Bilim Kurulu Üyesi Ateş Kara’dan aşı açıklaması: 25-26 Aralık gibi başlanır
Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, Türkiye'ye 11 Aralık'ta geleceği açıklanan Covid-19 aşısının ilk uygulamasının, testler için en az 14 güne ihtiyaç olduğundan 25-26 Aralık'ta yapılabileceğini söyledi.
Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi ve Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kara, gelecek günlerde Türkiye'de uygulanmaya başlanması planlanan Çin’in geliştirdiği inaktif nitelikteki SinoVac aşısının özellikleri, etkisi ve diğer aşı çalışmalarıyla ilgili AA’nın sorularını yanıtladı.
Aşı türleri hakkında bilgi veren Prof. Dr. Kara, inaktif aşının mRNA aşısına göre üretiminin daha pahalı ve zor olduğunu; mRNA aşısının ise kolay üretildiğini ve maliyet avantajının bulunduğunu belirtti.
“Genel olarak baktığımızda inaktif aşı yıllardır kullandığımız, teknolojisini bildiğimiz, ölü olarak verdiğimiz için en avantajlısı gibi görünüyor” diyen Kara, aşıya bakarken ilaç gibi düşünmemek gerektiğini ifade ederek şunları kaydetti:
‘1 YIL SONRA ETKİSİNİN OLMADIĞINDAN EMİN OLMALIYIZ’
“Sadece bugün değil 3, 6 ay ya da 1 yıl sonra da herhangi bir etkisinin olmadığından emin olmamız gerekiyor. Bu bakımdan değerlendirdiğimiz zaman, Türkiye'nin şu dönemde kayıpları yükseliyor, önümüzdeki dönem de kayıpların yüksek olma ihtimali olduğu için öncelikle aşıyı erişilebilir kılmak lazım. Bu bakımdan tüm üreticilerle görüşülüyor. Bundan sonraki basamakta, aşının çok güvenli olması lazım ya da güvenliğinden sizin bir şekilde emin olabileceğiniz bir tarafta durmanız lazım. Sonra da etkinliğine bakmanız lazım.”
Kara, Türkiye’nin tüm aşı üreticileriyle görüştüğünü, ilk etapta inaktif aşının tedariğinin garantiye alındığını ve geliş zamanının belli olduğunu, mRNA aşısının ise görüşmelerinin şu anda devam ettiğini belirtti.
Aşılara ilişkin kontrollerin Türkiye tarafından da yapılacağını söyleyen Kara, aşının ne zaman uygulanmaya başlayacağı konusunda da bilgi vererek şöyle konuştu:
‘TÜRKİYE AŞILARIN VERİLERİNE BAKIYOR’
“Türkiye şu kararı net olarak söylemiş değil. ‘Bu aşıyı hemen alıyorum’ demedi. Türkiye, verilerine bakıyor. Faz 3 çalışmalarını Türkiye de yapıyor. Bu konuda çok yetkin bilim insanları çalışıyor.
Faz 3 çalışmasındaki verilerine bakacak. Bunlar çok olumlu geliyorsa, önümüzdeki günler içerisinde dünyadaki verileri de bu şekilde olumluysa o zaman ‘O aşıyı artık bana gönderebilirsiniz’ diyecek. Türkiye, ön görüşmelerini yaptı ve ön şartlarını da ayarladı. Bunları gördükten sonra onların gönderilmesine izin verilecek. İlk gelebilecek aşı, inaktif aşı. İlk değerlendirmelerde de her şey olumluysa Türkiye önümüzdeki hafta diyecek ki gelsin.
‘UYGULAMA SÜRESİ 7 GÜNDEN KISA DEĞİL’
Aşı gelince hemen yapılacak mı? Hayır. Onun da temel nedeni hangi aşı olursa olsun her ülke kendi testlerini ve uygulamalarını mutlaka yapıyor. Tüm testleri yapılmış olmasına rağmen bir kere daha yapılacak. Bu standartlar sağlandıktan sonra bu aşı kullanılabilecek. Bu testlerin uygulama süresi 7 günden kısa değil. Bir kısmının süresi 2-3 gün. Bu testi geçerse, bir sonraki test yapılacak. Onun için de bu sürenin 14 günün altında olması mümkün değil. Türkiye'ye ilk aşı 11 Aralık'ta gelebilecek gibi görünüyor. Geldikten sonra en az 14 gün testleri sürecektir. Bu süre 15 gün ya da 20 gün olabilir. Aradaki testte bir sorun çıkarsa tekrar yapılır, değerlendirilir. Testin işleyişi sırasında tereddütte kalınırsa o test tekrar yapılır. Bizim aşı 11 Aralık'ta gelince en erken yapılacağı tarih 25-26 Aralık gibi olur.”
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.