1. HABERLER

  2. YAŞAM

  3. Caretta cerattalar için temizlik
Caretta cerattalar için temizlik

Caretta cerattalar için temizlik

Adana’da nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan; yeşil deniz kaplumbağası ‘caretta caretta’ların yumurtlama alanı olan Karataş ilçesi sahilinde rotaryenler kapsamlı bir temizlik çalışması yaparak örnek oldu.

A+A-

Adana’da nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan; yeşil deniz kaplumbağası ‘caretta caretta’ların yumurtlama alanı olan Karataş ilçesi sahilinde rotaryenler kapsamlı bir temizlik çalışması yaparak örnek oldu.

‘Her canlı bizim için değerlidir” sloganıyla Adana Anatolia Rotary Kulübü tarafından hayata geçirilen sosyal sorumluluk projesine yoğun ilgi gösterildi. Toplumda farkındalık yaratan temizlik çalışması kapsamında caretta carettaların yumurtlama alanları da belirlenip, uyarı levhası ve kafes için de çalışma başlatıldı.

Proje hakkında bilgi veren Anatolia Rotary Kulübü Başkanı Ender Kıvanç Kunt; “Caretta carettalar ölüyor! Neden mi ölüyor? Çünkü yaşam alanlarını, yuvaladıkları sahaları belirten kafes, levha ve korunak gibi herhangi bir şey yok; en kötüsü de sahillerimizi öyle kirletiyoruz ki attığımız plastiklerden ufak bir parça bile yediklerinde ölümlerine sebep oluyoruz” dedi.

456232815-817980447108796-4201054547661461836-n.jpg

Kunt, “İşte tam da bu sebeplerden ötürü Karataş’ta yuvaladıkları bölgeleri belirten levha ve kafes gibi yapılması, çevrenin kirletilmemesi konusunda farkındalık yaratmak için Anatolia Rotary Kulübü olarak saha temizliği yaptık ve denize ulaşmalarını sağlamak için yol açmaya çalıştık” ifadesini kullandı.

Anatolia Rotary Kulübü Üyesi ve Proje Sorumlusu Tanır Emre Üzelgeçici ise, “Karataş eşsiz güzelliklerle dolu. Sahilinde dolaştığımız bir gün ölen caretta carettalarla karşılaştık ve çok üzüldük” yorumunu yaptı.

Üzelgeçici, “Bu durumun araştırmasını yaptık; döllenmiş yumurta kayıpları, yuvadaki yavruların başka canlılar tarafından tahribatı, bazı yavruların yuvada sıkışıp kalması ve tabi ki çevre kirliliği gibi birçok nedenle karşı karşıya kaldık. Bu sebeple de bir proje gerçekleştirmeye karar verdik” dedi.

Tanır Emre Üzelgeçici, “Karataş Belediyesi ile irtibat halindeyiz fakat her şeyi de belediyeden beklememek gerekli. Yavrular kafeste olmaması nedeniyle ölüyor. Önce çevre temizliğiyle başladık. Sahildeki kirlilikler bu canlıların yaşamını olumsuz etkiliyor” ifadesini kullandı..

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.