılcımlarını veren eşitlik ve hak mücadelesi, emekçi kadınların isyanıyla birlikte doruğa çıkmıştır. Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde, insan haklarının ve demokratik hakların elde edilmesinde, kadın mücadelesi başat rol oynamıştır.
“Kadınlarını geri bırakan toplum, geride kalmaya mahkûmdur” diyen Büyük Önderimiz Atatürk’ün uygulamaya koyduğu devrimler ise Anadolu kadınını yerden kaldırıp yükseklere taşıması yönünden eşsiz değerdedir.
Dünyadaki ve ülkemizdeki bütün ilerlemelere rağmen “kadın hakları sorunu” hala bir gerçekliktir. Kadının sadece cinsiyeti nedeniyle, birçok alanda maruz kaldığı hak kayıpları, toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamada, daha gidilecek çok yolumuz olduğunu göstermektedir. Diğer yandan bir insanlık suçu olan “kadına yönelik şiddet”in, bütün kurumların ve toplumun tavizsiz karşı duruşuna gereksinim gösterdiği açıktır.
Ancak en büyük gerçek, tek başına kadının kurtuluşu diye bir program ve siyasetin olmadığıdır. Kadın, en nihayetinde ezilen insanın kurtuluşuyla birlikte özgürleşecektir. Dünyamız, insanlık, o günleri görecektir.
Cumhuriyet Kadınları Derneği olarak, kadın hareketinde verdiğimiz mücadeleyi kararlılıkla ve özellikle emekçi kadınlarla birleşerek sürdürme kararlılığında olduğumuzu bildirir; bütün kadınlarımızın 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü kutlarız..."
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.