1. YAZARLAR

  2. Vedat Kahyalar

  3. Adaylardan İstenenler
Vedat Kahyalar

Vedat Kahyalar

Adaylardan İstenenler

A+A-

●Adanalı, artık sahiplenilmek ve gelişmiş kentlerin ligine çıkmak istiyor.

Bugün, İşsizliğin, uyuşturucunun ve bil umum adliye vakalarının yaygın olduğu Adana; önceleri 4. büyük il ve ekonomi idi .
Yanlış ve aşağılayıcı bur imaj yapıştırılmış üzerine. Ağa kenti, zenginlik şehri, fukara kenti, göç alan kent , kriminal kent algılarıyla operasyon üzerine operasyonlarla aşağılara itildikçe itildi. 

Herbiri, bizi bir bir  geride bırakan komşu kentlerin insanları Adana'ya gezmeye,alışverişe, çalışmaya gelirlerdi oysa.Simdi onların OSB lerine, üretim ve ihracat rakamlarına, belediyelerinin başarılarına, şaşkına dönerek bakıyoruz.

NELER YAPILDI BU KENTE ?

Önce Osmaniye, Kadirli, Bahçe koparıldı, şimdi de diğerleri!

19 bin kilometrekare olan coğrafi alan büyüklüğü 14 bin kilometrekareye düşürüldü. 

Anlaşılan bu küçültme yetmemiş gibi; Kozan, Aladağ, İmamoğlu, Feke, Saimbeyli ve Tufanbeyli'yi de koparma gayretleri gün yüzüne çıktı!
Bunu da başarabilirlerse Adana’nın
Toplam alanı 7 bin kilometrekareye düşürülecek. 

unknown-002.jpeg

Artık hazırlıklı olalım; Tarsus'u il yapalım, Adana ve kalan bir kaç ilçeyi oraya bağlayalım teklifleri gelirse hiç şaşırmayalım.
Uluslararası havalimanı da oraya yapıldı, cazip tarım teşviklerle Tarsus bile çok mesafe aldı.

Ceyhan ve Yumurtalık için Osmaniye'ye bağlansın, " Osmaniye' nin deniz kenarında sınırları olsun " görüşleri  zaten sıkça dile getirildi.

23 yıldır Yumurtalık enerji ihtisas bölgesi fikri olduğu gibi duruyor. Yumurtalık serbest bölge bomboş! Konteyner limanı bekliyor, yeni havalimanı Mersin ilinde, burnumuzun dibindeki Şakirpaşa havalimanı kapanacak mı tedirginligi var üzerimizde. En yüksek makamlardan kapanmayacagina dair sözler verilmesine rağmen, yeni havalimanına verilen garanti taahhütleri tedirginliğimizi arttırıyor.

Deniz kentiyiz ancak limanımız yok, tesisimiz yok, turistik hiçbir yatırım yok,denizle bağlantılı demiryolu yok, karayolu yetersiz.

Karataş - Mersin sahil yolu onlarca yıldır konuşuluyor. Ancak ortada somut bir sonuç yok.

NE YAPMALI?

Artık Büyükşehir adayları, ilgili ilçe adayları, meclis üye adayları, yüksek sesle bu konulardaki tavırlarını açıklamak zorundalar.

1-Adana Şakirpaşa havaalanının taşınmasına karşı çıkacaklar mi?

2-Adana'nın küçültülme projelerine tüm güçleriyle karşı çıkacaklar mı?

3-Adana-Karataş demiryolu ve Karataş Limanı yapımı için destek verecekler mi?

4-Yumurtalık konteyner limanı ve enerji ihtisas bölgesi için inisiyatif alabilecekler mi?

5-Adana'nın kuzeyi ile güneyi arasında, güzergahı doğru seçilmiş yepyeni, tamamı yeraltında METRO hattı ve üzerine de yeni ve  geniş bulvar yapabilecekler mi?

6- Şehrin görünüm ve imajına olumsuz etki eden, seyyar satıcı, dilenci, yanlış park edilmiş araçlar, dolmuşların kent içi trafiğinin kilitlenmesine yönelik yanlışlarına yönelik çözümleri neler olacaktır ?

7- Karataş'ta kurulan SERA OSB ve SU ÜRÜNLERİ OSB lerin bağlantı yolları, Karataş-Yeni havalimanı yolu ve Adana-Mersin sahil 
yolunun hayata geçmesi için büyük çaba harcayacaklar mı?

8- İssizliğin azalmasına katkı koymak amacıyla, yatırım ortamı hazırlama gayretleri gösterecekler mi? 
Modern, küçük sanayi sitelerinin kurulması, kurulmuş olanların altyapı eksiklerinin giderilmesi ,
su, temizlik, ulaşım  ve itfaiye olanaklarının sağlanmasına destek olacaklar mı?

9-Kentin tanıtımı, kültürel olarak gelişimi, sinema, tiyatro, müzik, spor etkinliklerine destek olma,
eğitim altyapıları kurma, yeni mesire alanları oluşturulması, mevcutların bakımları ve temizliği konusunda aktif olacaklar mı?

10-Seyhan Baraj Gölü ve Seyhan Nehri ile ilgili, Adana halkının kullanımına açık, fantastik; eğlence  bölgeleri, kebapçıların yoğunlukta olabileceği Adana gastronomi bölgesi, yürüyüş ve piknik alanları düşünülüyor mu?

11-Başta deprem olmak üzere oluşabilecek sel, toprak kaymaları, orman  ve kent içi yangınlar konularında hazırlıklı olmanın  yanında, halkın bilinçlendirilmesi, eğitiminin sağlanması projeleriniz arasında var mı?

12- Filistin'de devam eden soykırıma açıkça tepki verip Gazze'yi Adana'nın kardeş kenti yapıp, Gazze'ye  Adana Hastanesi veya bir okul yapacaklar mı?
(Bu işin bütçesi Adana halkının bağışlarıyla karşılanabilir)

13-Kentin tarım ürünlerinin geliştirilmesi, üretim teknikleri, maliyetlerin düşürülmesi, 
ihracat olanaklarını artırma ve değerlendirme konularında her türlü desteği verebilme arzusu var mı? 

14-Kentin ihtiyacı olan yeni mezarlık bölgelerinin hazırlanması gerektiğini projelerini arasına almak gerektiğini biliyorlar mı?

15-Kentteki sahipsiz hayvanlara sahip çıkılmalı.Bunun için özel uzman ekipler,hayvan klinikleri,
ambulansları olmalı.Kısırlaştırma ve kontroller sürekli olmalı.
Şehrin her yerine uygun alanlara park bahçelere şehir akustiğine uygun hayvan kamelyaları mama odakları su odakları ve göletleri yapılmalı. Ağaçlara kuşlar için yemlikler, mezarlıklara su otomatları konmalı.
Çevre duyarlılığı yüksek bir belediyecilik sergileyecek misiniz?

Bunların dışında; yol yapım ve tamiratları,temizlik ,peyzaj hizmetleri, park ve bahçelerin bakımlı olması, kesintisiz ve ucuz su hizmetleri,şaibeli işlere bulaşmamış imar hizmetleri ,ucuz konut üretimi en iyi şartlarda ve en liyakatli personel ile sürdürülmelidir.

Adanalı artık sahipsizliğe ve hizmetsizliğe doydu. Ülkemizdeki ve dünyadaki gelişmiş kentlerin sahip olduğu bütün olanakları bizde istiyoruz.

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.