1. HABERLER

  2. KÜLTÜR SANAT

  3. Adana'nın en eski Türk yapısı: Ağca Mescit görkemli mihrabı ile dikkat çekiyor
Adana'nın en eski Türk yapısı: Ağca Mescit görkemli mihrabı ile dikkat çekiyor

Adana'nın en eski Türk yapısı: Ağca Mescit görkemli mihrabı ile dikkat çekiyor

15. yüzyılda Ramazanoğulları'nda bir Türk beyi tarafından inşa edilen 'Ağca Camii' Adana'nın en eski Türk yapısı...

A+A-

Akça Mescit ;Adana'nın en eski yapılarından biri olarak dikkat çekiyor. Ramazanoğlu Şahabeddin bey zamanında Ağcabey tarafından yapılan yapının giriş kapısı, bitkisel desenli rölyefle bezemeli olup mihrabı taştan ve oldukça etkileyici.

668b77ee6b6c8b1f223b5bc6.webp

Adana'nın en eski Türk yapısı olarak bilinen Akça (Ağca) Mescit, Ulu Cami Mahallesi'nde ve Ulu Cami’ye 60 metre mesafede bulunuyor.

Mihrabı da son derece görkemli olan yapının Ramazanoğlu Şahabeddin Bey zamanında Türkmen beylerinden biri olan Ağcabey tarafından yaptırılmış olduğu için bu adı almıştır.

4Adananın en eski Türk yapısı: Ağca Mescit görkemli mihrabı ile dikkat çekiyor

1930'lu yıllarda müze deposu olarak kullanılan yapı, 1964'te ve 1998 depreminde ciddi ölçüde hasar gördükten sonra 2004'te Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore ediliyor. Eskiden, Türklerin yapmış oldukları eserlere eserin yapılış tarihini belirten yazılı kitabeler konulduğu gibi, bazı rumuzlarla da tarihlendirilmekte yapılmış.

Ebcet denilen bu şekil tarihlendirme Akça mescit üzerinde de görülüyor. Bugünkü kitabenin bulunduğu cümle kapısının üzerinde daha önce kabartma olarak yapılmış ve bugün izleri mevcut iki kuş figürü bulunuyor ve bu kuş figürleri ebcet hesabıyla bir tarih oluşturuyor.

Eserin cümle kapısı üzerindeki alınlığa yazılmış olan kitabede 1184 H (1770) tarihi okunmakta olup, bu tarihten, eserin esaslı bir şekilde Hacı Hasan Ağa adında bir hayırsever tarafından onartıldığı anlaşılıyor.

Yaklaşık 10 metre x 10 metre plan ölçülerinde tek mekanlı, tek kubbeli küçük bir mescittir. İri, blok kesme taşlardan yapılmış olan mescidin beden duvarları alçak bir platform üzerinde ve kare plandadır.

Yüksek kasnaklı bir kubbe ile örtülmüş olan eser, dıştan bir türbeyi andırmaktadır. Kare planlı tek kubbeli yapıda kubbeye geçiş pandantiflerle sağlanmaktadır.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.