Bir zamanlar Adana hapishanesi
Gayri insani hapishanede adım atacak yer yok
Edebiyata ve tarihe olan tutkusu ile Adana kamuoyunun yakından tanıdığı kucuksaat.com kurucusu - gazeteci Taner Talaş, Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nde yaptığı bir araştırmada ilginç bir fotoğrafa rastladı.
1890 yılında çekildiği tahmin edilen fotoğrafın Adana tarihinde önemli bir detay olduğunu kaydeden Talaş, "Bu fotoğrafı A. Türkeş B.T.Ü kütüphanesinden aldım. 1890’lı yıllar. Fotoğrafın üzerinde “Adana İstinaf Hapishanesi içerden görünüşü” yazıyor. Sağ alt köşede,”Fotograf - Gatbar Tütünciyân” yazıyor. İnsanlar üst üste." notuyla fotoğrafı sosyal medya üzerinden takipçileri ile paylaştı.
Fotoğraftan etkilenen Talaş'ın konuya ilişkin analizi şöyle;
Sıcak iklimiyle her tür insanın tercihi olan Çukurova toprakları, suçluların ve evsizlerinde sığınağı olmuş.
Başka memleketlerden boş gezen, kimsesi olmayan, sokakta kalanlar, hususi Adana’ya gelip suç işleyerek kışı Adana hapishanesinde geçirmeye çalışırlarmış.
Yukarıda görünen fotoğraf, tabii ki tamamen dışardan gelenlerden oluşmuyor. Adana’da da ciddi oranda suç işlendiği belgelerden anlaşılıyor.
Ama fotoğraftaki dikkat çeken esas kare; insan hayatının, insan şahsiyetinin hiçe sayılması. Hayvanlara dahi reva görülmeyecek, insana görülen muamele. Yatacak yer verilmemesi, döşeği olmayanların, dışardan yastık yorgan getiremeyenlerin yerde yatması ve düzenli yemek verilmeyerek sadece günde bir kere ekmek verilmesi.
Çok uzun değil, bir asır evvelki manzara. Mazi ile geçmişle gurur duyan bizlerin, içini burkan bir fotoğraf.
İyi ki demokrasiye geçmişsiz, iyi ki hukuk demişiz.
Hapishane, arzu edilen bir mekan değil ama varlığı realite..
Olacaksa insanca olsun.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.