1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Çukurova Belediyesi’nde Sayıştay Raporlarına Yansıyan Usulsüzlükler – 4
Çukurova Belediyesi’nde Sayıştay Raporlarına Yansıyan Usulsüzlükler – 4

Çukurova Belediyesi’nde Sayıştay Raporlarına Yansıyan Usulsüzlükler – 4

Sayıştay denetçileri, Çukurova Belediyesi’ndeki usulsüz işlemleri toplamda 45 maddede raporlaştırdı. Kucuksaat.com 45 maddeden oluşan raporun öne çıkan maddelerini okuyucuları için derlemeye devam ediyor.

A+A-

Kucuksaat.com, Adana belediyelerinde Sayıştay denetçileri tarafından oluşturulan raporların derlemesini yazı dizisi olarak yayınlamaya devam ediyor. 

Linklere tıklayarak yazı dizinini önceki bölümlerini okuyabilirsiniz:

Çukurova Belediyesi’nde Sayıştay Raporlarına Yansıyan Usulsüzlükler – 1

Çukurova Belediyesi’nde Sayıştay Raporlarına Yansıyan Usulsüzlükler – 2

Çukurova Belediyesi’nde Sayıştay Raporlarına Yansıyan Usulsüzlükler – 3

87754231-620x410.jpg

ADANA YÖRESEL LEZZETLERİ ÇARŞISI'NDA KAMU KAYNAKLARI NASIL ZARARA UĞRATILDI?

BULGU 27: İhale Öncesi Zemin Etüt Raporu Hazırlanmadan Uygulama Projesi Düzenlenmesinden Kaynaklı İş Artışı Yapılması
Sayıştay denetçileri, Çukurova Belediyesi ihalelerinde zemin etüt raporu hazırlanmadan uygulama projesi yapıldığı için projede ortaya çıkan hatalardan dolayı ihalede iş artışı yapıldığını raporda kaydetti.

Denetçiler konuyla ilgili bulguda, "Anahtar teslim götürü bedel teklif alınarak ihalesi yapılan yapım işine ilişkin, ihale öncesinde işin yapılacağı yer ile ilgili zemin etüt raporu hazırlamadan uygulama projesi düzenlendiği ve bu şekilde düzenlenen uygulama projesindeki hatadan kaynaklı iş artışı yapıldığı görülmüştür." ifadelerini kullandı.

fkbcdrbwqamslhg.jpg

Yine aynı bulguyla ilgili olarak şu ifadeler kullanıldı;

"Yapılan inceleme neticesinde, 13.10.2020 tarihinde anahtar teslim götürü bedel teklif alınarak ihalesi yapılan 2020/496308 İKN’li Adana Yöresel Lezzetleri Çarşısı ve Temalı Park Yapım İşinde, ihale öncesinde Belediyenin işin yapılacağı yer ile ilgili zemin etüt raporu hazırlamadan uygulama projesini düzenlediği; bu şekilde düzenlenen uygulama projesindeki hatadan kaynaklı 16.02.2021 tarihli ve E-33453578-020-3150 sayılı Olur ile 66.028,35-TL tutarında iş artışı yapıldığı tespit edilmiş olup gerekli özen gösterilerek yapılacak zemin etüt çalışmaları ile uygulama projesinin hazırlanması halinde iş artışı gerekçesi olan imalatların yapılmasına gerek duyulmayacağı açıktır."

REKLAM ALANLI BANKLAR ADRESE TESLİM!

BULGU 28: İhale Öncesinde Protokol Yapılarak Alt Kiracının Belirlenmesi

Sayıştay, Çukurova Belediyesi raporunda, belediyenin kiralama konusu işinde, ihale öncesinde protokol yapılarak alt kiracının belirlendiğini tespit etti.

Denetçiler tarafından yapılan inceleme neticesinde, Çukurova Belediyesi'ne ait 100 adet reklam alanı bulunan bankların yap - işlet - devret modeli kullanılmak marifetiyle mevzuata aykırı biçimde pazarlık usulüyle ihale edildiği ortaya çıktı. Ayrıca belediye şirketiyle 3 yıllık sözleşme yapmadan 15 gün öncesinde 3. bir şahısla bankların yapılması ve reklam alanlarının 3 yıllığına bu şahsa kiralandığı, sonrasında ise belediye şirketinin de ihalesi yapılan kiralama işini ilgili 3. şahsa kira sözleşmesi yaparak devrettiği görüldü.

Sayıştay denetçileri banklar üzerinden reklam alanlarının kiraya verilmesi usulsüzlüğünü şu cümlelerle rapora kaydetti;

"Bu itibarla ihalesi yapılan söz konusu iş için Belediyenin ihale öncesinde alt kiracıyı bir Protokol ile belirlemesinin ve ihaleye bu şartlarda sadece Belediye şirketi olan Çukurova İmar İnşaat Taahhüt Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi’nin teklif vermiş olması saydamlık, rekabet, eşit muamele, güvenirlik gibi ihale ilkelerinin ihlal edilmesine sebebiyet vermiş olup kamu kaynaklarının etkili, ekonomik ve verimli bir şekilde kullanılmasının önüne geçmiştir. Ayrıca söz konusu iş için teklif sunup ihaleye katılması durumunda ihaleyi kazanma şansı olan üçüncü kişi ile hem ihale öncesinde Belediye tarafından hem de ihale sonrası Belediye Şirketi tarafından Protokol/Sözleşme yapılmasının amacı anlaşılamamıştır."

5452985.jpg

HALKIN YEŞİL ALANI NASIL TİCARETHANEYE ÇEVRİLDİ?

İŞTE SONER ÇETİN'İN ÖVÜNDÜĞÜ PROJESİ: ADANA LEZZETLER ÇARŞISI...

Sayıştay denetçileri, imar planında park alanı olarak tespit edilen yerlerde Belediye tarafından kiraya verilen ticari işletmelerin bulunduğunu, yapıların imar mevzuatına aykırı olduğu ve bu alanların park alanı olma özelliğini yitirdiğini raporda belirtti.

fkbcdq8xmacjmyo-001.jpg

BULGU 29: İmar Planında Park Alanı Olarak Belirlenen Yerlerin Ticari Amaçla Kullanılması

"Yapılan inceleme neticesinde, aşağıda örnek mahiyetinde hazırlanan Tabloda görüldüğü üzere imar planında park alanı olarak tespit edilen alanlarda kiraya verilen spor tesisi, çay ocağı, kafe, büfe, otopark gibi ticari işletmelerin bulunduğu; bu işletmelerin alanın imar mevzuatında belirtilen yapılara ait alan miktarlarını fazlasıyla geçtiği hatta bu alanların park alanı olma özelliğini yitirerek ticari alan olarak kullanıldığı tespit edilmiştir."

Tabloda yeşil alan üzerine inşa edilen Adana Lezzet Çarşısı'ndaki 14 dükkan dikkat çekti. İşte Çukurova'da ticarethaneye çevrilen tüm yeşil alanları içeren tablo;

untitled-2-058.png

"Bu itibarla park alanlarının mevzuata aykırı olarak ticari amaçla kullanılmaması, bu alanlara, kentte yaşayanların dinlenme ve doğal alan ihtiyaçlarına cevap veren yerler olması açısından sadece belli yapıların yapılmasına izin verilmesi, yapılacak yapıların park alanlarının kullanış amacına aykırılık teşkil etmeyecek şekilde olması ve müşterek kullanıma açık olması gerekmektedir."

 

34825.jpg

sfsdfsd.png

sfsdfsd-2-001.png

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.