Çukurova Havalimanı ile alakalı yeni iddialar gündemde. Firma kamu bankasından kredi çekmiş.
Cebimizden yaptılar, cebimizden işlettiler, ceplerine indirdiler
Sözcü Gazetesinden Erdoğan Süzer, Çukurova Uluslararası Havalimanı ile alakalı çeşitli iddiaları içeren bir haber yayınladı.
İşte o haber ;
İKTİDARIN 'Cebimizden 1 kuruş çıkmayacak' diyerek uygulamaya geçirdiği ancak hem kamunun hem de halkın cebinden yüzlerce milyar liralık ödemelere yol açan yap-işlet-devret modelinde bir fiyasko daha ortaya çıktı. Çukurova Havalimanı ihalesini alan AKP’nin Çerkezköy belediye başkan adaylarından Süleyman Kozuva’ya ait şirketin kendi cebinden yapıp işletmesi gereken havalimanı için Ziraat Bankası’ndan kredi kullandığı, krediye de ihaleye veren Devlet
Hava Meydanları İşletmesi’nin (DHMİ) garantör olduğu iddia edildi.
GARANTÖRLÜK İDDİASI
CHP’nin gölge Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Ulaş Karasu, şirketin aldığı krediyi başka işlerde kullandığını, borcunu geri ödemediğini belirtirken, “Bizim cebimizden yaptılar, bizim cebimizden işletiyorlar” dedi.
Karasu, Kozuva Grubu’na ait Favori İşletmesi’nin krediyi Ziraat Bankası’nın Bahreyn şubesinden kullandığını, bugüne kadar da ilk taksiti dahil borcunu ödemediğini iddia etti. Üstelik DHMİ’nin borca garantör olduğunu savunan Karasu, borçların ödenmemesi üzerine şirketin yapılandırma talebinde bulunduğunu anlattı.
Karasu, artan tepkiler üzerine şirketin DHMİ’ye bir daha kredi talebinde bulunmayacağı ve maliyet artışına gitmeyeceği yönünde taahhüt verdiğini söyledi.
Ancak havaalanı açılmasına rağmen hâlâ kredinin ilk taksitinin dahi ödenmediğini ifade eden Karasu, “Şirket bugünlerde yeniden DHMİ’nin kapısını çalıp, ‘Bana garantör olun, Ziraat Bankası’ndaki kredimi yapılandırın, ilave finansman desteği sağlayın’ talebinde bulundu. DHMİ buna yanaşmadı. Ancak Ulaştırma Bakanlığı’ndan talebi kabul etmesi için DHMİ’ye baskı yapıldığı bilgisi geldi” ifadelerini kullandı.
126 milyon Euro garanti verildi
CHP'li Ulaş Karasu, iddialara ilişkin TBMM’ye bir soru önergesi de verdi. Önergesinde havalimanının yapım ve işletme sürecinde yüksek miktarda ilave maliyet ödemesi yapıldığını, ihale şartlarının bozulduğunu ve kamu kaynaklarının israfına yol açıldığını belirten Karasu, krediye garantör olması için DHMİ içindeki bazı bürokratların da süreci yönettiğine ilişkin iddialar geldiğini söyledi. Karasu, şirkete 126 milyon Euro ödeme garantisi verildiğini de belirtirken, “Kredi niçin kamudan ve bankanın Bahreyn şubesinden alınıyor” diye sordu.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.