Ayçiçeğinde ön alım çağrısı
CHP Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köy işleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, Adana Murtçukuru köyünde Ayçiçeği üreticileri ile buluştu.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, hasadı başlamasına karşın ön alım fiyatları açıklanmadığı için mağdur olan ayçiçeği üreticilerine sahip çıkılması ve fiyatların açıklanması için çağrıda bulundu.
Çiftçilerin artan maliyetler nedeniyle büyük sıkıntı içinde olduğunu belirten Barut, “Çiftçilerimizi üretimden koparan girdi maliyetleri konusunda devlet artık adımlar atmalı. Eğer bu duruma bir çare bulunamazsa çiftçilerimiz üretmekten tamamen vazgeçecek” dedi.
Murtçukuru köyünde çiftçilik yapan Halil Cura, “Azdan az çoktan çok kaybediyoruz. Buğdayımızı tüccara vermek zorunda kaldık çünkü TMO’ya verme imkânımız yok. TMO gene alım yapmadı ve bizler TMO’nun vereceği bin lira primi de alamadık, para kazanamadık. Ayçiçeğinde de durum benzer. Maliyetler o kadar arttı ki geçen yıl 600 liraya doldurduğumuz bir depo mazotu bu yıl 3500 liraya dolduruyoruz. Geçen sene 5-6 liraya sattığımız ayçiçeği bu sene girdilerin yükselmesi sebebiyle 15 -16 lira olmalı ki maliyetimiz kurtulsun. Artık dayanacak gücümüz kalmadı” diyerek isyan etti.
Çiftçilikle geçimini sağlayan ve aynı zamanda Muhtar olan Servet Yılmaz ise, “Buğdayda da durumun aynı olduğunu, TMO’nın fiyatları geç açıklanması ve alım yapmaması sebebiyle özel sektöre mecbur bırakıldıklarını söyledi” dedi.
Ülkemizde son dönemlerde bir yağ krizinin olduğunu belirten Barut, “Ülkemizde yaklaşık bir milyon tonun üzerinde Ayçiçek yağı tüketilmektedir bunun 450 bin tonunu kendi üretimimizden karşılıyoruz geriye kalanı ise ithal ediyoruz. Üstelik bu ithalatı Savaş’ta olan Rusya ve Ukrayna’dan gerçekleştiriyoruz. Ülkemizde 600 bin hektar alanda ayçiçeği ekimi yapılmaktadır. Buradan elde edilen üretim rekoltemiz 2 milyon 100 bin ton civarında. Ülkemizin ihtiyacı ise yaklaşık 4 milyon ton. 4 milyon ton ayçiçeği üretirsek 3 kg ayçiçeğinden 1 kg yani yüzde 30 yağ elde edildiğini düşündüğümüzde 4 milyon tonun üzerinde ürettiğimizde ülkemizdeki yağ problemini kökünden çözmüş oluruz üstelik paramız da cebimize kalır ve ithalata vereceğimiz parayı kendi çiftçimize destek olarak verebiliriz. dedi
AKP iktidarına ve Tarım Bakanlığına seslenen Barut “Yerliyiz ve milliyiz diyorsunuz. O zaman gelin yerli ve milli üreticilerimizin dertlerine derman olun, onları destekleyin, girdilerini düşürün ve ithalatı değil ihracatı önceleyin” diyerek çiftçinin feryadının duyulmasını ve yerli üretimin desteklenmesini istedi…
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.