1. HABERLER

  2. SİYASET

  3. Ayhan Barut'tan sıfır gümrüklü çeltik ithalatına tepki
Ayhan Barut'tan sıfır gümrüklü çeltik ithalatına tepki

Ayhan Barut'tan sıfır gümrüklü çeltik ithalatına tepki

"Bir avuç yandaşın çıkarı için çiftçileri mağdur ediyorlar"

A+A-

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köy İşleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, çeltik ithalatında 100 bin tonluk 31 Mayıs'ta sona erecek yüzde sıfır gümrük vergili tarife kontenjanı döneminin 30 Haziran'a uzatılmasına tepki gösterdi.

Salgınla beraber tarımsal yeterliliğin öneminin bir kez daha görüldüğüne dikkat çekerek, soğandan patatese, buğdaydan karpuza her hasat öncesinde ithalatın önünün açılmasıyla üreticilerin mağdur olduğuna vurgu yapan Barut, "AKP'nin yerli çiftçimize olan öfkesi bitmek bilmiyor. Çiftçimizi ithalatla yok etmenin hesabını yapıyorlar" dedi.

"ÇİFTÇİYİ DEĞİL YANDAŞI DÜŞÜNÜYORLAR"
Ağustos ayında başlayacak hasat öncesinde sıfır gümrüklü ithalatın yerli üreticiye darbe vuracağını anımsatan Barut, "Soğandan patatese, karpuzdan buğdaya hasat dönemi öncesinde zaten yüksek maliyetler altında üretim yapan yerli üreticimizi zora sokacak adımlar yine atılıyor. Israrla Türk çiftçisinin üretmemesini, ürettiğinden para kazanamamasını istiyorlar. Bir avuç yandaş için Türk çiftçisi mağdur ediliyor. İthalata değil üretime ve üreticiye destek verin" diye konuştu.

"İTHALAT ÜRETİCİYE DARBE VURACAK"
Çeltik ithalatında, 31 Mayıs'ta sona ermesi gereken 100 bin ton başına uygulanacak yüzde sıfır gümrük vergili tarife kontenjanı döneminin Cumhurbaşkanlığı kararıyla 30 Haziran'a uzatıldığını aktaran Ayhan Barut, şunları kaydetti:
"Ülkemizde yaklaşık olarak pirinç tüketimi yıllara göre değişmekle birlikte 750 bin ton  civarında seyrediyor. Bu tüketimin yaklaşık 500-600 bin tonu yerli üretimle karşılanıyor. Geri kalan miktar ise ithalat yoluyla karşılanıyor. Yani yaklaşık 200-250 bin ton ithalata para ödeniyor. Teme gıda olarak çok önemli bir ürün olan çeltikte ülkemizin yeterlilik derecesi yaklaşık yüzde 70 olarak ifade ediliyor. Edirne, Samsun, Balıkesir, Çanakkale ve Çorum gibi önemli üretim illerimizin yanında Sinop, Tekirdağ, Kırklareli, Bursa, Çankırı, Diyarbakır ve Mersin illerimizde de önemli miktarda çeltik üretimi gerçekleştiriliyor. Üretim maliyeti sürekli artan çeltikte üreticilerimiz ne yazık ki maliyetlerinin altında ürünlerini satmak zorunda kalıyor. Haliyle yüksek maliyet nedeniyle beli bükülen ve ürettiğinden kazanamayan çiftçimiz üretimden kazanamayıp geri çekiliyor. Ağustos sonunda ülkemizde çeltik hasadı başlayacak. Bu kapsamda 100 bin ton sıfır gümrük vergili çeltik ithalatı üreticimize yine darbe vuracaktır."

"TARIMSAL YETERLİLİK SAĞLANMALI"
Salgın nedeniyle gıdanın ve tarımının öneminin bir kez ortaya çıktığını ifade eden Ayhan Barut, "Bu salgın tarımın ne kadar önemli olduğunu gösterdiği kadar, tarımsal yeterliliğin sağlanmasının da şart olduğunu ortaya koymuştur. Bölgemizde de yakın zamanda buğday hasadı başlayacak. Soğandan patatese kadar erkenci ürünlerin hasadı sürüyor. Bu dönemlerde ithalat yerine üretime ve üreticiye daha çok destek verilmeli. Tarımsal yeterliliğin sağlanması için ulusal bir tarım politikası belirlenmeli, üretici ve üretimi merkeze alıp sürekli destekleyen adımlar atılmalıdır" dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.