Burası Adana , Turancı dernekten CHP’li başkana övgü yağmuru
Adana’nın Turancısı da bir başka oluyor!
Turancılar Derneği Başkanı Burkay Kılavuz, Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin’i ziyaret etti. Kılavuz, desteklerinden dolayı teşekkür ederek, “Her faaliyetimizde bizim yanımızda oldunuz ve destek verdiniz. Kendisini milliyetçi olduğunu söyleyen belediyelerden bu yaklaşımı göremedik” dedi.
31 Mart 2014'te Adana'da 8 ilçe ve büyükşehir belediyesini MHP kazanmıştı. 31 Mart 2019 seçimlerinde ise MHP Adana'da 7 ilçe belediyesinde seçimi kazandı. CHP'li Başkan Çetin'e teşekkür plaketi sunan Turancılar Derneği Başkanı Kılavuz'un söylemleri dikkat çekiciydi.
Burkay Kılavuz, “Biz Türkçü-Turancı bir derneğiz. Bize her konuda destek oldunuz. Hüseyin Nihal Atsız’ı anma etkinlikleri için İstanbul’a gitmek istedik araç tahsis ettiniz. 3 Mayıs Türkçülük Günü etkinliklerinde yanımızda oldunuz. Ayrıca bazı etkinliklerimizde salonunuzu bize açtınız. Dernek olarak geçen dönem Büyükşehir Belediyesi’nden de destek istemiştik ama bu yakınlığı göremedik. Size çok teşekkür ediyoruz” diye konuştu.
Peki geçmişte ne oldu?
Irkçılık Turancılık Davası
II. Dünya Savaşı’nın en ateşli günleri yaşanırken yıl 1944’tü. Türkçü Nihal Atsız’ın dönemin Başbakanı Şükrü Saraçoğlu’na 1’er ay ara ile yazdığı iki açık mektup, Irkçılık-Turancılık Davasının başlangıç fitilini ateşmişti. Bu, mektupların ikincisinde, Sabahattin Ali’yi teşhir eden Atsız’a karşı, dönemin Milli Eğitim Bakanı, Hasan Ali Yücel ve Ulus Gazetesi Başyazarı Falih Rıfkı Atay’ın teşvikleriyle Sabahattin Ali’ye hakaret davası açtırılmıştı.
Bu davanın ikinci celsesi ise 3 Mayıs 1944 gününe denk gelmektedir yani; Türkçüler Gününe. Aslında iki kişi arasındaki hakaret davası olan bu dava, II. Dünya Savaşı’nın seyrini değiştirmesi üzerine siyasi bir dava haline gelmiştir. İsmet İnönü’nün 19 Mayıs 1944 Nutku, Nihal Atsız, Reha Oğuz Türkkan ve Zeki Velidi Togan önderliğinde bir ırkçı çetenin kurulduğunu anlatıyor, gazeteler bunu manşetten haber yapıyordu.
7 Eylül 1944’ten 29 Mart 1945’e dek 65 oturum süren bu davada 23 sanık yargılandı, 10 kişi hapis cezasına çarptırılmıştı. İlk Türkçüler Günü de Tophane Askeri Cezaevi’nde bulunan 10 isim arasında 3 Mayıs 1945’de anıldı ve bundan sonra her yıl 3 Mayıs Türkçüler tarafından anılmaya devam etmektedir.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.