1. HABERLER

  2. KÜLTÜR SANAT

  3. Chris Marker filmleri Adana Altın Koza’da
Chris Marker filmleri Adana Altın Koza’da

Chris Marker filmleri Adana Altın Koza’da

31. Adana Altın Koza Film Festivali’nin Dünya Sineması bölümünde gösterilecek “Chris Marker ile Devri Âlem” adlı seçki, Fransız yönetmen Chris Marker’ın filmlerini bir araya getirecek.

A+A-

 23-29 Eylül tarihleri arasında 31'incisi gerçekleşecek Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali’nin Dünya Sineması bölümünde, ‘deneme film’in (essay film) öncülerinden Fransız yönetmen, yazar ve multidisipliner sanatçı Chris Marker’a özel bir bölüm ayrıldı. “Chris Marker ile Devri Âlem” adlı seçkide, Marker’ın üç uzun ve bir de kısa metraj filmi gösterilecek. 

Sibirya coğrafyası ve halklarını merkezine alarak egzotizm ve propaganda diline alaycı bir bakış getirdiği seyahat günlüğü "Sibirya’dan Mektup" (Lettre de Sibérie, 1957), 33 yıl sonra Terry Gilliam’ın "12 Maymun" filmine ilham olan, siyah-beyaz fotoğrafların bir fotoroman şeklinde aktığı distopik klasik "Dalgakıran" (La Jetée, 1962), modern toplumun kolektif hafızasını ve kişisel anıların doğasını Afrika’dan Japonya’ya uzanan sinematik bir yolculukla kayda alan, şiirsel ve meditatif film denemesi "Güneşsiz" (Sans Soleil, 1983) ve tarih ile teknolojinin kesişim noktasında duran kurmaca-belgeseli “Level Five” (1997), seçki kapsamında Adana seyircisiyle buluşacak.

CHRIS MARKER KİMDİR?

Gerçek adı Christian François Bouche-Villeneuve olan sanatçı 1921’de Fransa’da dünyaya geldi. Sinemaya Alain Resnais’nin asistanı olarak başladı ve ilk filmi “Olympia 52”yi 1952’de çekti. Agnès Varda, Alain Resnais ve Georges Franju ile birlikte Fransız Yeni Dalgası’nın radikal sol kanadının en etkili isimlerinden oldu.

Filmleri, bellek, zaman, kimlik ve insan deneyimi gibi derin temalar etrafında şekillenirken, sinemada geleneksel anlatı biçimlerine meydan okudu. 2012’deki ölümüne dek 60’dan fazla film yönetti ve yazı, film, fotoğraf ve video gibi farklı unsurları kullanarak melez bir sinema dili inşa etti. 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.