1. HABERLER

  2. YAŞAM

  3. Adanalı sanatçının eşi vefat etti
Adanalı sanatçının eşi vefat etti

Adanalı sanatçının eşi vefat etti

Madımak katliamından yaralı olarak kurtulan ve eşi Nesimi Çimen'i katliamda kaybeden Makbule Çimen vefat etti.

A+A-

Madımak'ta katledilen aydın ve sanatçılar arasında yer alan halk ozanı Nesimi Çimen'in eşi Makbule Çimen vefat etti.

Çimen'in vefat haberini Madımak Hafıza Merkezi resmi X hesabından duyurdu:

"Eşi #NesimiÇimen'i #MadımakKatliamı'nda yitiren, kendisi de katliamdan yaralı olarak kurtulan Makbule Çimen'i kaybetmiş olmanın acısını yaşıyoruz. Mücadelesi ve tanıklığı her zaman bizimle olacak. Devr-i daim, yıldızlar yoldaşı olsun"

Sanatçı Mazlum Çimen, Makbule Çimen'in vefat haberini sosyal medyadan, yan yana oldukları bir fotoğrafla paylaştı.

ekran-resmi-2024-12-12-14-16-24.png

NESİMİ ÇİMEN KİMDİR??

1931 yılında Adana’nın Saimbeyli ilçesinin Fatmakuylu Köyü’nde doğdu. Aslen Tunceli Hozatlıdır. Balet ve müzisyen Mazlum Çimen’in babasıdır.  1941 yılında 10 yaşındayken, ailesiyle birlikte  Kayseri ilinin Sarız ilçesinin İncemal (Cemalan) köyüne  göçtü.  12 yaşında cura çalmaya başladı. Alevi deyişlerini kendine özgü yorumuyla seslendirdi ve ilgi gördü.  Herhangi bir öğrenim görmedi. Kayseri’de ırgatlık yaparken, aşiret ağasının kızı Dilber’e âşık olup Adana’ya kaçırmasıyla evlilik hayatı başlar. İlkokul diplomasını 45 yaşında alabildi.

Yoksul bir hayat yaşadı. Daha çocuk yaşta çalışmaya başlayan Çimen, 1946 yılında evlendi. Eşiyle birlikte Adana’nın Kozan ilçesi Faydalı Köyü’ne yerleşen Çimen, köyde çapacılık yaptı. Kalaycılık ve bakırcılık da öğrendiği zaanatlar arasındaydı.

1953 yılında Bandırma’ya askere gitti, 1956 yılında Adana’nın Kadirli ilçesine döndü. 1959 da ise Kahramanmaraş- Elbistan’ın Akdil Köyü’ne yerleşti.

1959’da ikinci evliliğini yaptı. Birinci evliliğinden dört, ikinci evliliğinden ise bir çocuğu vardır.

1960 yılında tekrar Kadirli’ye dönen Çimen 1962 yılından sonra İstanbul’a yerleşti ve Yaşar Kemal’in yardımıyla bir mozaik fabrikasına işçi olarak girdi. Girdiği iş sonrası hayatı da düzene giren Çimen, yeni kurulan İşçi Partisi’ne üye oldu. TİP’in özel gecelerinde kendi denemelerini ve Alevi deyişlerini çalıp söyledi.

1967 yılında Tunceli’de sergilenen bir Pir Sultan Abdal oyununda oynayan ve deyişler söyleyen Çimen, salonda olay çıkınca gözaltına alındı ve işkence yapılmış bir hâlde serbest bırakıldı.

Sık sık göç eden Nesimi Çimen ilk olarak Fransa'ya gitti, orada 15 gün kaldıktan sonra Avrupa’nın çeşitli yerlerini de gezdi. 1976 yılında Fransa'da bir plak çalışması da yapan Çimen, ikitelli curayı yurt dışında tanıttı. 1984’ten 1987 yılına kadar da İsveç’te yaşadı, oturum izni olmasına rağmen Türkiye’ye geri döndü.

Ailesiyle birlikte Zeytinburnu’nda bir gecekonduya yerleşti. Evinde konaklayanlar arasında Yaşar Kemal, Atıf Yılmaz, İlhan Selçuk, Behice Boran, Yılmaz Güney gibi isimler yer aldı.

Nefesleri, türküleri ve kendi yazdığı deyişlerini de okuyup söyledi.

2 Temmuz 1993 günü Sivas’ta Madımak Oteli’nin yakıldığı ve 35 kişinin yanarak öldüğü Sivas Katliamı’nda hayatını kaybetti. Cenazesi İstanbul Karacaahmet Mezarlığı’na defnedildi.

Âşık hakkında 2018 yılında Haliç Üniversitesi, Türk Müziği Anasanat Dalı'nda Makbule Oral tarafından “Alevi-Bektaşi Âşık Nesimi Çimen ve İkitelli Cura İcrası” başlıklı bir yüksek lisans tezi hazırlandı. Eserleri kaset ve CD olarak yayınlandı. “Ayrılık Hasreti", "Barış Güvercini", "Merhaba” adlı kasetleri vardır.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.