Adana’yı kilitleyen mahkeme kararının gerekçeleri
2017 yılında yapılan nazım imar planını iptal eden mahkemenin gerekçeleri belli oldu
TMMOB Şehir plancıları Odası (ŞPO) Adana Şubesi’nin 2. İdare Mahkemesine yaptığı başvuru sonucunda, Adana Büyükşehir Belediye Meclisi’nde 16.06.2017 tarihinde onaylanan 1/25.000 ölçekli nazım imar planı iptal edildi.
Planlama sahası içerisinde yer alan, Adana Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 16.06.2017 tarih ve 244 sayılı kararıyla onaylanan, Çukurova, Seyhan, Yüreğir ve Sarıçam ilçelerinde "muhtelif alanları" kapsayan yaklaşık 3000 hektar (30.000 Dönüm) alanda 1/5000 ölçekli nazım imar planının iptal edilmesine dair gerekçeli kararda, noktasal imar düzenlemelerinin yapılması, iptal gerekçesi olarak sunuldu.
PETROL İSTASYONU, KİMLER İÇİN İMARA EKLENDİ?
Mahkemenin gerekçeli kararında, Adana Şehir Hastanesi yakınlarında bulunan arazide petrol istasyonu imarı verilmesi hukuka aykırı bulunarak, imar planlarının iptal edilmesinin ana gerekçelerinden biri olarak yer aldı.
Mahkeme kararında işaret edilen arsanın kime ait olduğu, kanuna aykırı olarak neden imar verildiği sorusu, 2017 yılında bu değişikliği yapan dönemin Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü ve yönetimi tarafından açıklamaya muhtaç hale geldi. Ayrıca bu değişikliğe onay veren meclis üyelerinin kimlerden oluştuğu da merak edilen bir diğer husus oldu.
TURİZM ARAZİSİ KİMLER İÇİN MECLİSE GELDİ?
Mahkemenin iptal kararında belirttiği başka bir alan da, Çukurova ilçesinde yer alan Adana Orduevi civarındaki bir arazi oldu. İmar değişikli marifetiyle “turizm amaçlı alan ve otel” olarak imarda geçen arsanın kime ait olduğu ise öğrenilemedi.
Mahkeme bu uygulamanın da hukuka aykırı olduğuna karar verdi.
ÇOK TARTIŞILAN CARREFOUR-SA ARAZİSİ
Adana’nın ilk alışveriş merkezi olan Carrefour-Sa, kapanma kararından sonra Adana kamuoyunda ciddi biçimde tartışılmıştı. O günlerde Adana Büyükşehir Belediye Meclisi’nde söz konusu arazide yapılacak imar değişikliğinin gündeme gelmesi, kamuoyunda rant iddialı tartışmalara neden olmuştu.
Tüm tartışmalara rağmen, o günkü belediye yönetimi STK’lar ve halktan gelen tepki görmezden gelinerek ilgili arazi AVM imarından 1.6 yoğunlukla konut + işyeri imarına çevirmişti.
Mahkeme bu uygulamayı da “noktasal imar uygulaması” olarak değerlendirip, Carrefour-Sa arazisinin imar değişikliğini iptal etti.
OTOGAR RANTINA MAHKEME “DUR” DEDİ
Mahkeme, Adanalıların tepkisini çeken Real civarındaki otogar uygulamasını da iptal etti. Mahkemenin vermiş olduğu kararla, Bahçeşehir Mahallesi’nde yapılması öngörülen otogar projesi de verilen kararla iptal edilmiş oldu.
GÖZLER DÖNEMİN BELEDİYE YÖNETİMİ VE MECLİSİNDE
Mahkeme kararında belirtilen petrol istasyonu, turizm arazisi, Carrefour-Sa ve otogar imar değişikliklerinin kimler için gerçekleştirildiği, bu değişikliğe hangi meclis üyelerinin oy verdiği, Adana kamuoyunun cevabının beklediği sorular arasında.
Tüm Adana’nın imarını kilitleyen, birçok sektörün durmasına neden olan mahkeme kararının ayrıntısında görünen söz konusu 4 maddeyi Adanalının başına kimlerin bela ettiği, Adanalının ilerleyen gündeminde yer bularak ortaya çıkarılması bekleniyor.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.