1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Büyükşehir meclisinde; 'FETÖ, 15 Temmuz, Türkan Saylan' tartışmaları! Kim ne dedi?
Büyükşehir meclisinde; 'FETÖ, 15 Temmuz, Türkan Saylan' tartışmaları! Kim ne dedi?

Büyükşehir meclisinde; 'FETÖ, 15 Temmuz, Türkan Saylan' tartışmaları! Kim ne dedi?

Türkan Saylan'ın isminin gündüz bakımevine verilmesi teklifi tartışmalarla birlikte oylandı.

A+A-

Adana Büyükşehir Belediyesi 2024 Yılı Ağustos Ayı Olağan Meclis Toplantısı 4. Oturumu'nda Çukurova ilçesinde açılacak olan gündüz bakımevine Türkan Saylan'ın adının verilmesi mecliste tartışmalara neden oldu.

AK Parti Kozan ve büyükşehir belediye meclis üyesi Abdullah Avcı, dün konunun komisyonda görüşüldüğünü, AK Parti ve MHP grupları olarak teklifi kabul etmeyeceklerini ifade etti. Avcı, Saylan'ın 28 Şubat sürecinde milliyetçi ve muhafazakar kesime yönelik yaptığı ayrımcı ve nefret dolu söylemlerini gerekçe gösterdiklerini söyledi.

ekran-resmi-2024-08-13-16-18-18.png

Ayrıca Avcı, "28 Şubat sürecinin bin yıl süreceğini söyleyenler, bugün cezaevinde olanlar Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın affına mazhar olabilmenin çabalarını gösterdiler." dedi.

Avcı, "Bu ülke için canını vermiş, bilimde, sanatta, kültür hayatında başarılara imza atmış nice insanlarımız dururken, ülkenin çok büyük bir kesmine nefretle bakan birisinin ismini gündüz bakımevine vermek ne kadar doğru? Çoğunluğunuz var ancak biz kabul etmiyoruz." ifadelerini kullandı.

Avcı'nın konuşması sonrasında CHP büyükşehir meclis üyesi Ertan Sümer şahsı adına söz alarak kürsüye geldi.

Avcı'ya cevaben yaptığı konuşmada Ertan Sümer, "Türkan Saylan'ın söylemlerinin bazı bölümlerini cımbızlayarak açıklama yapması mevcut zihniyetin yansımasını gösteriyor. Türkan Saylan'ın bu ülkeye gençlere ve kızlarımıza yönelik gösterdiği çabadan bahsetmediniz. Kumpas ve FETÖ davalarında olduğu gibi bazı bölümleri alıp burada konuşuyorsunuz. Biz bunlara karşıyız. Türkan Saylan ve onun gibilerin adını her yere vermeye devam edeceğiz. bundan rahatsız değiliz." dedi.

ekran-resmi-2024-08-13-16-18-45.png

ATATÜRK'ÜN VARLIĞINDAN RAHATSIZ OLAN ANLAYIŞTAN GELİYORSUNUZ

Konuşmasının devamında Sümer, "Sizler FETÖ'nün eteklerine yapışıp onun adını her yere vermek için çaba sarfederken Türkan Saylan kız çocuklarının okuması için mücadele verdi. Biz laik ve demokratik Türkiye'de yaşamak isterken sizler beyinleri kapanmış bir ülkede yaşamak istiyorsunuz. Biz bunlara karşıyız, karşı olmaya da devam edeceğiz. Mustafa Kemal Atatürk'ün kurduğu cumhuriyette yaşıyorsunuz, yaşamaya da devam edeceksiniz. Varlığından rahatsız olmayın. Siz Atatürk'ün varlığından rahatsız olan bir anlayıştan geliyorsunuz." ifadelerini kullandı.

Ertan Sümer'in konuşması sonrası meclis üyeleri arasında kısa süreli yaşanan tartışma sonrası söz alan MHP Grup Başkanvekili Cemal Demirdağ, iki tarafında haklı olduğu yönlere atıfta bulunarak tansiyonu düşüren kısa bir konuşma gerçekleştirdi.

Demirdağ'ın konuşması sonrasında tekrar söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Abdullah Avcı, "Atatürk'ün ismini kullanarak bu ülkenin değerleriyle savaşmayı bırakmak gerek. Varsa düşünce özgürlüğü, bu insanların değerleriyle kavga etmeden tartışma yapmak gerek. Son seçim hariç tüm seçimleri birinci olarak bitiren AK Parti sizleri rahatsız etti. Tayyip Erdoğan'ın yaptığı en kıymetli mücadele, vesayet odaklarıyla yapmış olduğu mücadeledir. Cumhuriyet mitinglerinde darbe çığırtkanlığı yapan Türkan Saylan'dır. Kasım Gülek CHP'nin genel sekreteridir. Darbe gecesi insanlar meydanlardayken sizin cumhurbaşkanı adayınız Bakırköy Belediye Başkanının evinde kahve içiyordu." dedi.

Avcının kurduğu son cümle üzerine CHP sıralarından sesler yükseldi. 

Ertan Sümer ile Abdullah Avcı arasında "15 Temmuz tiyatrodur - tiyatro değildir" tartışması yaşandı. 

CHP Grup Başkanvekili Güngör Geçer, "Yaptığınız tartışma şuanda Adana'ya ne kazandırıyor? Türkan Saylan'ın ismini istemiyorsanız oyunuzla bunu belirtirsiniz. Ama çıkıp CHP'nin tarihini konuşmak sizlere düşmez. Bu konuyu bugün buraya getirmenizin altında farklı nedenler olduğunu düşünüyorum. Ben sizin düşüncelerinize saygı duyuyorsam siz de bizlerin düşüncesine saygı göstermenizi bekliyorum." dedi.

Geçer'in konuşması sonrasında teklif oy çokluğuyla kabul edildi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.