CHP'li Bulut: Tıbbi Mümessilerin Meslek Tanımı Yapılsın
CHP'li Bulut: Tıbbi Mümessilerin Meslek Tanımı Yapılsın
CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, tıbbi mümessillerin sorunlarını Meclis gündemine taşıdı. Tıbbi mümesillerin sorunlarının yıllardır çözümsüz kaldığını kaydeden Bulut, mümessilliğin meslek olarak tanımının yapılmasını, mesleğin devlet ve endüstri tarafından tanınmasını, Çalışma Bakanlığı meslek kodunun, meslek sektörünün düzeltilmesini, eğitim ve elektronik ortamda sisteme kayıt (TİTCK) için ödenen ücretlerin iyileştirilmesi veya iptalini istedi.
CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, tıbbi mümessillerin sorunlarını Meclis gündemine taşıdı. TBMM Başkanlığına Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan tarafından yanıtlanması istemiyle yazılı soru önergesi veren Bulut, Türkiye’de yaklaşık 25 bin tıbbi mümessilin ilaç piyasasına hizmet ettiğini; ilaç satış ekiplerinin sahadaki temsilcileri olarak bilinen tıbbi mümessillerin ilaçları, doktor, diş hekimi ve eczacılara tanıtıp satışını gerçekleştirmek görevini yürüttüğünü bildirdi.
MESLEK TANIMLARI YOK
Tıbbi mümessillerinin bir meslek tanımının olmamasının sorunların yaşanmasına yol açtığını kaydeden Bulut, “Tıbbi mümessilleri, Sağlık Bakanlığı; ürün tanıtım temsilcisi, Çalışma Bakanlığı; ilaç tanıtım-satış mümessili (röprezant), endüstri ise ürün satış elemanı, ürün tanıtım elemanı, satış temsilcisi olarak adlandırmaktadır” dedi.
FAHİŞ SINAV ÜCRETLERİ ALINIYOR
Sağlık Bakanlığı’nın 2011 yılında çıkardığı yönetmelikle, eğitime tabi tutulan tıbbi mümessillere 2014 yılında “yeterlilik belgesi” verilmeye başladığını kaydeden Bulut, sınava girenlerden fahiş ücretler alındığını, ayrıca belgenin ilgili kurum tarafından onaylanması ve elektronik ortama kaydı için 365 TL ücret ödemek zorunda bırakıldıklarını söyledi. Bulut, yeterlilik belgesi alamayan ve kayıt yaptırmayan tıbbi mümessillerin 2019 yılı itibariyle işten çıkarılmaya başlandığını belirtti.
MESLEK TANIMLARI YAPILSIN
Tıbbi mümesillerin sorunlarının yıllardır çözümsüz kaldığını kaydeden Bulut, “Tıbbi mümessiller, mümessilliğin meslek olarak tanımının yapılmasını, mesleğin devlet ve endüstri tarafından tanınmasını, Çalışma Bakanlığı meslek kodunun, meslek sektörünün düzeltilmesini, eğitim (yetkili üniversite) ve elektronik ortamda sisteme kayıt (TİTCK) için ödenen ücretlerin iyileştirilmesi veya iptalini beklemektedir” ifadelerini kullandı.
TIBBİ MÜMESSİLLERİN SORUNLARI ÇÖZÜLSÜN
Bulut, Bakan Pekcan’ın yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:
-Tıbbi mümessillerin meslek olarak tanımının yapılması yönünde herhangi bir çalışmanız var mıdır?
-Tıbbi mümessiller Çalışma Bakanlığı’nın meslek sektörünün “Ticaret, büro, güzel sanatlar” bölümünde yer almaktadır. “Sağlık sektörü” ya da “Petrol, Kimya, İlaç Sektörü” kollarında yer almasına ilişkin bir düzenleme yapılacak mıdır?
-2014 yılından bu yana faaliyet gösteren Mümessil Dayanışma Derneği’nin Sağlık Bakanlığı ve TİTCK tarafından kabulüne yönelik herhangi bir girişiminiz olacak mıdır?
-Tıbbi mümessillere mesleğini yerine getirmek için mesai saatleri içinde hastanelerde ve ASM’lerde uygun zaman ve yer zaman dilimi sağlanması, kısıtlamaların kaldırılması yönünde bir çalışma yapılacak mıdır?
ÜCRETLER İPTAL EDİLECEK Mİ?
-Tıbbi mümessillerin, eğitim ve elektronik ortamda sisteme kayıt için ödediği ücretlerin iyileştirilmesi/iptali yönünde talepleri karşılanacak mıdır?
-Covid 19 normalleşme planı çerçevesinde tıbbi mümessillerin ne zaman ve hangi koşullarda görev yapacağına ilişkin bir planlama yapılacak mıdır?
-Tıbbi mümessillerden kaçı yeterlilik sınavında başarılı olmuş ve sertifika almaya hak kazanmıştır? 2019 yılı itibariyle başarılı olamayan ve işten ayrılmak zorundan kalan tıbbi mümessil sayısı nedir?
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.