Beyin gücü mü, beyin göçü mü?
Biz beyin göçünü değil beyin gücünü konuşmak,yazmak istiyoruz.
Ülkemizde uygulanan ; başta ekonomi politikaları olmak üzere,egitim,endüstriyel ve tarımsal üretim ,hukuk,sağlık politikaları.Bu alanlardaki uygulamalar ve yetersiz teşvikler gençliğimizin geleceğe bakışını önemli ölçülerde etkiliyor.
Bu etkileşimin olumlu olduğunu söylemeyi çok isterdim.Ama üzgünum ki yapılan araştırmalarda , gençliğin %62.5 luk kesimi, geleceklerini yurt dışında kurma niyetlerini açıkça ortaya koyuyor.
Gençliğimizin siyasetle ilgisi sanılanın aksine çok fazla.Ülkenin gelecegi,
yapılan yatırımlar,harcanan paralar,harcanış şekillleri ve yerleri ,bunların uygunluğunu takip ediyorlar ve fikir yürütüyorlar.Çünkü biliyorlar ki siyaset dünyasının ufku,kalitesi onların gelecegini şekillendirecek.2023 seçimlerinde, ilk kez oy kullanacak 6 milyona yakın gencimizin oylariyla şekillenecek.Bu oylar kimse icin cepte degil.
Gençlerin umursamaz gibi görünen hallerine bakmayın.En ince detaylara hakim olan gençlerin sayısı hic te az degil.Özellikle zeki,çalışkan,başarılı gençler.
Siyaset dunyasının ,Universite birincilerinin konuşmalarına bir göz atmalarını öneririm.
Sorunlar var ve gençler bundan rahatsız.Öncelikle bunu kabul etmek gerek.
Neden buraya geldik ? Neden gençlerimiz gitmek icin yabancı dil kurslarına gidiyorlar ?
Belki en önemli cevap ekonomik tatmin olacak diye düşünenleri şaşırtacak şekilde; güvenlik,özgürlük,
adalet,liyakatsiz atamalar seçenekleri ekonominin önünde yer alıyor.
Uzun bir eğitim sürecinden sonra birde seçme sınavına hazırlanıp,yüksek not aldığı halde mülakat tiyatrosunda elenen bir gencin ve o gencin ailesinin yerine koyun kendinizi.O kırgınlığı ve kızgınlıği görmezden gelenlerin eseridir " beyin göçü " .En az 16 yıllık egitimden sonra birde kpss sınavı için yapılan hazırlıklar,emekler,
harcanan avuç dolusu paralar bir kartvizitle sıfirlanıp,yok sayılınca, onca yıl edinilen "değerler" bir anda yerlere saçılıyor.
Oysa ne hayallerle yetiştirilmişlerdi...Evladının mürüvetini hayal eden ebeveynler,çocuklarına hasret hale geliyorlar yurt dışına çıkınca.
Okul öncesi eğitimle başlayan emekler zahmetler,ödemeler,
servisler,ilk okul,ortaokul ,
lise,sınavlara hazırlıklar, üniversite ,yurt,kitap,staj...
sonuç beklenildiği gibi değil.Işsizler grubunun mahcup bir üyesi olan gencimizin başarmak için,iş bulmak için son seçeneği yurt dışına gitmek.Aslında gönülden gitmek isteyen yok gibi.Ancak beyin güçleri değersizleştirilince ilk akla beyin göçü geliyor.Başarma azmi,öğrendiklerini uygulama isteği ve de para kazanma arzusu gitmek için tetikleyici oluyor.
Aslında, ekonominin bozulması,enflasyonun yükselmesi,bu durumu değiştirecek güçlü politikaların uygulanamaması tüm vatandaslarımızın sorunu.Ama adı üzerinde delikanlı ,enrjik gençler "kaderimde bu varsa çekeyim bari " yerine, seçme hakkını başka ülkelerde calışma seklinde kullanıyor.
Son söz: demokrasisi gelişmis,insan hakları ve özgürluklere değer veren ,hukuk standartları yüksek,endüstri ülkeleri göç alıyor.Bu ülkeler bu göclerden büyük kârlar ve faydalar elde ediyor.Hemde sıfır yatırımla.Maalesef kaybeden hep biz oluyoruz. islam cografyasında yaşayanlar ittifakla bu tür ülkelere gidebilmek uğruna bazen canlarını bile tehlikeye atabiliyorlar.
Dilerim ki, önce kaybettiğimiz degerlerimizi geri getirebilelim,sonra da bizim ülkemizde kıymetli beyinlerin gelip yerleştiği çalıştığı bir huzur ve özgürlukler ülkesi olabilsin.
YAZIYA YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.